Ana Sayfa / Yazarlar / Küçük hapın büyük dersi

Küçük hapın büyük dersi

Faydalı ise lütfen bağlantıyı paylaşınız, tavsiye ediniz. Kaynaksız kopyalamanıza rızamız yoktur.

Haftada bir kez almam gereken bir hap vardı.

Tam manasıyla haftada bir, yani haftanın hep aynı gününde aynı saatinde ve aynı dozda almam, dahası aldıktan sonra da bir saat kadar pek hareket etmemem gereken bir eklem ilacıydı bu. Ne var ki kendi sağlığımla ilgili faydalı bir şey olsa bile bunu sekiz hafta boyunca aynı düzende ve aynı şartlarda yapmak konusunda öyle zorlandım ki.. Belirli bir vakitte, belirli bir görevi, belirli şartlar içerisinde ve hep aynı döngüyle yerine getirme mecburiyeti, o görev ne kadar küçük olursa olsun insana yine de zor gelebiliyordu. (Ee, ne de olsa nefsin tembelliği ve kural tanımazlığıydı mesele, kolay bir şey midir bu?)

Sadece haftalık bir düzenle ilaç almak gibi basit bir iş bile, basitliğine bakmadan, insanoğluna düzen, disiplin, devamlılık, sorumluluk gibi şu meşhur ‘sıkıntılı meselelerini’ hatırlatma potansiyeli taşıyabiliyordu bünyesinde..

İşte bu küçük tecrübem, bana: “hiçbir sahte din, inananlarına her gün imsak vakti ibadet etmek gibi bir şart koşmayı göze alamaz” mealindeki sözü sık sık hatırlattı. Ve yanı sıra, bir ilacı bile haftada bir almakta zorlanabilen insana namazı her gün beş defa ve orucu her yıl bir ay gibi sürekli ibadetler şeklinde farz kılan bir davadaki yüce iradeyi ve sahihliği bir yüzüyle ders verdi..

Öyleydi çünkü; hak olmayan bir dava, inananlarına böylesi zorunlulukları emretmeyi göze alabilir miydi hiç?

* *

Mustafa H. Kurt, 08.2018.

Yazar : Mustafa H. KURT

Mustafa H. Kurt: 1974 yılında Gaziantep'te doğdu. Cumhuriyet Lisesi (1992) ve Gaziantep Üniversitesi Tarih bölümünden mezun oldu (2000). Türkiye’de ve Almanya’da eğitimcilik yanında farklı iş kollarında çalıştı. Yazarımız, kastamonur.com yanında hâlihazırda çeşitli dergi ve haber sitelerinde yazıyor.

Tüm Yazıları Göster
Faydalı ise lütfen bağlantıyı paylaşınız, tavsiye ediniz. Kaynaksız kopyalamanıza rızamız yoktur.

İlginizi Çekebilir

Manevi Buhranlar ve İman Hakikatleri

Manevi Buhranlar ve İman Hakikatleri Günümüzün hayat hızı ve anlayış tarzının getirdiği şeyler İslam’ın evrensel …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Önceki yazıyı okuyun:
Abdülhak Hamid, Bahs-i Uluhiyyet ve Tabiat Felsefesi

Abdülhak Hamid, dinin İslamiyetin felsefesini yapan bir şairdir. Bu yönüyle şiirimizde bir aşılmaz yüksekliktir. Kürsî-yi …

Kapat