Ana Sayfa / KASTAMONU / Kastamonu Bilgi-Belge / Çeviri Serisi -1: Memleketimizi Tanıyalım: Kastamonu / Ufuk TİDİM

Çeviri Serisi -1: Memleketimizi Tanıyalım: Kastamonu / Ufuk TİDİM

Faydalı ise lütfen bağlantıyı paylaşınız, tavsiye ediniz. Kaynaksız kopyalamanıza rızamız yoktur.

Çevirisi Serisi -1

Memleketimizi Tanıyalım: Kastamonu

Resimli Mecmua Dergisi, Cilt 1, Sayı 3, Sayfa 7, 16 Nisan 1925.

Kastamonu Vilayeti nisyan bataklığına terk edilecek, bırakılacak bir şehir değildir. Onun kendisine mahsus öyle güzellikleri göğsünde yetiştirmiş olduğu eâzımın öyle yüksek hatıraları vardır ki insan hayrette kalır. Fakat şimdiye kadar mevcudiyetimizi badireden badireye sürükleyen meşhur ihmalkarlığımız yüzünden bu kıymetli memleketimizde unutulmuş, kucağında büyüyen yavrularının şiveleri tulûatcılığa mevzû sermayesi olmuştur.

Kastamonu Vilayeti geniş bir derenin etrafında parlak tabiat locaları gibi zâirlerinin, misafirlerinin gözlerini kamaştıran tarihi bir memlekettir. Eski duvarların efsaneleşmiş hatıratı tağallüb ve tahakküm zamanlarının hala kulaklarda uğuldayan menkabeleri onun kartal bakışlı kale harabelerinde yaşıyor. Esasen kendi kendisini yetiştiren bu şirin vilayetin pek çok nazare çarpan parçası kerpiçlerinde, kulelerinde yabani otlarla kucaklaşan taşlarında varlığın ıtrî tüten bu meşhur kale harabesidir.

Tepeleri çıplaktır. Kışla meydanı Olukbaşı güzel mesiresidir. Bütün halk yaz gelir gelmez bu ağacı bol yerlere dökülür.

Şimal garbiyesindeki (Açık Maslak) Mektep çocuklarını ve zevk ve sefa erbabını kendisine câzib eden bâkir bir çamlıktır. Ahalisi mükerram kendi işleri ve güçleriyle meşguldür. Evlerinin kısm azamı kârgir, caddeleri muntazam, belediye teşkilatı gayet mükemmeldir. Tam devreli bir lisesi beş sınıflı mükemmel dârülmuallimî, asrî bir tarz-ı muammalarıyla malik güzel bir sanayi mektebi vardır. Şehre ki buçuk saat mesafede bulunan ziraat mektebi her türlü noksanını ekmel etmiştir.

Nasrullah Camii, Hükümet binası, son zamanlarda açılan memleket kütüphanesi görülecek, seyir edilecek kıymetli mülküdür. Ortasından akan dere, kirçe halîm görünürse de memleket için bir iftihar. İlk baharda Ilgaz dağlarının karları bu sakin dereyi korkunç bir ummân’e döndürür. Geçen sene birçok dükkânları harap etmiş. Tütün gişelerini, çorba imalat hanesinin makinelerini alıp götürmüştür. Tekkealtı kıraathanesini, (Açıksöz) idarehanesini daha birçok evlerin halılarını kumlarla yapışkan çamurlarla doldurmuştur.

 

Sözlük:

Eâzım: Büyükler

Tulûat: Doğaçlamalar

Zâir: Ziyaretçi

Tağallüb: Zorbalık – Üstün Gelme

Tahakküm: Hükmetmek

Menkabe: Gerçekle bağdaşmayan öykü

Nazar: Bakış

Itrî: Itırlı

Ekmel: Mükemmel

Ummân: Okyanus

Asıl metin:

Faydalı ise lütfen bağlantıyı paylaşınız, tavsiye ediniz. Kaynaksız kopyalamanıza rızamız yoktur.

İlginizi Çekebilir

‘Salâvatın Mânâsı Rahmettir!..’ 

‘SALAVÂTIN MA‘NÂSI RAHMETTİR!..’  “(Ey resûlüm!)  (biz) seni ancak âlemlere bir rahmet olarak gönderdik!..” (Enbiya,107) “İşte seni …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Önceki yazıyı okuyun:
İmanda Murakabe Bilinci

Yazan: Dr. Mehmet Sürmeli Müslüman bir kimse yemesini, içmesini, evlenmesini, boşanmasını, ticaretini, eğitimini, öğretimini, hukukunu …

Kapat