Kap’larla ilgili hadîs-i şerîfler

Faydalı ise lütfen bağlantıyı paylaşınız, tavsiye ediniz. Kaynaksız kopyalamanıza rızamız yoktur.

KÜTÜB-Ü SİTTE’DEN, KAPLARLA İLGİLİ HADÎS-İ ŞERÎFLER

142 – Huzeyfe (radıyallahu anh) anlatıyor: Resulullah (aleyhissalatu vesselam)’ın şöyle dediğini işittim: “İpek ve İbrişim elbise giymeyin. Altın ve gümüş kaplardan su içmeyin, onlarda yemek yemeyin. Zira bu iki şey dünyada onlar (kafirler), ahirette de sizin içindir.”

Buhari, Et’ime 28; Müslim, Libas 4; Ebu Davud, Nesai, Buhari, Et’ime 28, Eşribe 28, Libas 25; Müslim, Libas 4, (2067); Tirmizi, Eşribe 10 (1879); Ebu Davud, Eşribe 17 (3723); Nesai, Zinet 87, (8, 198, 199); İbnu Mace, Eşribe 17, (3414).

143 – Ümmü Seleme (radıyallahu anha) anlatıyor: Resulullah (aleyhissalatu vesselam) buyurdular ki: “Gümüş kaptan su içen, karnına cehennem ateşi dolduruyor demektir”

Buhari, Eşribe 28; Müslim, Libas 1, (2065); Muvatta, Sıfatu’n-Nebi 11 (2, 924-925); İbnu Mace, Eşribe 17(3413).

Müslim’in bir diğer rivayetinde şöyle denir: “Kim altın veya gümüş bir kaptan içerse…”

144 – Hz. Cabir (radıyallahu anh) anlatıyor: “Biz Hz. Peygamber (aleyhissalatu vesselam)’le birlikte gazveye çıkmıştık. Savaş sonunda elde ettiğimiz ganimetler arasında müşriklerin kap-kacak ve su kapları da vardı. Biz bunları kullanıyorduk. Resulullah (aleyhissalatu vesselam) hiç bir zaman niye kullanıyorsunuz diye ayıplamadı.”

Ebu Davud, Et’ime 46, (3838).

145 – Ebu Sa’lebe el-Huşeni (radıyallahu anh) diyor ki: “Ben Hz. Peygamber (aleyhissalatu vesselam)’e ey Allah’ın Resulü, biz Ehli Kitab’ın yaşadığı bir yerdeyiz. Onların kap-kacaklarından yiyip içebilir miyiz? diye sordum. Dedi ki: “Onlarınkinden başka kap-kacak bulabilirseniz onlarınkinden yemeyin. Başka birşey bulamazsanız onları yıkadıktan sonra kullanın.”

Ebu Davud, Et’ime 46 (3839); Tirmizi, Siyer 11, (1560); Tirmizi hadisin sahih olduğunu söyledi. Metin Tirmizi’deki metindir.

146 – İbnu Ömer (radıyallahu anh) anlatıyor: “Hz. Ömer (radıyallahu anh) sıcak su ile ve bir Hıristiyan kadının evinde onun su kabıyla abdest aldı.” Bu rivayeti Rezin tahric etti. Derim ki: Bunu Buhari bab başlığı olarak kaydetmiştir. Doğrusunu Allah bilir.

Buhari, Vudu 43.

☆☆☆

Peygamberimiz gümüş bardak edindi mi?

“Peygamber gümüş bir bardak edindi.” anlamındaki hadisin tercümesi şöyledir:

Asım b. Ahvel İbn Sirin’den naklen anlatıyor: Ense b. Malik dedi ki: “Hz. Peygamber’ in bir kadehi vardı. Sonra kırıldı, onun kırılan yerlerini gümüş ile yamaladı.” (Buhari, Humus, 5)

Bu hadisin daha açık şekli şöyledir:

Asım b. Ahvel anlatıyor:

“Ben Enes b. Malik yanında Hz. Peygamberin bir (ağaçtan yapılı) bir kadehini gördüm. Bu kadeh kırılmıştı/çatlamıştı ve onu gümüşten bir parça ile yamalamıştı. Ben bu bardağı görmüş ve ondan su içmiştim.” (bk. Buhari,  Eşribe, 30)

– Alimler, “kadehin kırılan/çatlayan yerlerini gümüş ile yamaladı” ifadesinden farklı şeyler anlamışlardır. Bazılarına göre, bu kadehi Hz. Peygamber (asm), diğer bazılarına göre Hz. Enes yamalamıştır. (bk. İbn Hacer, Fethu’l-Bari, 6/214)

– Hadisin açık ifadesinden anlaşılan husus, bu kadehin Hz. Enes tarafından yamalanmış olmasıdır. (bk. İbn Hacer,10/100)

Gerçekten kadehin Hz. Enes’in yanında gördüğünü söyleyen Asım b. Ahvel’in “kırılan kadehi gümüşle yamalamıştı” ifadesinden ilk anlaşılan bu işi Hz. Enes’in yaptığıdır.

– Bir rivayetin sonunda, ravilerden bir olan İbn Sirin konuyla ilgili şu ek bilgiyi de vermiştir:

“İlgili kadehin demirden bir halkası vardı. Enes onun yerine altın veya gümüş bir halka yapmak istedi. (sahabeden) Ebu Talha: “Resulullah’ın yaptığı şekli değiştirme” diyerek buna karşı çıktı. O da vazgeçti.” (Buhari, Eşribe, 30; İbn Hacer, 10/100-101)

– Özetlersek: sorudaki “Peygamber gümüş bir bardak (kadeh) edindi.” ifadesi gerçeği yansıtmamaktadır. Çünkü:

a) Bu bardak -daha doğrusu- (tahtadan yapılmış) kadeh gümüş değildir. Tahtanın gümüş olması mümkün değildir.

b) Bu tahtadan kadeh çatlamış/kırılmış olduğu için yamalanmış/onarılmıştır. İslam alimleri tarafından küçük yamaların (bazılarına göre suyun içileceği, yerde olmamak şartıyla) gümüş veya altından olması caiz görülmüştür. Bu konuda farklı düşünen alimler de vardır. (bk. İbn Hacer, 100/101)

c) Kaldı ki, bu kadehin Hz. Enes’in yanında kırıldığı ve kendisinin bunu gümüşten yamaladığı/onardığı ihtimali daha kuvvetlidir.

Bütün bu gerçekler ışığında konuya baktığımızda, diyebiliriz ki, soruda söz konusu olan iki hadis rivayeti arasında herhangi bir çelişki yoktur. Yalnız yanlış bir anlama vardır.

sorularlaislamiyet

Faydalı ise lütfen bağlantıyı paylaşınız, tavsiye ediniz. Kaynaksız kopyalamanıza rızamız yoktur.

İlginizi Çekebilir

Tövbenin İlk Adımı ve Aşamaları

Tevbenin ve Allah’a yönelmenin başlangıcı   Ebu Cafer Muhammed b. Musa ile aramızda şöyle bir …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Önceki yazıyı okuyun:
“Zekâtsız ve cihadsız bir din” tasavvuru

Allah Yolunda İnfak ve Cihad Yazar: Dr. Mehmet Sürmeli Bu çerçevede Allah (c.), Yahudi, Hıristiyan, Budist, …

Kapat