Kediler ve İnsanlar

Faydalı ise lütfen bağlantıyı paylaşınız, tavsiye ediniz. Kaynaksız kopyalamanıza rızamız yoktur.

KEDİLER VE İNSANLAR
BİR KEDİ GÖRDÜM SANKİ

Ahmet Murat

Mahallemizdeki kedi nüfusu her geçen gün artıyor. Kediler çeşitleniyor, renkleniyor. Sayıca artışa rağmen, her biri de semirmeyi sürdürüyor. Tombul kedilerin bir gettosuna dönüşmüş gibi mahalle

Kedilerin tombulluğu, mahallelinin onlara olan ilgisinin giderek arttığını da gösteriyor. Mama kapları çoğunlukla yarı dolu vaziyette. Kapların yakınlarında bir yerlerde de, “bir ara yeriz” bakışlarıyla kediler duruyor. Alan memnun, satan memnun.

Ama bu kedi ilgisi yeni bir şey değil elbette. Kedilerle biz Doğuluların alakası çok eskilere dayanıyor. Annemarie Schimmel’in ‘Şark Kedisí’ kitabında mebzul miktarda örnek bulabilirsiniz. Burası kediye mersiye yazılan bir coğrafyadır. Mesela 16. yüzyıl şairlerinden Meâli’nin (ö. 1535), kedisini kaybettikten sonra yazdıği şiir böyledir:

Çıkdun elden n’edelüm ansızun eyvâh pisi
Yandun ölüm odına derd ile nâ-gâh pisi
Hasretã şîr-i ecel buldı sana râh
pisi

N’edelüm ãh pisi n’eyleyelüm ãh pisi.

Kedide kendimize sadece bir yoldaş bulmamış, aynı zamanda kendimizi yer yer kendisiyle tarttığımız bir muhatap da keşfetmişiz. Kediye onun sahibiymiş gibi davranmakla, kedinin bize sahibimizmiş gibi davranması arasında gidip gelen ilişkimizde, bu ilişkiyi bir oyun olarak kurgulamak da hoşumuza gitmiş olmalı.

Aslında çevremizi başka bazı hayvanlarla da paylaşıyoruz ama herhâlde kedi kadar bu çevreyi kendisine benzeteni ve bizi kendi kuralları karşısında esnememize zorlayanı yoktur. Onunla ilişkimiz, biraz da onun üzerinden kendimizi gözlemlediğimiz bir laboratuvar gibi. Bu sebeple kedisi olanların kedi hakkında konuşmaları hep biraz psikoloji konuşmayı içerir. Bir kedim yok ama bu kedi muhabbetlerine ben de kayıtsız kalamıyorum. Hatta yer yer, kedinin psikolojisini aydınlatmaya matuf bu konuşmalar sayesinde bir gün kedilerle konuşuvereceğimizi filan sanmaya başlıyorum.

***

Nihayet Dergi

Faydalı ise lütfen bağlantıyı paylaşınız, tavsiye ediniz. Kaynaksız kopyalamanıza rızamız yoktur.

İlginizi Çekebilir

Saatler ve Manzaralar / Yahya Kemal BEYATLI

SAATLER VE MANZARALAR Yahya Kemal BEYATLI   Sütunların Dibinde Duâ Edenler Ayasofya’da, ikindiden sonra, yerle …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Önceki yazıyı okuyun:
Âdâb-ı Muâşeret – Sünnet İlişkisi

ÂDÂB-I MUAŞERET - SÜNNET İLİŞKİSİ Yazar: Mevlüt UZUT Dicle Üniversitesi İlahiyat Fakültesi, Uzman Öz Her …

Kapat