Ana Sayfa / Uncategorized / Kastamonu Deyince / Yunus MÜREBBİ

Kastamonu Deyince / Yunus MÜREBBİ

Faydalı ise lütfen bağlantıyı paylaşınız, tavsiye ediniz. Kaynaksız kopyalamanıza rızamız yoktur.

K Ü R S Ü

Yunus MÜREBBİ

KASTAMONU DEYİNCE…

Malumunuz,

Geçtiğimiz hafta Beykoz Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek ve ekibi Kastamonu’ya bir gezi düzenledi…

Gezi bundan iki ay kadar önce planlanmış…

Geziye bütün meclis üyeleri katılacakmış…

Amma velakin,

Bir takım olaylar ve gelişmeler neticesinde; başka bir siyasi partinin meclis üyelerinin önüne ilçe başkanları tarafından “yassak hemşerim” seddi çekilmiş!

Tüm bu hususlar beni alakadar etmiyor, işin doğrusu…

Ne var ki,

Hatırı sayılır bir oranda Kastamonulunun yaşadığı Beykoz’un şehremini ve belediyesinden 28 kişinin katıldığı Kastamonu gezisini: “…. Belediye Başkanımız Kastamonu’da köçek oynamakta!” diye yorumlamak, beni alakadar eder…

Bu ifadeyi kullananın Kastamonu denilince aklına sadece köçek gelmesi son derece üzücü…

Fakat Kastamonu adına cevap gecikmedi. Üstelik kapak cinsinden bir cevap…

Kastamonulu Meclis üyesi Muharrem Kaşıtoğlu, konuyu aynı zamanda dostbeykoz sitesindeki köşesine de taşıdı.

Bize söyleyecek söz bırakmayan – harika bir Kastamonu tablosu çizdiği – köşe yazısını sizlerle paylaşmak istiyorum:

 

KASTAMONU DEYİNCE

Tarihi geçmişi M.Ö. 5000 yıllarına kadar uzanan ve Roma İmparatorluğu’nun Anadolu’daki başkenti sayılan Pompei Antik Kenti’nin kurulduğu topraklar olmasının yanı sıra, Türk – İslam medeniyeti ile tanıştığı 12.Yüzyıldan günümüze 8 asırdır hiç işgal görmemesine rağmen; Çanakkale’de ve Kurtuluş Savaşı’nda en çok şehit veren ilk üç kent arasında yer alan, şehitler diyarıdır Kastamonu…

Fatih Sultan Mehmet’in dayısı Kemalettin İsmail Bey, Kastamonu Fatihi Hüsamettin Çoban Bey, Yavuz Sultan Selim’in hocası Halimi Çelebi gibi, sayısız devlet adamının elinde yoğrulan bir medeniyettir, Kastamonu…

İstanbul’un Fethi sırasında Fatih Sultan Mehmet’in endişe duyduğu henüz biat etmemiş olan bazı Anadolu beyliklerinden Osmanlı ordusuna yönelik tehlikeleri ve Karadeniz’den deniz yoluyla gerçekleşebilecek saldırıları önlemek için tüm ordusunu ve levendlerini Osmanlının emrine veren Candaroğlu İsmail Bey’in memleketidir Kastamonu…

Bundan 8 asır önce Yılanlı Darüşşifası ile Anadolu’nun ilk 8 tıp fakültesinden birine, 6 asır önce İsmail Bey Medresesi’nde verilen Muhyiddin Arabi tedrisatına ve astronomi derslerine, yakın tarihimizde Anadolu’nun ilk kız muallim mektebine, Anadolu’nun ilk sanayi mektebine, Anadolu’nun ilk lisesi Abdurrahmanpaşa Lisesi’ne de ev sahipliği yapmıştır. Öyle ki, Rıfat Ilgaz’ın Hababam Sınıfı’da, Oğuz Atay’ın muhteşem romanı Tutunamayanlar’da bu topraklarda hayat bulmuştur. Yani kısaca kültür, ilim ve irfan yurdudur Kastamonu…

Sultanahmet Mitinginden sonra 3000 vatansever kadınımızın katılımıyla ilk kadın mitinginin yapıldığı ve vatanseverliğin Anadolu’ya örnek gösterildiği direniş sembolüdür, Kastamonu…

Milli Mücadele’nin ateşleyicilerinden olan ve tüm Anadolu’ya çoğaltılarak dağıtılan Mehmet Akif’in Manifestosu sayılan vaazını verdiği Nasrullah Camisi’nin ev sahibidir, Kastamonu…

Milli Kurtuluş savaşının cephanelerinin Anadolu’ya dağıtıldığı, Türkiye’nin İstiklal madalyalı ilk ve tek ilçesi İnebolu’yu bağrında tutan kenttir Kastamonu…

Hayreddin Tokadi Hz.nin 12 yıl hizmetini gördükten sonra Kastamonu’ya gelen, döneminde Hacı Bayram Veli ve Hacı Bektaşi Veli ile birlikte Anadolu’nun üç sac ayağından biri olarak kabul edilen Şeyh Şaban-ı Veli gibi evliyaların yatağıdır Kastamonu…

Türk’ün yeniden diriliş destanının yazılmasında aslında başrol oynayan gizli kahramanlardan, Şehit Şerife Bacılar, Mustafa Onbaşılar, Salih Dedeler, Rahime Kaptanlar, Halime Çavuşlar ile destanlaşan yerdir Kastamonu…

Köçeklere meydanı bırakmayan Anadolu Folklorunun efendilerinden Sepetçioğlu Osman Efelerin yurdudur Kastamonu…

Ve bunlar saymakla bitmez.

Kastamonu deyince akla köçekler gelmez, bu saydıklarım gelir, liste de uzayıp gider. Bu kentin hasletleri yüreğimizin sahibi olmaya devam eder. Ve bizde de bu sevda bitmez…

 

MUHARREM KAŞITOĞLU

http://www.dostbeykoz.com/makale.asp?icerikID=11460&b=Kastamonu%20Deyince%85

Kalemine, yüreğine sağlık Muharrem Kaşıtoğlu…

Yukarıdaki linkten yazının orjinaline ulaşabilirsiniz. Mümkünse yazının altına yorum yazarak da Kastamonulu hemşehrimizin yazısına destek verebilirsiniz. Vermelisiniz!

 

TÜM YAZILARIM İÇİN: www.yazdedik.blogspot.com

Faydalı ise lütfen bağlantıyı paylaşınız, tavsiye ediniz. Kaynaksız kopyalamanıza rızamız yoktur.

İlginizi Çekebilir

‘Salâvatın Mânâsı Rahmettir!..’ 

‘SALAVÂTIN MA‘NÂSI RAHMETTİR!..’  “(Ey resûlüm!)  (biz) seni ancak âlemlere bir rahmet olarak gönderdik!..” (Enbiya,107) “İşte seni …

Önceki yazıyı okuyun:
‘İslâmcılığın’ dili, İslâm’ın ‘dil’i mi? / Yusuf KAPLAN

Mümtazer Türköne'nin güme giden çok hayatî bir eleştirisi vardı: Türköne, İslâmcılığın dilinin ne ölçüde İslâmî …

Kapat