Kadîr Gecesinin Alâmetleri

Faydalı ise lütfen bağlantıyı paylaşınız, tavsiye ediniz. Kaynaksız kopyalamanıza rızamız yoktur.

“Aziz, sıddık kardeşlerim!”

Evvelâ:

Hadîs-i şerifin sırrıyla Ramazan-ı Şerif’in nısf-ı âhirinde, hususan aşr-ı âhirde, hususan tek gecelerde, hususan yirmi yedisinde; seksen küsur sene bir ibadet ömrünü kazandırabilen Leyle-i Kadr’in ihyasına ve her biriniz umum Nur talebeleriyle beraber, hususan bu bîçare çok kusurlu, hasta, zaîf kardeşinizi hissedar etmenizi ve her birinizin dualarınızın binler manevî âmînlerin teyidiyle dergâh-ı İlahîde kabul olmasını rahmet-i İlahiyeden niyaz ediyoruz….”

Emirdağ Lâhikası – 2

İslam âlimleri ve hadislerle sabit olduğu üzere Kadir gecesi, Ramazan ayının son günlerinde ve tekli gecelerden birisinde bulunduğu bildirilmiştir. Ancak hangi gece olduğu bazı hikmetlere binaen gizlenmiştir. Bu nedenle Ramazanın son 10 günü itikaf yapılması tavsiye edilmiştir. Ayrıca kadir gecesinin alametleri de bizlere Hz. Peygamber’in hadisleriyle ulaşmıştır. Bütün Ramazân-ı Şerîfi Kadir gecesi olması ihtimali göz önüne alınarak ihya etmek esas olmakla birlikte bildirilen alâmetlere dikkat etmek de bu mübarek geceye isabet etmekte bize ışık tutabilecektir. 

Hadis-i Şerîflerde ve bazı âlimlerce haber verildiğine göre;

Kadir gecesi, açık ve sakin olur, ne sıcak, ne de soğuk olur. Ertesi sabah güneş, kızıl olup, şuasız doğar. Kadir Gecesinde köpek sesi duyulmaz diyen âlimler de olmuştur. Ubeyd bin Ömer hazretleri anlatır: Kadir gecesi denizde idim, denizin suyunu içtim, tuzlu değildi, tatlı ve hoş idi.

Hadis-i şeriflerde buyuruluyor ki:

*Kadir gecesi açık ve mülayim olur. Soğuk ve sıcak değildir, sabahında da güneş zaif ve kızıl olarak doğar. [Taberani]

*Kadir gecesi açık olur, sıcak ve soğuk değildir. Bulut yoktur. Yağmur ve rüzgar yoktur. O gecenin sabahının alameti güneşin şuasız doğmasıdır. [Taberanî]

* Yıldız kayması olmaz. [Sahîhu’l-Camii’s-Sağîr, 5472.]

Konuyu daha ayrıntılı olarak ele aldığımızda şu bilgilere ulaşıyoruz:

İslam âlimleri ve hadislerle sabit olduğu üzere Kadir gecesi, Ramazan ayının son günlerinde ve tekli gecelerden birisinde bulunduğu bildirilmiştir. Ancak hangi gece olduğu bazı hikmetlere binaen gizlenmiştir. Bu nedenle Ramazanın son 10 günü itikaf yapılması tavsiye edilmiştir. Ayrıca kadir gecesi alametleri de bizlere Hz. Peygamber’in hadisleriyle ulaşmıştır.

Peki Kadir Gecesi nasıl bulunur? Kadir Gecesi olduğunu nasıl anlarız, özellikleri nelerdir? İşte Allah’ın tüm insanlığa yolladığı Kur’an-ı Kerim’in indirildiği, bin aydan daha hayırlı olan Kadir gecesinin alametleri, işaretleri…

Kadir Gecesinin 5 Alâmeti

Ramazanın son on gecesinden birinde bu alametlere şahit olduysanız , kuvvetle muhtemeldir ki Kadir Gecesine şahitlik ediyorsunuz.

1. Resûl-i Ekrem (s.a.v) bir hadis-i şeriflerinde, Kadir gecesinin belirtileri hakkında şöyle buyurmuştur:

O gece sanki semâda ay varmış gibi parlaktır, berraktır ve sakindir. Ne sıcak, ne de soğuktur. Sabaha kadar hiç bir yıldız kayması olayı görülmez. (Heysemî, Mecmeu’z-zevâid, III, 174, 179.)

“Kadir gecesi sakin ve aydınlık bir gecedir, sıcak değildir, soğuk da değildir. Gecenin sabahında güneş etrafa ışık hüzmesi yaymadan doğar.” (Beyhakî, Şuabü’l-İmân)

2- Ay dolunay şeklindedir.

O gecede ay dolunay şeklindedir, durgundur. Kadir gecesinin alameti olarak gece ay, daha parlak ve dolunay şeklinde görünür. Hava berrak ve durgun olduğundan yıldızlar tüm ihtişamıyla görünür. Ancak bu gece Yıldız kayması olmaz.

Sahih-i Müslim’de Ebu Hureyre (ra) şöyle demiştir:

تذاكرنا ليلةَ القدرِ عند رسولِ اللهِ صلَّى اللهُ عليهِ وسلَّمَ . فقال : ” أيكم يذكرُ ، حين طلع القمرُ وهو مثلُ شِقِّ جَفْنَةٍ ؟

Rasûlullah (sallallahu aleyhi vesellem)’in huzurunda Kadir Gecesini konuşuyorduk ve şöyle dedi: “Sizden kim, ay doğduğunda bir tabak gibi olduğu zaman (geceyi) hatırlar?” (ayın sonunda azalma halinde)

Bazı bölgelerde bulutsuz açık bir havada Yatsı ve Teravih’ten sonraki aya baktığımızda ayın yarım ay – dolunay (yani yarım tabak) gibi göründüğünü görürüz.

3- Son on günde ve tek gecelerde

Kadir Gecesi, Ramazan ayının son 10 günü ve tek gecelerindedir. İslam âlimleri “Kadir Gecesini Ramazanın son on gününde arayın” hadisi şerifine işaret etmektedirler.

Genellikle Müslümanlar Ramazan’ın 27. Gecesi olduğu yönünde ortak bir fikir birliğine varmışlardır. Temel olarak Kadir gecesinin tam tarihi belli değildir ve her yıl değişebilir. İmam-ı a’zam hazretleri, Kadir gecesinin, Ramazanın 27. gecesine çok isabet ettiğini bildirmiştir.

“Kadir gecesine rastlamış olan ve geceyi ihya eden, Kadir gecesini ihya etmiş gibi sevab kazanır” hadis-i şerifini düşünerek, sık sık vaki olan 27. gece ihya edilirse, o gece Kadir gecesi olmasa bile, büyük sevaba kavuşulur.

Ubâde b. Sâmit (r.a) şöyle rivayet ediyor;

Allah Resûlü (s.a.v) şöyle buyurdu: “Kadir gecesini, son on günde ve tek gecelerde arayın; yirmi bir, yirmi üç, yirmi beş, yirmi yedi, yirmi dokuzuncu gecelerde yahut son gecede arayın! Kim o geceyi iman ederek, karşılığını da ancak Allah’tan bekleyerek ihya eder, sonra (o gecenin manasına) uygun davranırsa, bütün geçmiş ve gelecek günahları bağışlanır.” (Ahmed b. Hanbel, el-Müsned)

İbn Ömer anlatıyor:

Peygamber (s.a.v)’in ashabından bazı erkeklere rüyalarında Kadir gecesinin Ramazan’ın son yedi gecesi olduğu gösterildi. Rasûlullah (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: “Görünüşe göre bütün rüyalarınız, (Kadir Gecesi) son yedi gecede olduğu konusunda hemfikirdir ve onu (Kadir Gecesi) aramak isteyen, son yedi gecede arasın. (Sahih-i Buhari 2015)

4- Yağmur İhtimali

Peygamber’in (s.a.v.) Kadir Gecesini rüyasında gördüğünü ve bu rüyada secde ettiğini ve kalktığında yüzünün yağmur suyu ve çamurla ıslandığını söylediği rivayetler vardır.

Ebu Seleme şöyle anlatıyor:

Ebû Saîd’e (Kadir Gecesi hakkında) sordum ve dedi ki:

“Rasûlullah (sallallahu aleyhi vesellem) ile ramazan ayının orta üçte birinde itikâf yaptık. 20 Ramazan sabahı Rasûlullah (s.a.v.) geldi ve bize hitaben şöyle buyurdu:

“Kadir Gecesi’nden haberdar oldum ama unutturuldum; o halde onu Ramazan ayının son on gecesinin tek gecelerinde arayın. (Rüyada) Kendimi (işaret olarak) çamurda ve suda secde ederken gördüm. O halde kim benimle birlikte itikâfa girmişse (bir 10 gün daha) benimle beraber ona dönsün” ve biz de döndük.

O sırada gökyüzünde hiçbir bulut belirtisi yoktu ama aniden bir bulut geldi ve hurma yaprağı saplarından yapılmış caminin çatısından yağmur suları sızmaya başlayana kadar yağmur yağdı. Sonra namaz kılındı, Rasûlullah (s.a.v.)’i çamur ve su içinde secde ederken gördüm ve alnında çamur izlerini gördüm. (Sahih-i Buhari, Kitap 32, Hadis 3)

5 – Ertesi Sabahın Doğuşu

Kadir gecesinin alametlerinden birisi de ertesi sabah, güneş ışıklarının çok parlak ve gözü almayacak şekilde olmasıdır. Doğrudan güneşe bakabilirsiniz.

Güneş, o gecenin sabahında, ışıklarını etrafa dağıtmadan (insanın gözünü almadan) doğar.” (Beyhakî, Şuabü’l-İmân)

O gecenin alâmeti, o gecenin sabahında güneşin beyaz ve ışınları gözü almayacak şekilde doğmasıdır. (Müslim, Salâtü’l-Müsâfirîn, 179)

Bunun nedenini imam En-Nevevî bize iki şekilde izah ediyor:

  • Allah sadece böyle istiyor. Özel bir gecenin ardından güneşin çok özel bir şekilde doğmasını istiyordu.
  • Gökyüzünü dolduran meleklerin miktarı, aslında güneş ışınlarını engelliyorlar.

Melekler tan yeri ağarıncaya kadar yeryüzünde kalırlar. Semaya ilk çıkan Cebrail (as) olur ve o güneşin ufukta belirdiği zamanda çıkar, iki kanadını gerer. Onun yeşil iki kanadı vardır. O saatten başka bunları açmaz. Böylece güneşin ışınları görünmez olur. Sonra bir meleği çağırır ve yukarı çıkarır. Meleklerin nuru ve Cebrail’in (as) iki kanadının nuru birleşir. O gün güneş sürekli kararsız haldedir. (İbn-i Kesir)

Kadir Gecesinde;

Ramazan ayının son ve tek günlerinde gizli olan Kadir Gecesinin emaresi onun parlak ve saf bir gece olmasıdır. O gecede ay dolunay şeklindedir, durgundur.

Hava ne sıcak, ne soğuktur.

Sabaha karşı hiçbir yıldız kayması olmaz.

Ertesi sabah güneşin dosdoğru çıkması ve dolunay halindeki ay şuaları gibi olur.

  • Kadir gecesi, köpekler havlamaz, köpek uluması duyulmaz. Güneş kızıl renge yakın doğar, rüzgar esmez, deniz durgundur. (Gunyet’üt Tâlibîn)
  • Kadir Gecesi’nin sabahında güneş doğduğu zaman, biraz donuk doğar şuasız bir tepsi gibi çıkar. (Gunyet’üt Talibin)
  • Gönül sahiplerine, veli kullara, taat ehline o gece çok hayret verici şeyler meydana gelir. Bu manayı, Allah (cc) anlatılan sınıftan dilediği kullarına açar ve bu keşif, onların hallerine, kısmetlerine, Aziz Celil Allah’a yakınlık derecelerine göre olur. (Gunyet’üt Tâlibîn)
Faydalı ise lütfen bağlantıyı paylaşınız, tavsiye ediniz. Kaynaksız kopyalamanıza rızamız yoktur.

İlginizi Çekebilir

Ramazan Bayramı ve Peygamber Efendimizin Bayramı

Peygamber Efendimizin Bayramı Bayram bir sevinç ve neşe günüdür. Yüce duyguların coştuğu, sevgi ve saygı, …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Önceki yazıyı okuyun:
Üsküdar Üniversitesi Bediüzzaman Said Nursî Konferansı Düzenliyor

Üsküdar Üniversitesinden Bediüzzaman konferansı Üsküdar Üniversitesi Bediüzzaman Said Nursi’nin Vefatının 63. Yıldönümü Münasebetiyle geniş katılımlı …

Kapat