Ana Sayfa / Yazarlar / Kanlıca Mantarımız

Kanlıca Mantarımız

Faydalı ise lütfen bağlantıyı paylaşınız, tavsiye ediniz. Kaynaksız kopyalamanıza rızamız yoktur.

Bugün mantara gidemedim. Ben de kanlıca mantarının alıntı görsellerini paylaşayım bari.. Bir de bu mantarla ilgili olarak, sohbet havası içinde ”alıntı olmayan” bilgilerimi anlatayım..

Bizim Akkaya civarında adına ”elicek” ya da “elecek” derler. Ege ve Akdeniz yöresindeki adı ise ”çıntar”
Başka isimleri de varmış. Bu da dilimizin güzelliği..
En lâtifleri de Kastamonu ormanlarında olanlardır. Bana göre renk ve tat bakımından en hoşu, köknar kanlıcasıdır. Bazı türlerinin tadı ise hafif buruktur.
Kanlıca denmesinin sebebi, kırıldığı zaman kan gibi elinize bulaşan turuncu renkli bir boya salmasıdır. (Bazı çeşitlerde morumsu ve yeşil)

Aslında bu mantar iğne yapraklı ağaçların bağımlısıdır. Nerede çam, köknar, ladin ormanı varsa, orada uygun şartlarda ortaya çıkar. Bol yağış ve peşinden gelen nemli sıcaklıkla pürlerin altından gülen yüzlerini gösterirler..

Mantar avcılığı, mantar toplamak biraz da marifettir. Yanından on defa geçer göremezsin.. Hepsi de açıkta değildir zaten.. Çam pürlerinin kabartıları altında nice hazineler gizlidir. Pür kabartılarını bir çubukla eşelemek iyidir..
Toprağın ve ağacın türüne göre, mor, yeşil ve genellikle de açıklı koyulu turuncu renklere bürünürler.

Bol olduğu yıllarda mantar sporları çayırlara da sıçrar, Kastamonu tabiriyle ”köyün içine girer”, hatta ”kürekle toplanır”

Hiçbir türü zehirli değildir. Ancak şapkanın dış kısmı kanlıcaya çok benzeyen, fakat içteki çizgisel lamelleri beyaz olanlardan sakınmak gerekir.. En doğrusu ise iyi bilmediğimiz hiç bir mantarı yememek, ikramları kibarca geri çevirmektir.. Bazı zehirli türler ilk yarım saat içinde yalnızca mideyi bozarken, ”köy göçüren” diye tabir edilen güzel görünüşlü şapkalı türler ise etkisini saatler, hatta günler sonra göstererek vücutta geri dönülmesi mümkün olmayan tahribata neden olmaktadır.. (Bu konuda çok acı birkaç olaya da şahidim)

Bu arada kurtlu olan mantar zehirsizdir algısı da yanlış. Çünkü kurtlar tüm organik zehirlere karşı bağışıklıdır.
Kanlıcanın yemesine gelince; üzerine tuz serpilerek köz üzerinde pişenine doyum olmaz. Soba üstünde kezâ öyle.. Yağda kızarmışı, soğanlı yemeği, turşusu vs. vs.. harikadır..

Bir hatırlatma da yapmak gerek; iyi bilmediğiniz ormanların derinlerine girmeyin. Çünkü yön algınız kaybolabilir, telefon çekmez vs. (Çok örneği vardır) Bir de kendi bölgesine girmenizi hoş karşılamayan bir çift yabani gözün sizi izlediğini de hesaba katmanız gerekir..

Kısaca, kanlıca mantarı Yaradan’ın bize sunduğu türlü türlü nimetlerden biridir.. Kadrini kıymetini bilelim. Çünkü bu mantarın ekonomik olarak kültüre alınmış bir çeşidi yok.. Ormanlarımız giderse onlar da gider; bir daha dönmemecesine.

Sağlıcakla kalın, kanlıca mantarı tadında güzel bir gün diliyorum…

Faydalı ise lütfen bağlantıyı paylaşınız, tavsiye ediniz. Kaynaksız kopyalamanıza rızamız yoktur.

İlginizi Çekebilir

‘Salâvatın Mânâsı Rahmettir!..’ 

‘SALAVÂTIN MA‘NÂSI RAHMETTİR!..’  “(Ey resûlüm!)  (biz) seni ancak âlemlere bir rahmet olarak gönderdik!..” (Enbiya,107) “İşte seni …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Önceki yazıyı okuyun:
Tarihte Yürüyen Adam: Kastamonu (Video)

https://youtu.be/eEWDd2-bTi8 https://youtu.be/B4tq_5fqXcE Dr. Ahmet ANAPALI'nın Kastamonu Gezisi - Belgesel Geçmişten Bugüne Kastamonu

Kapat