Ana Sayfa / Yazarlar / Medresetüzzehra Üniversitesi Şanlıurfa’da kurulacak / M. Nuri BİNGÖL

Medresetüzzehra Üniversitesi Şanlıurfa’da kurulacak / M. Nuri BİNGÖL

Faydalı ise lütfen bağlantıyı paylaşınız, tavsiye ediniz. Kaynaksız kopyalamanıza rızamız yoktur.

Mehmet Nuri BİNGÖL

mneminler5@mynet.com

Medresetüzzehra Üniversitesi Şanlıurfa’da kurulacak

1914’de Birinci Cihan Harbinden evvel Van’da; Üstad Bediüzzaman Said Nursi’nin açılması için teşebbüse geçtiği ve Artemit’te (Edremit) temelini attığı Şark Üniversitesi’ne verdiği addır Medresetüzzehra.

Münazarat Risalesi’nin ruhu ve esası hükmünde olan, hatimesindeki Medreset-üz Zehra hakikatı ise, istikbalde çıkacak olan Risale-i Nur’a bir beşik, bir zemin ihzar etmek idi ki; bilmediği, ihtiyarsız olarak ona sevkolunuyordu. Bir hiss-i kablelvuku ile o nurani hakikatı, bir maddi surette arıyordu. Sonra o hakikatın maddi ciheti dahi vücuda gelmeye başladı.

Sultan Reşad 19 bin altun lirayı Van’da temeli atılan o Medreset-üz Zehra’ya verdi. Temel atıldı, fakat sabık harb-i umumi çıktı, geri kaldı. Beş-altı sene sonra Ankara’ya gittim, yine o hakikata çalıştım.

200 meb’ustan 163 meb’usun imzalarıyla o medresemiz -150 bin banknota iblağ ederek- o tahsisat kabul edildi. Fakat binler teessüf medreseler kapandı. Onlar ile uyuşamadım, yine geri kaldı. Fakat Cenab-ı Erhamürrahimin o medresenin manevi istikbalde Risale-i Nur şakirdleri o ali hakikatın maddi suretini de tesis etmeye muvaffak olacaklar. K.L.)

Şanlıurfa’da Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Celaleddin Güvenç Beyefendi’yi tebrik için giderken hatırladığım ifadeler bunlardı. Eğer -bir şekilde- “hangi siyasete temas ed”ilmişse onun yüzü mutlaka “dine hizmet” gayesi taşınmalıydı.

Seçimden önceki bu husustaki vaad şöyleydi:

Medresetüzzehra Üniversitesi Şanlıurfa’da kurulacak”

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik: “Bediüzzaman’ın vasiyeti yerine gelecek”

Bediüzzaman Said Nursi’nin ‘Medresetü’z-Zehra Üniversitesi’ hayali önümüzdeki aylarda Şanlıurfa’da gerçek oluyor.

Said Nursi’nin Van’da Medresetü’z-Zehra Üniversitesi hayalinin olduğunu, Şanlıurfa’da Üstad’ın talebeleriyle görüştükten sonra burada da böyle bir fikrin ortaya çıktığını dile getiren AK Parti Şanlıurfa Milletvekili, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Medresetü’z-Zehra Üniversitesi’nin Şanlıurfa’da kurulmasının doğru olacağının altını çizdi.

“ÜSTAD’IN VASİYETİNİN YERİNE GETİRECEĞİZ”

Faruk Çelik, “üniversitenin kurulması için bir yer tahsisiyle ilgili olarak talep oldu, hükümetin bir bakanı ve Şanlıurfa’nın bir vekili olarak Said Nursi’nin talebeleriyle beraber bir çalışma başlattık. 130 dönümlük bir arazinin tahsisi gerçekleşirse burada maddi ve manevi ilimlerin içinde barındığı bir üniversiteyi de hem Şanlıurfa’ya hem de Türkiye’ye kazandırmış olacağız. Böylece Üstad Bediüzzaman Hazretleri’nin de vasiyeti yerine getirilmiş olacak. Böyle bir üniversitenin inşa edilmesi aslında hem dünyaya hem Türkiye’ye hem de bölgeye önemli mesajı da beraberinde getirecektir” açıklamasında bulundu.

BADILLI: ÜSTADIMIZIN NİYETLERİ HAYAT BULACAK

Konuyla ilgili olarak açıklamada bulunan Bediüzzaman Said Nursi’nin talebelerinden ve Şanlıurfa’da yaşayan Abdülkadir Badıllı, vakıf çalışmalarını bitirdiklerini söyledi. Üniversitenin kurulmasıyla Üstadımızın niyet ve muradları hayat bulacak, yönünde açıklamada bulunan Badıllı, üniversitenin Van’da olması gerekiyor ancak biz üniversiteyi Van’dan önce inşa edeceğiz, dedi.

Üstad Said Nursi’nin “hem Arabistan hem Türkistan hem de Kürdistan’ın merkezinde olduğu için eğitim dili 3 dil ile olması lazım. Arapça vacip, Türkçe lazım, Kürtçe caiz” sözünü hatırlatan Badıllı, üniversitede din ilmi ile fen ilminin iç içe yoğurularak ders verileceğine de vurgu yaptı.

Üstad’ın bu üniversitenin kurulması için büyük bir çaba sarf ettiğini belirten Badıllı, Said Nursi hazretlerinin hayalinin Şanlıurfa’da gerçekleşeceğini söyledi.”

Henüz mazbatasını almadığından tebrikleri il merkezinde kabul eden Büyükşehir Belediye Başkanı’mızın müsaid olduğu bildirilince yanına çıktık. Musafaha faslından sonra hatırlatılan manevi hizmetler zaruretini kendisinin de bildiğini söyleyip hemen birilerine telefon edip “vazifelendir”di. Ben de daha önceki “medresetüzzehra” vaadlerinin “ ayrıntılarını” öğrenmek istediğimi söyleyince “vazife başına geçince” mezkur zevata arsa tahsisi yapılacağını, talim ve maarif vazifesinin ise talep edip “gönüllü olan” kardeşlerce tahakkuk ettirileceğini beyan ederek içimden şu ifadelerin geçmesine yol açtı.

Demek ki Üstadımızın bir hedefi daha gerçek oluyor. Kimbilir daha hangi müjdeleri de hayat bulacak.”

Peki neden Şanlıurfa. Vanlı dostlarımızı incitmeye çekiniyoruz ama demek zorundayız da… Üstad’ın büyük duaları Urfa için olmuştur ve vefat yeri olarak da Urfa’yı seçmiştir. Defalarca Badıllı ağabeye Urfa’ya geleceğini söylemiştir. Şahs-ı manevisinin büyük bir şeklinin de Urfa’da tahakkuk etmesinde ne beis vardır?

Yazar : Mehmet Nuri BİNGÖL

BİYOGRAFİ
1961’de Şanlıurfa/Birecik’te doğdu. İlkokul ve ortaokulu aynı ilçede okudu. 1982’de İstanbul Edebiyat Fakültesinden mezun oldu. Anadolu’nun çok yöresinde Türk Dili ve Edebiyatı öğretmenliği yaptı.
Yazgı, Köprü, Bizim Külliye dergilerinde hikâye, deneme ve makaleleri yer aldı. Gap Gündemi, Tasvir, Yeni Nesil gazetelerinde yazıları yayımlandı. Birecik yıllıklarına alınmış şiirleri, yaptığı derlemeleri ve değişik site ve kitaplara alınmış makale, mülakat ve köşe yazıları bulunuyor.
Kitaplaşan iki eseri ve tefrika romanları Mehmet Nuri EMİNLER mahlasıyla yayımlanmıştır. Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliğine devam ediyor. Birecik’te temsilciliği açıldığı ilk günden beri Eğitim-Bir-Sen üyesi. Dört kızı ve üç torunu bulunuyor. Şanlıurfa/ Birecik’te ikâmet ediyor.

Tarık Buğra ile yaptığı mülakatın iktibas edildiği eserler:
Politika Dışı (Tarık Buğra)
Tarık Buğra’yla Söyleşiler (Mehmet Tekin)

Hikâyelerinin İktibas Edildiği Eserler:
Kedinâme (M. Nuri Yardım, 2019)
Dergizan Yıllığı (Ramazan Seydaoğlu, 2020)

İktibas edilen mahalli derlemeleri:
Cumhuriyetin 50. Yılında Birecik Yıllığı
Cumhuriyetin 70. Yılında Birecik Yıllığı

Tefrika Romanları:
Yokuşta ( 1986)
Yokuşta Tırmanış-1 (1984)
Yokuşta Tırmanış- 2 (1988)
Kafkasya’da Sarp Ufuklar (1981)

Kitapları:
Sürgündeki Çeçenya (1. Baskı: 1996; 2. Baskı: 2000) Gençlik Yayınevi
Nur Üstad (Biyografi- Deneme; 2002) Erguvan Yayınevi
Siyahtan Turkuaza (15 Temmuz) [Hikâyeler] 2021. KDY yayıncılık
Ver Elini Türkmeneli [Gönül Sayhası-1] (Roman) 2021, KDY Yayıncılık
Azada Yürüyüş [Gönül Sayhası-2] (Roman), 2021, KDY Yayıncılık, "Bir Başka Çeşme" (2022- KDY- Öyküler)

Tüm Yazıları Göster
Faydalı ise lütfen bağlantıyı paylaşınız, tavsiye ediniz. Kaynaksız kopyalamanıza rızamız yoktur.

İlginizi Çekebilir

‘Salâvatın Mânâsı Rahmettir!..’ 

‘SALAVÂTIN MA‘NÂSI RAHMETTİR!..’  “(Ey resûlüm!)  (biz) seni ancak âlemlere bir rahmet olarak gönderdik!..” (Enbiya,107) “İşte seni …

Önceki yazıyı okuyun:
Empati / Ubeydullah GARİB

KABARCIK Ubeydullah GARİB Empati Çok seviyorum bu kelimeyi. Manasının güzelliğinden olsa gerek. Belki de güzel …

Kapat