Ana Sayfa / KASTAMONU / İz Bırakanlarımız / MAĞRİPLİ YUNUS EFENDİ (BAYRAKLI DEDE)

MAĞRİPLİ YUNUS EFENDİ (BAYRAKLI DEDE)

Faydalı ise lütfen bağlantıyı paylaşınız, tavsiye ediniz. Kaynaksız kopyalamanıza rızamız yoktur.

MAĞRİBLİ YUNUS EFENDİ (BAYRAKLI DEDE)

.

1520 senesinde Mağrip’ten (şimdiki Fas, Tunus, Cezayir ve Libya’nın bir bölümüne Mağrip denirdi.) Kastamonu’ya gelmiş büyük bir velidir. Halk arasında Bayraklı Dede veya Bayraklı Sultan olarak tanınır.

.

Bayraklı Dede, görünüşte çok mütevazı, sıradan, fakir bir kişi idi. Tatlı, hoş içimli sulardan satarak geçinirdi. Bu gelirini, yine büyük bir veli ve Âl-i Beyt evladı olan Ali Asgar Hazretleriyle paylaşırmış. Bu iki büyük velînin dostluğu öyle bir derecede idi ki Ali Asgar Efendi’nin vefatından sonra bu âleme ancak iki hafta tahammül edebilmesiyle de bu dostluk mânâ âleminden tasdik edilmiş gibidir. Hatta Kastamonu’ya gönderilişinin bir sebebinin de, Ali Asgar Hazretlerinin ihtiyaçlarını karşılamak olduğu rivayet edilmektedir. Zira, Ali Asgar Efendi, gizlenmek durumundaydı.

Yunus Efendi, zâhiren sıradanlığıyla birlikte, kendisiyle muhatap olanları sözleriyle ve hâliyle hemen tesiri altına alır, dilinden mürşidane sözler dökülüverirdi. Kendisini fark edebilen kabiliyetlerin aldığı feyiz bambaşka idi.

.

Yunus Efendi’nin mümtaz vasıflarından biri de , mânâ âlemlerinin eri olarak, Resûl-i Ekrem Efendimizle âlem-i mânâda görebilmesiydi. Kastamonu’ya gelişini de (Ali Asgar Hazretleri gibi) Efendimizin emrettiği rivayet edilmektedir.

.

Peygamber Efendimiz’in (a.s.m) kendisine bin kişiye şefaat edebilmesini vaad ettiği anlatılır.

.

Yunus Efendi, 1533 senesinde, Ali Asgar Efendi’den on beş gün sonra vefat etmiştir. Kabri, Kastamonu Kalesinin batı burcundadır. Kabrinin bilinmesi için dikilen bayrak sebebiyle Bayraklı Dede olarak anılmaya başlanmıştır. Bugün de kabrinde bayrak mevcuttur.

.

Rabbim makamlarını âli eylesin ve bizi de şefaatlerine nâil eylesin. Âmin!

Faydalı ise lütfen bağlantıyı paylaşınız, tavsiye ediniz. Kaynaksız kopyalamanıza rızamız yoktur.

İlginizi Çekebilir

Seyyid Hasan Efendi

Müftü es-Seyyid Hasan Efendi 1083/1673 yılında Kastamonu Müftüsü olarak görev yapan es-Seyyid Hasan Efendi, aynı …

Önceki yazıyı okuyun:
KEMİYET KEYFİYET MESELESİ

"Nur mesleğinde keyfiyet esası" için tıklayın. UMUMÎ KABULE MAZHARİYET/Murat Türker KİTLELERİN TEVECCÜHÜ ne ifade etmektedir? …

Kapat