Ana Sayfa / Yazarlar / Kongre ve Seminerlerle Dolu Bir Ay

Kongre ve Seminerlerle Dolu Bir Ay

Faydalı ise lütfen bağlantıyı paylaşınız, tavsiye ediniz. Kaynaksız kopyalamanıza rızamız yoktur.

Ekim ve Kasım ayı benim için çok yoğun geçti. 6 Kongre ve seminere katıldım. Hayatımın hiçbir bölümünde bu kadar yoğun bir akademik çalışma dönemi geçirmemiştim. Neler yaşadığımı okuyucularımla paylaşmak isterim. 

İlk konferans 18 Ekim 2019 tarihinde Antalya Belek’te yapılan Eurasian Conference on Language and Social Sciences (ECLSS-8) idi. Burada “İslam ve Serbest Piyasa Ekonomisi” başlıklı bir sunum gerçekleştirdim. Konu hakkında daha önce Yeni Akit Gazetesinde makaleler yazdığım için burada içeriğine girmiyorum. İsteyenler internet arşivinden okuyup istifade edebilirler.

İkinci konferans ise 21 Ekim 2019’da yine Antalya’da AKEV Üniversitesi ev sahipliğinde International Social Research and Behavioral Sciences (SADAB-4) tarafından yapıldı. Burada “Bor Madeninin Özel Sektör Eliyle İşletilmesi” başlıklı bir sunum verdim. 

Üniversite yöneticilerinin yoğun soruları altında gerçekleşen bu sunumda diğer konuşmacı arkadaşlarımın zamanından çalmış oldum. Çünkü sorulan sorulara cevap verdikten sonra tam ayrılacak iken yeniden sorular soruluyordu. Birkaç defa tekrarlanan bu duruma konferans yöneticileri müdahale etmek durumunda kaldılar. Zira bu şekilde devam ederse diğer konuşmacı arkadaşlarıma zaman kalmayacaktı.

Yüzden fazla sunumun yapıldığı bu konferanslarda genellikle birkaç yerde ve 10 kişiyi geçmeyen dinleyici olur. Lakin benim ve bazı arkadaşların yaptığı sunum yüze yakın öğrenci ve öğretim görevlisinin huzurunda oldu. Bu açıdan diğerlerinden biraz farklıydı. Ayrıca özel sektörün öneminden bahsettiğim bu sunumda öğrencilerden çok yoğun bir alkış aldım. Benim için bu yönü ile çok güzel oldu.

Üçüncü Kongre ise 25 Ekim 2019 tarihinde daha önceki yazılarımda bahsettiğim 3. Yaratılış Kongresi idi. Burada da oldukça geniş bir dinleyici kitlesi huzurunda ve bol alkış alan bir sunum gerçekleştirdim. Daha sonrasında İshak Paşa Sarayını ve Erzurum Horasan’daki köyümü ziyaret etme fırsatı buldum. Bir çok bakımdan güzel hatıralarla döndüm.

Dördüncü Konferans ise 3 Kasım 2019 tarihinde İstanbul’da International Management and Social Sciences (UYSAD-3) idi. Burada da “Türkiye’de Sivil Toplumun Gelişimi” başlıklı bir çalışmamı arz ettim. Özellikle 15 Temmuz 2016 tarihinde gerçekleştirilen hain darbe teşebbüsü sonrasında Türk Silahlı Kuvvetlerinde yapılan reformlardan bahsettim. Bu konuda da gazetedeki köşe yazılarımda oldukça hacimli ve detaylı yazılar yazdığım için detaylarını anlatmaya gerek duymuyorum. İsteyenler arşiv sayfalarından okuyabilirler.

Beşinci toplantı ise 7 Kasım 2019 tarihinde Siyaset Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı’nın (SETA) düzenlemiş olduğu “Suriye Petrolleri / ABD, Rusya ve Bölgesel Aktörlerin Hedefleri” başlıklı panel idi. Burada Prof Dr. Kemal İnat’ın moderatörlüğünde değerli konuşmacılar Suriye Geçici Hükümeti Maliye Bakanı Abdülhakim Almassrı, Suriye Geçici Hükümeti Üyesi Fatih Shaban ve ORSAM’dan Orhan Oytun’un değerli sunumlarını dinledim. 

Bu paneldeki izlenimlerimi Suriye ile ilgili yazılarımda okuyucularımla paylaşmayı düşünüyorum. Burada sadece başlıklar ile yetinmek istiyorum.

Altıncı toplantı ise 8 Kasım 2019 tarihinde MÜSİAD’ın ev sahipliğinde European Academy for Islamic Finance and Economics’in (EAIFE) düzenlediği konferans idi. Burada bir çok ülkeden değerli yöneticilerin katıldığı çok sayıda sunumu izleme fırsatı buldum. Yabancı konukların Arapça konuşmalarını aynı SETA’da olduğu gibi tercümanlar aracılığı ile takip edebilme imkanı vardı. Bu nedenle bir hayli ilginç konuda en son gelişmelerden haberdar oldum. 

MÜSİAD’ın ev sahipliğindeki bu uluslar arası topluluğun sunumları sadece bir makalede özetlenemez. Allah kısmet ederse özellikle “Katılım Bankacılığı” ve “Faizsiz Finans” konularında bazı makaleler yazmak istiyordum. Bu konuda kongreden çok istifade ettiğim sunumlar oldu. Lakin başka çalışmaları da gözden geçirmem gerekiyor. Örneğin kira sertifikaları (SUKUK) bahsinde faiz hassasiyeti konusunda olumsuz yaklaşımları dinleme fırsatı buldum. Bu konuda bir hayli araştırma yapmam gerekiyor. İnşallah Rabbim fırsat verir.

Kısaca söylemek gerekirse son bir ay içerisinde çok yoğun bir düşünce-fikir iklimine girdim. O kadar çok yazı yazacağım konu var ki; hangisinden başlayacağımı ben de merak ediyorum. Bu konular hiçbir gazetede rastlayacağınız cinsten yazılar olmayacaktır. Çünkü ekonomi alanında ve faiz hususunda; İslami hassasiyetler ne yazık ki göz ardı ediliyor. Hâlbuki en çok bu konularda makaleler yazmak icap ediyor, vesselam…

Yazar : Vehbi KARA

Dr. Vehbi KARA, 1965 Yılında İstanbul’da doğdu. İlk ve orta eğitimini yine İstanbul’da tamamladıktan sonra 1982 yılında Deniz Harp Okuluna girerek askeri öğrenci olarak eğitimine devam etti. 1986 Yılında Kontrol Sistemleri bölümünden Elektrik-Elektronik Mühendisi olarak mezun olduktan sonra Teğmen rütbesi ile Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na bağlı savaş gemilerinde ve karargâh birimlerinde deniz subayı olarak görev yaptı. Savaş gemilerinde güdümlü mermi ve top atışlarında birincilik kazanmıştır. 1997’de Yüzbaşı rütbesinde iken askerlik mesleğinden ayrıldı ve ticaret gemilerinde çalışmaya başladı. Gemi Kaptanı olarak çeşitli ülkelere ait 30’dan fazla ticari gemide görev yapmış çalıştığı firmalardan ödüller almıştır. 2011 Yılında Araştırmacı kadrosu ile İstanbul Üniversitesinde göreve başladı ve halen de bu üniversitenin Su Ürünleri Fakültesinde ve Mühendislik Fakültesinde denizcilikle ilgili meslek dersleri öğretmenliği görevini yürütmektedir. 1997 Yılında İstanbul Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Uluslararası İlişkiler Bölümünde “Petrole Dayalı Stratejiler ve Uluslararası İlişkilerde Petrolün Rolü” isimli çalışması ile yüksek lisans eğitimini tamamlamıştır. 2015 Yılında İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Çalışma Ekonomisi ve Endüstri ilişkileri Bölümünde “Çalışma İlişkileri Açısından Kapitalizm Sonrası Dönem: Malikiyet ve Serbestiyet Devri” başlıklı çalışması ile doktora eğitimini tamamlamıştır. Uzakyol Kaptanı yeterliliğinde gemi kaptanlığı, Denizci Eğitimci Belgesi ve Elektrik-Elektronik Mühendisliği sertifikaları mevcuttur. Denizcilik, askerlik, tarih ve iktisat konularında çeşitli dergi, gazete ve internet sitelerinde makaleler yazan Vehbi KARA’nın “Bahriyede 15 Yıl” ve “Altı Ayda Altı Kıta” isimli iki kitabı bulunmaktadır. Evli ve iki çocuk babasıdır.

Tüm Yazıları Göster
Faydalı ise lütfen bağlantıyı paylaşınız, tavsiye ediniz. Kaynaksız kopyalamanıza rızamız yoktur.

İlginizi Çekebilir

‘Salâvatın Mânâsı Rahmettir!..’ 

‘SALAVÂTIN MA‘NÂSI RAHMETTİR!..’  “(Ey resûlüm!)  (biz) seni ancak âlemlere bir rahmet olarak gönderdik!..” (Enbiya,107) “İşte seni …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Önceki yazıyı okuyun:
Şeyh Şiblî Hazretleri ile Fırıncı Hikâyesi

Vaktiyle bir fırıncı vardı. Hiç görmediği hâlde, Hak dostu Şiblî Hazretlerini hem çok seviyor hem …

Kapat