Mehmed Rıza Efendi

Faydalı ise lütfen bağlantıyı paylaşınız, tavsiye ediniz. Kaynaksız kopyalamanıza rızamız yoktur.

Mehmed Rıza Efendi

 

Doğum tarihi, tahsil hayatı ve hocaları hakkında bir bilgi bulunmayan Mehmed Rıza Efendi, Cezâyirlizâde olarak bilinmektedir. Atabey Gazi Medresesi’ne 1 Şaban 1303/5 Mayıs 1886 tarihinde atanmıştır.*

Öte yandan İstanbul Müftülüğü meşihat arşivinde İsfendiyar Medresesi Müderrisi Çörekcizâde Mehmed Emin Efendi hakkında bilgi verilirken Mehmed Rıza Efendi’ye atıfta bulunulmaktadır. Buna göre Çörekcizâde Mehmed Emin Efendi, Atabey Gazi Medresesi müderrisi Mehmed Rıza Efendi’nin damadıdır. Damadına vermiş olduğu 1318/1900 yılına ait icâzetnâmede kendisinden Atabey Gazi Medresesi müderrisi Mehmed Rıza b. İbrâhim diye söz edilmektedir. Bu icâzetnâmeden babasının adının İbrâhim olduğu ortaya çıkmaktadır.

Mehmed Rıza Efendi, müderris olarak görev yaptığı 1316/1898-99 – 1321/1903-04 yıllarında 47 öğrenci ile tedris faaliyetini yürütmüştür. 75 1332/1914 yılına gelindiğinde aylık 750 kuruş maaş mukabilinde 30 öğrenci ile hâlâ görev başındadır.

Müderrislik vazifesinin yanında nukûd-ı mevkûfe âzâlığında da bulunduğu görülen Mehmed Rıza Efendi’nin vefat tarihi bilinmemektedir.


* Mehmed Rıza Efendi’nin Atabey Gazi Medresesi’ne müderris olarak seçilmesiyle ilgili 1 Şaban 1303/5 Mayıs 1886 tarihli mahkeme ilamında: Atabey Gazi Cami-i Şerifi ve Medresesi vakfından olmak beratla mutasarrıf olan Abdülmecid Efendi’nin Mehmed Tevfik, Ahmed Ataullah ve ilam tarihinden beş yıl önce kaybolup yaşayıp yaşamadığı bilinmeyen Hafız Hüseyin Efendi adlı üç evladı bulunmaktadır. Abdülmecid Efendi’nin oğulları Mehmed Tevfik ve Atâullah Efendiler ehil olmadıkları için açılan sınava girmemişlerdir. Sınava Gülşenzâde Mehmed Rıza, Abdülbakizâde Hacı Ahmed, Ramazanzâde Kayalı Mehmed, muhâcirînden Hasan Abdülaziz Efendi ve Hacı Mehmed ibn-i Hacı Mehmed Efendiler katılmışlardır. Kastamonu Müftüsü Abdullah Hilmi Efendi, Seyyid Ahmed Hicabi, Amâzâde Hafız Mehmed ve Behcet Efendilerden oluşan jüri huzurunda yapılan sınavda Sadeddin Taftazani’nin Mutavvel adlı kitabından sorulan kırk bir sorudan otuz dördüne doğru cevap veren Cezayirlizâde Mehmed Rıza Efendi ibn İbrâhîm diğer adayların önüne geçmiş ve başarılı olmuştur. 

Kaynak: Mustafa YAVUZ, Kastamonu Medreseleri ve Uleması (Doktora Tezi)

Faydalı ise lütfen bağlantıyı paylaşınız, tavsiye ediniz. Kaynaksız kopyalamanıza rızamız yoktur.

İlginizi Çekebilir

Hacı Hafız Recep Ese Tosyevî

Hacı Hafız Recep Ese Tosyevi Tosya’nın manevî rehberlerinden Hacı Hafız Recep Ese Efendi, 1934 yılı …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Önceki yazıyı okuyun:
Okurken Haz ve Feyz Almak mı

Okurken Haz ve Feyz Almak mı   Risale-i Nur Külliyatı okurken insan Yakub (as)’ı hatırına …

Kapat