Ana Sayfa / Yazarlar / Kediler ve Biz

Kediler ve Biz

Faydalı ise lütfen bağlantıyı paylaşınız, tavsiye ediniz. Kaynaksız kopyalamanıza rızamız yoktur.

Ya milletle dalga geçiyorlar…
Ya aklımızla…
Ve ya çok zekiler paranın nasıl ve kimlerden kazanılacağı konusunda ilahi bir yetenekleri var.

Gazetelerde okumamış veya görmemiş olabilirsiniz. Lâkin ülkenin ulusal tv kanallarında ana haber bültenlerinde illaki görmüşsünüzdür.

HABER

Kedilerin miyavladıklarında ne anlatmak istediklerini tercüme etmeyi vaat eden ‘MeowTalk’ isimli uygulama kısa sürede 500 bin kişi tarafından indirildi. Amazon’un sesli asistanı olan Alexa’nın eski mühendislerinden Javier Sanchez’in teknik program yöneticisi olduğu Akvelon tarafından geliştirilen “MeowTalk” yapay zeka destekli, bir veri tabanı oluşturmuş durumda. Uygulamanın veri tabanında şu an için “Besle beni!”, “Kızdım!”, “Beni yalnız bırak!” gibi 13 farklı kelime öbeği bulunuyor. Nihai amacı akıllı tasma geliştirmek olan MeowTalk kedinin 8 farklı şekildeki miyavlama sesini analiz ediyor.
Yâni anlıyacağınız abiler işi o kadar ileri götürmüşler ki artık evinizde beslediğiniz bir Van kedisinin “VAN’I ÇOK ÖZLEDİM” ve ya siyam kedisinin “aldığın mamalar cırcır yapıyor, ya adam gibi mama al, ya da yediklerinden bana da ver(!)” dediğini işiteceksiniz.

Oysa bizler yıllar öncesinde bu hayvanların kendi lisanları ile bir şeyler dediklerini biliyorduk. Bediüzzaman Hazretleri Şuâlar adlı eserin, 492-493. sayfalarında  kedilerin mırmırlarını, şu şekilde tercüme ediyor: “Evet, hazin mırmırlarını dikkatle dinlesen, “Yâ Rahîm, yâ Rahîm” çektiklerini anlarsın.’’

Bediüzzaman Hazretleri başka eserlerde rastlamadığımız bir tespit ile  bize, kedilerin zikirlerini deşifre ediyor. Bu deşifre bugünün sosyal hayatında herşeye maddi gözle bakıldığında maneviyata ise gözlerimizin nasıl kör olduğunun bir kez daha ispatı mesabesindedir.

Nitekim Yirmidördüncü Sözün haşiyesinde bu durum şu şekilde ifade edilir:

”Hattâ birgün kedilere baktım. Yalnız yemeklerini yediler, oynadılar, yattılar.  Hatırıma geldi: ‘Nasıl bu vazifesiz canavarcıklara mübarek denilir?’ Sonra gece yatmak için uzandım. Baktım, o kedilerden birisi geldi, yastığıma dayandı, ağzını kulağıma getirdi, sarih bir surette “Yâ Rahîm, yâ Rahîm, yâ Rahîm, yâ Rahîm“ diyerek, güya hatırıma gelen itirazı ve tahkiri, taifesi namına reddedip yüzüme çarptı. 
(Bediüzzaman Said Nursî, Sözler, s. 372)

Evet.
Bir tarafta işi paraya ve ya tüccarlığa döküp milletin cebindeki parayı masum hayvanlar üzerinden almayı marifet sayan bir zihniyet…

Diğer yanda hayvanda olsa kâinat üzerinde yaratılmış olan tüm canların, canlıların kendi lisan-i halleri ile Rabbimizi nasıl zikrettiklerini  söyleyen içi manalarla dolu güzel sözler.
Öyle değil mi?
Bir hayvan dahi Rabbimizi zikreder iken, yaratılmışların içinde en yükseği olan biz  insanlar, Rabbimiz ve O’nun bize bahşettiği nimetlere şükür, fikir ve zikir etmez isek acaba ne kadar aşağı bir mahluk oluruz?

Selam ve dua ile.
Bülent  ERTEKİN

Yazar : Bülent ERTEKİN

İzmir'in Tire ilçesinde 3 Mayıs 1965 tarihinde doğdum. İlk orta lise tahsilimi İzmir'de tamamladım. Yüksek okulu Antalya'da Akdeniz Üniversitesi İşletme mezunu olarak bitirdim. 1989 senesinde özel sektörde çalışma hayatına başladım. Ülkenin sayılı firmalarında müfettiş, şef ve bölge yöneticiliği yaptım. 2015 senesinde emekli oldum.
İzmir'de 2006 senesinde ÜMİTVAR EĞİTİM KÜLTÜR VE YARDIMLAŞMA DERNEĞİNİN kurucu üyeliğini ve başkanlığını yaptım. Aynı zamanda İzmir'de 62 sivil toplum kuruluşundan teşekkül ettirdiğimiz İSTOK (İZMİR Sivil Toplum Kuruluşları Platformu)nda kurucu üyelerindenim. Yeşilay ve UYAFA derneklerine üyeyim. Bir çok Internet portallarında yazılarım çıkıyor.

KASTAMONUR.COM
HABERİNİ OKU
EGE HÜR BAKIŞ
HABER GÜNDEMİM
AKASYAM HABER
HABER 111
HABER34.İST
RİSALE ANTEP
HABERX
İLERİ GAZETESİ

Evli ve 3 çocuk babasıyım.

Web Sitesi
Tüm Yazıları Göster
Faydalı ise lütfen bağlantıyı paylaşınız, tavsiye ediniz. Kaynaksız kopyalamanıza rızamız yoktur.

İlginizi Çekebilir

‘Salâvatın Mânâsı Rahmettir!..’ 

‘SALAVÂTIN MA‘NÂSI RAHMETTİR!..’  “(Ey resûlüm!)  (biz) seni ancak âlemlere bir rahmet olarak gönderdik!..” (Enbiya,107) “İşte seni …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Önceki yazıyı okuyun:
Mahlûkat, Mevcudat, Masnûat Nedir? Aralarında Ne Fark Vardır?

Mahlûkat, Mevcudat, Masnûat Nedir?  Mahlukat: Halk olunmuş, yaratılmış demek olup, Hâlık sıfatına matuf bir kelimedir. Evet, Allah’tan …

Kapat