Ana Sayfa / RİSALE-İ NUR & BEDİÜZZAMAN / Nurdan Hatıralar / ‘Korkma kardeşim, öldüremeyecekler’

‘Korkma kardeşim, öldüremeyecekler’

Faydalı ise lütfen bağlantıyı paylaşınız, tavsiye ediniz. Kaynaksız kopyalamanıza rızamız yoktur.

3 Aralık 2017 tarihinde 85 yaşında vefat eden Hüsmen Hüseyin Duran, 1932 Konya doğumludur. Konya’nın saffı evvel Risale-i Nur talebelerindendir.

1955 yılında Isparta’da iki defa Üstad Bediüzzaman hazretlerini ziyaret etmiştir. Hafız-ı Kur’an olduğu için Hz. Üstad gözlerinden öpmüştür. 1969 yılında Konya’da, “Dr. Sadullah Nutku, Mustafa Kırıkçı, Mazhar İyidöner, Osman Yıldız, Said Gecegezen, Hüsmen Duran, Hasan Helvacılar, Hasan İlkbahar ve Hasan Nevroz” olarak 9 kişi hapis yatarlar.

Hz. Üstad, Ali Tayyar ağabeyle haber göndererek onlarla alakalanır. O sırada hapishanede Osman Yüksel Serdengeçti de vardır.

 “Üstadı ziyaretim”

“Hazret-i Üstadı ziyaret etmek üzere Isparta’ya vardık, fakat elimizde adres yoktu. Ulu Camii vardı, oraya gittik. Orada birine sorar öğreniriz dedik. Gittim, baktım biri abdest alıyor. Ona yanaşıp sordum. ‘Siz nereden tanıyorsunuz Üstadı?’ dedi. ‘Kitaplarını okuyoruz’ dedim. ‘Hangi kitaplarını okuyorsunuz?’ dedi. Ben de ‘Lem’alar, Şuâlar, Mektubat’ dedim. ‘Siz Sıddık Süleyman diye birisini duydunuz mu?’ diye sordu. ‘Evet duyduk’ deyince, ‘İşte o benim’ dedi.

Sonradan anladım ki, onu oraya Üstad göndermiş. Yoksa namaz vaktiydi, namazı kılıp gidelim derdi. Beraber Üstad’ın evine gittik, ‘Siz merdivende bekleyin, ben Üstada haber vereyim’ dedi. ‘Yalnız, Üstad anlatacaklarını anlatır, konuşması bittiği zaman gitmenizi isteyince Esselâmu Aleyküm der, siz de Aleykümselâm dersiniz ve çıkarsınız’ dedi.

İçeri girdim, Üstad yatakta, hasta, sesi zor çıkıyordu. Söylediklerini Zübeyir Ağabey bize tekrar ediyordu. Beni gösterdi ve dedi ki: ‘İşte Zübeyir, bu benim yirmi senelik talebemdir.’ Hafız olduğumu öğrenince ‘Kur’ân’ı ezberleyen gözleri öpeyim’ dedi. Gözlerimden öptü. Biraz daha konuştuktan sonra, Üstad ‘Esselâmu Aleyküm’ dedi. Ben kalktım, fakat çıkarken, ailemden niye bahsetmedi diye kendi kendime söylendim. Tam kapıdan çıkarken Üstad, ‘Annen baban var mı?’ diye sordu. ‘Var’ deyince,

‘Madem onlar seni yetiştirmiş, sen benim talebem olduğun gibi, onları da talebe olarak kabul ediyorum ve her sabah dualarıma ortaktırlar.’

dedi. ‘Madem ki sen beni ziyarete geldin, senin yol paranı ben vermem lazım’ dedi. ‘Ben almam’ dedim. Fakat cüzdanımda 10 lira param vardı, harcamıştım. Daha sonra baktım, cüzdanımda bir 10 lira daha var. Gelirken birisi pasta göndermişti. ‘Ben karşılıksız bir şey almam’ dedi ve bana bir lira verdi. O 1 lirayı hâlâ hâtıra olarak saklıyorum.

“Daha sonra Isparta’dan ayrıldım. On beş gün sonra tekrar Üstad’ın yanına geldim. Üstad beni görünce, ‘Kardeşim daha on beş gün oldu görüşeli, niye tekrar geldin’ dedi. ‘Üstadım artık sizin hizmetinizde kalmak istiyorum’ deyince, ‘Kardeşim git, Konya’da hizmet et’ dedi. Böyle olunca tekrar Konya’ya gittim. Konya’da hocalık yapmaya başladım.

“Bir ara Eğirdir’de kitap getirmeye gittim. Üstadı tekrar ziyaret etmek nasip oldu. Bu gidişimde Üstad bir liste çıkarmıştı. Bu listede Mesnevî’nin gittiği ülkeler yazılıydı. Öyle ülkeler ki, adını hiç duymadığım ülkeler. Üstad bana ‘Arapça biliyor musun?’ dedi. ‘Bilmiyorum, ama öğrenmek istiyorum’ dedim. Üstad ‘Mesnevî’yi getir Zübeyir’ dedi. Zübeyir Ağabey Arapça bir Mesnevî getirdi. Üstad bir kaç satır okudu, tercüme etti. ‘Bunu sana hediye ediyorum. Konya’da kardeşim var, Abdülmecid Efendi, ona götür sana ders versin’ dedi. Abdülmecid Efendiye götürdüm, ‘Bunları ben de anlamıyorum’ dedi. Ben de, ‘Anladığın tarzda anlat’ dedim.

“Üstad bir sene sonra bana ve kardeşi Abdülmecid Efendiye mektup yazmış. ‘Kardeşim Hüseyin, sana verdiğim Mesnevî’yi Abdülmecid Efendiye ver, tercüme etsin.’ Abdülmecid Efendiye de aynı şekilde diyor ki: ‘Hüseyin’den al, tercüme et.’ Nihayet mektup gelince Abdülmecid Efendi’ye gittim. Ben gidince o da Mesnevî’yi aldı, okumaya başladı, papağan gibi anlatmaya başladı. ‘Anlamadığım kitabı anlamaya başladım’ diyordu.

“Abdülmecid Efendi ‘Demek Üstad bana sevap kazanayım diye bu tercümeyi yaptırıyor, önceden anlamıyordum, bak şimdi anlatmaya başladım’ diyordu.

“Bir gün bir tefsir hocası dedi ki: ‘Bediüzzaman Vehhâbî’dir, hiç hadisten bahsetmiyor, hep âyetten bahsediyor. ‘ O zaman Hayrettin Karaman bu söze kızmış. Bana geldi, ‘Buna cevap vereceğim’ dedi. Ben de bu durumu Üstada yazdım. Üstad cevaben dedi ki: ‘Kardeşim Hüseyin, o hoca aldanmış veya aldatılmıştır. Benden selâm söyleyin ve katiyyen münakaşa etmeyin.’  O hoca birkaç ay sonra boğazından ameliyat oldu, konuşamaz hale geldi, tefsir hocalığını bıraktı. Bir sene sonra da ahirete gitti. Allah günahlarını affetsin.

“Bir ara camilerde Risale okunmaya başlandı. Üstada bunu soruyorlar. Üstad da ‘Maşaallah, Bârekallah’ diyor ayağa  kalkıyor, memnuniyetini izhar ediyordu. O zaman bize bir kuru ekmek gönderdi. Biz de parçalayıp yedik.

“Üstad Ankara’ya geldiğinde biz de ordaydık. Diyarbakırlı bir yüzbaşı karşıladı Üstadı. Üstad da ona müspet hareket etmek, menfi hareket etmemek hakkında ders verdi. Daha sonra biraz Konya’da hapishaneye düştük. Çok zor günler geçirdik. Azılı katillerin, yan kesicilerin, sarhoşların, kumarbazların arasında kaldık. Cenâb-ı Hakkın inayetiyle Konya hapishanesi de Medrese-i Yusufiye oldu. Risale-i Nur’un inkişâfına, çok hizmetlere vesile oldu. O azgın insanlar tövbe edip namaza başladılar, Kur’ân okumayı öğrendiler, günahlarına tövbe ettiler. Dr. Sadullah Nutku Ağabey de hapishanedeydi. Sonra Osman Yüksel Serdengeçti de hapishaneye geldi. Hattâ o zamanlar Türkiye’de huzur yok diyorlardı. Osman Yüksel Serdengeçti de ‘Huzur isteyen Konya hapishanesine, Nurcuların yanına gelsin’ diyordu.

“Bir gün Zübeyir Ağabeyle sohbet ederken Zübeyir Ağabey dedi: ‘Bir gün ben Üstad’la Afyon hapsindeyken Üstadı bir odaya koydular. Pencere kırık, kapı kilitli, biz giremiyoruz. Soba var, yakmıyorlar. Biz de giremiyoruz ki yakalım. Bir gün Üstad abdest almış, namaz kılmış oturuyor. Âdeta abdest aldığı sular sakal ve bıyığında donmuş. Ben donmuş kalmış zannettim. O zaman ben kilidi kırdım, ‘Üstadım!..’ diye yanına girdim. ‘Korkma kardeşim, öldüremeyecekler’ dedi. O zaman gardiyanlar geldi, ‘Nasıl olur da bizden izinsiz buraya girersin, kilidi kırarsın?’ dediler. Beni falakaya yatırdılar, dövüyorlardı. Ben de Allah diyordum. Siz de böyle bir duruma düşerseniz Allah deyin, başka bir çare yok!”

(Son Şahitler adlı eserin, dördüncü cildinden derleme…)

Faydalı ise lütfen bağlantıyı paylaşınız, tavsiye ediniz. Kaynaksız kopyalamanıza rızamız yoktur.

İlginizi Çekebilir

“Bediüzzaman’a İlk Ziyaretimi Yeis İçinde Yaptım”

Merhum Prof. Dr. Zekeriya KİTAPÇI anlatıyor: BEDİÜZZAMAN’A İLK ZİYARETİMİ YEİS VE BİTKİNLİK İÇİNDE YAPTIM Bediüzzaman …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Önceki yazıyı okuyun:
Fetih Misyonu ve “Yakın Tutulan Düşman!”

Fi tarihinde iken, şimdi neşriyatını tasvip etmediğim ve o devirde bile çok politikasına katılmadığım “ulusal” …

Kapat