Ana Sayfa / KASTAMONU / Kastamonu Yazıları / Kent Tarihimizden Bir Yaprak: Kastamonu Patates ve Haşhaş İle Tanışıyor

Kent Tarihimizden Bir Yaprak: Kastamonu Patates ve Haşhaş İle Tanışıyor

Faydalı ise lütfen bağlantıyı paylaşınız, tavsiye ediniz. Kaynaksız kopyalamanıza rızamız yoktur.

KENT TARİHİMİZDEN BİR YAPRAK : KASTAMONU PATATES ve HAŞHAŞ İLE TANIŞIYOR

1888 yılında efsane valimiz Abdurrahman Nureddin Paşa ‘nın girişimleriyle Kastamonu ve ilçelerinde patates ve haşhaş tarımına başlandı. O yıla kadar ithal edilen patatesin okkası Kastamonu’da 2 kuruş gibi astronomik sayılacak paraya satılıyordu. Nureddin Paşa bu iş için evladı gibi sevdiği genç ve yetenekli mektupçusu (yazı işleri müdürü) Ebubekir Hâzim Bey’i görevlendirdi. Hazim Bey patates işini Almanya’da ziraat okumuş olan Kastamonu İdadisi müdürü Celal Bey’e havale etti . (Mehmet Celal Bey ilerde Dahiliye Nazırı olacaktır) Kendisi de Isparta’da küçük yaşlardan beri bildiği için haşhaş ekimini kendi üstlendi. Bütün köylünün anlayacağı sadelikte talimatnameler hazırlanarak vilayet matbaasında binlerce baskısı yapıldı.

Abdurrahman Nureddin Paşa

Kastamonu’ya bağlı Sinop, Bolu ve Çankırı’daki bütün köylere gönderildi. Ücretsiz tohumluklar ve haşhaş çizimi için bıçaklar yaptırılıp dağıtıldı. Kastamonu’da da bir tarlada deneme üretimi yapıldı. Sonuç mükemmeldi, altmış kuruşluk buğday alınan tarladan altı yüz kuruşluk patates ve haşhaş elde ediliyordu.

Ancak köylülerin patatesin buğday ve arpaya göre göre çok daha karlı olduğunu gördükleri halde geleneksel tarımı daha kolay bulduklarından, ikinci sene ekmekten çekinmeleri Abdurrahman Paşa’yı çok üzmüştü. Nihayet valinin kararlılığı, halkın da bu yeni lezzeti çok sevmeleri ve fiyatların da ucuzlaması nedeniyle bir kaç yıl içinde sofraların vazgeçilmezi oldu. Okkası 2 kuruş olan patates on paraya düşmüştü. Haşhaşın ekimindeki külfetle birlikte kullanımında bazı sıkıntılar yaşandığından bu alanda fazla ilerleme kaydedilemedi.

Kastamonu’da eğitimden tarıma kadar pek çok alanda ilklere imza atan Abdurrahman Paşa’yı ve muhteşem ekibini saygı ve rahmetle anıyoruz.

Tuncay Sakallıoğlu

Faydalı ise lütfen bağlantıyı paylaşınız, tavsiye ediniz. Kaynaksız kopyalamanıza rızamız yoktur.

İlginizi Çekebilir

‘Salâvatın Mânâsı Rahmettir!..’ 

‘SALAVÂTIN MA‘NÂSI RAHMETTİR!..’  “(Ey resûlüm!)  (biz) seni ancak âlemlere bir rahmet olarak gönderdik!..” (Enbiya,107) “İşte seni …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Önceki yazıyı okuyun:
Küresel Dayatma – 2

Küresel Dayatma-II Geçen hafta, LGBT sapkınlığını legalleştirme çabasındaki kimi medya, sivil toplum kuruluşları ve kimi …

Kapat