Ana Sayfa / Yazarlar / “Mesleğimiz, Kitaba Bağlamaktır”

“Mesleğimiz, Kitaba Bağlamaktır”

Faydalı ise lütfen bağlantıyı paylaşınız, tavsiye ediniz. Kaynaksız kopyalamanıza rızamız yoktur.

İzahlar, cemaati şahsa bağlar. Bizim mesleğimiz Kitaba bağlamaktır. (Zübeyir Gündüzalp)

1.. Youtube Videolarda görüyoruz: 60 dakikalık bir umumi kalabalık derste risaleden okunan metin için 10 dakika, izahlar için 50 dakika harcanmış… bu lüzumsuz bir malumat-füruşluk oluyor…

2.. Konferans’ta yani Sözler’deki ilgili paragraf bu mevzuda bizlere kâfi derecede düstur oluyor:

Okurken, belki izah edilmesini isteyen kardeşlerimiz olacaktır. Fakat bu hususta arzedeyim ki, üstadımız Bedîüzzaman, bir Nur talebesine Risale-i Nur’dan bazen okuyuvermek lütfunu bahşederken izah etmiyor, diyor ki:

3.. “Risale-i Nur, imanî mes’eleleri lüzumu derecesinde izah etmiş. Risale-i Nur’un hocası, Risale-i Nur’dur. Risale-i Nur, başkalarından ders almağa ihtiyaç bırakmıyor. Herkes istidadı nisbetinde kendi kendine istifade eder. Aklınız herbir mes’eleyi tam anlamasa da, ruh, kalb ve vicdanınız hissesini alır. Ne kadar istifade etseniz, büyük bir kazançtır.”
Sözler – 772

4.. Okunan Türkçe veya Arabça bir risalenin izahı, başka bir risalede varsa, onu getirip okuyor. Risale-i Nur’daki gayet ince nükteleri derkeden basiretli âlimler de der ki:

Bir âlimin yüksek bir ilmi olabilir fakat Risale-i Nur’u cemaata okurken tafsilata girişip eski malûmatlarıyla açıklarsa; bu izahatı, Risale-i Nur’un beyan ettiği, asrımızın fehmine uygun ve ihtiyacına tam cevab veren hakikatların anlaşılmasında ve tesiratında ve Risale-i Nur’un mahiyetinin derkine bir perde olabilir. Bunun için, “bazı lügatların manalarını söyleyerek” aynen okumak daha müessir ve daha efdaldir.
Sözler – 772

5.. İstanbul Üniversitesi’ndeki kardeşlerimiz de böyle okuyorlar. Biz de hülâsaten deriz ki: Risale-i Nur, gayet fasih ve vecizdir. Sözün kıymeti; îcazındadır, kısalığındadır. Bir mes’ele-i imaniye ve Kur’aniye umuma ders verilirken, mücmel olarak tedrisinde, daha fazla istifaza ve istifade vardır.
Sözler – 772

6.. Konferansı hazırlayan Zübeyir Abidir amma… bunu Üstadımız tashih edip Sözlere dahil etmekle bunu da Risale-i Nur’un yani Sözler’in bir bölümü haline getirmiştir, yani bu yukardaki paragrafları vâris Abinin sözü diye değil, Üstadımızın sözü ve talimatı diye bilmemiz kabul etmemiz ve sadakat göstermemiz icab eder…

Hizmetle ilgili her konuda olduğu gibi, bu mevzuda da şahsi kanaatlerimizi değil, Risaleden metin veya hüccet getirerek konuşmalıyız… Nurcu “Sadırdan değil satırdan” konuşmalı… hizmete ait meselelerde Risaleden bir delil hüccet getirmediginiz zaman diğer Nur Talebelerini bağlayamıyor…

7.. Vâris/Vekil Abilerden ders dinleyen, ders alan bizler, milyonlar Nur Talebeleri, düz okuyoruz.. Üstadımızın ders verdiği gibi, yamultmadan katmadan eksiltmeden kanaat edip okuyoruz.. sadece bazı gerekli osmanlıca ve dini tabirlerin manalarını vererek, düz okuyoruz.. kabiliyetimiz kadar ihtiyacımız kadar istifade ediyoruz.
Veraset-i Nübüvvet sırrına mazhar bir Üstadın dersine ilave edebilecek bir babayiğit varsa buyursun, meydan burada..

8.. İlham-ı İlâhî ile Allah’ın sonsuz ilmi canibinden Bediüzzaman Hz’nin kalbine ilham ve ilka edilen kelimelerden daha fasih, daha beliğ, daha tesirli, daha yakıcı, daha irşad edici, daha hâdî, daha muhdî, daha mehdî tabiratınız varsa, buyrun kendi kelime ve tabirlerinizle veya eski ilminizle izah edin…. muhal bir şey yani…

En garibi de, Ahirzamanın En Son ve En Mükemmel Tefsir-i Kur’aniye’sini diğer geçmiş asırların islami eserlerinden aldığı malumat ile izah etmektir….
Feyâ lil Aceb !

9.. Yeni kardeşlere yapılacak derste çok ağır ağır yavaşca okumak ve lügat manalarını vererek çok kısa cümlelerle okunan paragraftan ayrılmadan ders okumak gerekir… 1 dakika okuyup 10 dak izah yapmak gibi ifrata düşmüş çok kişileri görüyoruz… videolari ile de gençlere suimisal / kötü örnek oluyorlar…

Zübeyir Abi gibi derim.. “benim kafam taş kafa”.. risaleden örnek ve delil getirseniz baş göz üstüne…

10.. Fiili durum böyle, emrivaki, ilcaati zaman bunu gerektiriyor, gibi mazeretlerin hepsi tartışma ve ihtilafa açık konulardır… aylarca tartışılabilir.. halbuki yazılı ve kitabî “düstur” tartışılamaz… ya sadakat gösterilir hırz-ı can edilir… ya da sadakat gösterilmez.

11.. İnternette gördüğümüz videolu derslerde 5 dak okuma 55 dakika konuşma sohbet… bu mevzuda ifrata girenlerin nasıl şahıs etrafında bir hizmet örgütlenmesine doğru gidildiğinin pek çok örnekleridir…

Feto hadisesinden ders almalıyız.. Şu şöhretperest youtube’cu gençleri teşvik eder duruma düşmemeliyiz… bu hadiseler Risalede yazan bir düstura bağlanmazsa, suistimali ve ifratı ve neticede şahsa bağımlı hizmeti netice veriyor…

Zübeyir Abinin mesajı açık.. şahsa bağımlı değil kitaba ve düsturlara bağımlı hizmet olmalı…

12.. Bir meselenin Risalede düsturu veya izahı varsa, Abilerden Nakiller ve Hatıraları düstur olarak nazara almıyoruz.. Yani Risaledeki düstur ile abinin hatırası tezad teşkil edip çatışırsa…

Risaledeki hizmet tarzını teyid ve teşvik eden bütün hatıralar ise baş göz üstüne…

13.. İzahı yapacak Zatın izahları da Risalelerde aynı mevzuda diğer yerlerdeki konuları aktarmak şeklinde olmalı.. ve şahsi kanaatler veya farklı İslâmî kitablardan izah getirmemeli… ve bu izahı ile Risale metninden okuması hemen hemen eşit süreli olmalı… 10 dakika okuma 50 dak. konuşma olmamalı…

14.. Sözler Konferans’ta tavsiye ve ders verildiği tarzda okumak… yani lügat mânâlarını kısaca vererek okumak… dersin maneviyatını bozmadan aklı da tatmin ederek… yazılı bir tavsiyenin dışına çıkarsak kendi kafa fenerimizle hizmet ediyor olacağız.. halbuki yazılı metne, düstura tatbik-i hareket etsek, mesul olmayacağız… Zübeyir Abinin işaret ettiği şahsa bağlı hizmet tehlikesinden de uzak kalmış olacağız.

15.. Mütalaa, okumak ve tefekkür demektir.. kendi efkârı ve şahsi bilgileri ile izah etmek değildir.. Zübeyir Abinin mesajı net ve açık…

Zübeyir Abinin ikaz ettiği tehlikeyi bertaraf edecek bir başka okuma / ders yapma tekniği biliyorsanız, detaylıca burada izah edin lütfen..

yoksa piyasada videolari çoğalan 5 dakika metinden okuma 55 dakika konuşma tarzındaki dersler ile ancak şahıs-merkezli cemaatler teşekkül eder ve kitaba ciddi teveccüh eden muhakkik müdakkik Nurcular yetişmez…

16.. Üstadımızın son vâris/vekil talebesi, Hüsnü Bayram Abinin bulunduğu derslerde düz okunuyor ve bir mesele külliyattan farklı yerlerden derlenerek arka arkaya okunuyor… çok genç ve yeni kardeşlerin de çok istifade ettiklerini görüyoruz… sadece akıl değil, hissiyatın idrak ve istifadesini unutmamalıyız.

17.. “Risale-i Nur, imanî mes’eleleri lüzumu derecesinde izah etmiş. Risale-i Nur’un hocası, Risale-i Nur’dur. Risale-i Nur, başkalarından ders almağa ihtiyaç bırakmıyor. Herkes istidadı nisbetinde kendi kendine istifade eder. Aklınız herbir mes’eleyi tam anlamasa da, ruh, kalb ve vicdanınız hissesini alır. Ne kadar istifade etseniz, büyük bir kazançtır.”
Sözler – 772

18.. Müzakereli dar daire derslerde izah ve fikir alışverişi olabilir. Lakin umumi kalabalık sohbetlerde metnin dışına çıkmak insanların konsantrasyonlarını bozmakta ve şahısları ön plana çıkarmaktadır. bazen faydadan çok zararı olmaktadır. İnanın bazı zatları gördüm, izah ederken metnin dışına çıkmakla kalmıyor, tam zıddını anlatıyordu. hangi birisini düzelteceksin.
(Vehbi Kara)

19.. Konumuz hususi dar dairede müzakereli dersler değil.. umumi geniş derslerde bir tek okuyan zatın izahlara girişerek, dersin % 90 vaktini konuşma ile, bakiyesini okumakla geçirmesi… yani şahsa bağlı ve şahsın izahlarına bağımlı bir ders tekniği… bu tatbikat hiçbir vâris/vekil Abimizde görünmüyor…

20.. Bu paylaşımımızın maslahatını yukarda birkaç kez ifade ettim.. youtube’da da örnekleri pek çok.. bir saatlik dersin 5 dakikasi Risale metni okuması, 55 dakikasi izah veya kelle-i şerifinden misaller, örnekler, hatıralar vs vs…

bu mevzuda ölçüyü Sözler-Konferans’ta veren Zübeyir Abiden bir mesaj paylaştım.. Nurun Manevi Kumandanı ve Üstadın Sır Katibi ve Vâris/Vekil/Nâşir talebesinin ikazı bu… kabul etmeyen kendi bilir. Manevî mesuliyet sahibleri için bunu yazdık.

21.. 1978-2020 yani 42 senedir Risale dersleri dinliyorum.. Hulusi Abi, Mustafa Gül Abi, Abdullah Yeğin Abi, Said Özdemir Abi, Ahmet Aytimur Abi, Mustafa Sungur Abi, Mustafa Türkmenoğlu Abi, Abdülkadir Badıllı Abi, Hüsnü Bayram Abi, ve Mehmet Kurdoğlu Abi gibi abilerden pek çok kereler ders dinlemek nasib oldu… kısa bir iki hatıra anlatarak cemaati müteyakkız hale getirmek dışında hiç izahat yaptıklarını görmedim…

Ders vaktinin % 80-90’ında izah ve laklak yapan abiler ve kardeşler, bu Vâris/Vekil/Naşir Abilerden daha mı usta müderris ve hoca ve muallimler?
Daha mı bilgili, ve risale uzmanı olmuşlar ?

Yoksa şahsi hissiyatlar bu ders verme ihtiyacına mı karışıyor ?

Bu mezkur Abilerden bizler ve milyonlarca talebe kardeş, sırayla herkes 1-2 sayfa okuyarak, tüm cemaatte herkes okumaya iştirak eder bir tarzı gördük..

22.. Yepyeni ve genç ve imana muhtaç kardeşlere zaten hususi birebir veya birkaç kişilik bir dar dairede dersler yapılır ve gereken izahlar ifrata girmeden yapılır…

Konumuz kalabalık toplu cemaat ile derslerdir ki bu derslerde izahlara girişenleri görüyoruz, bu soğuk kaçıyor.. ve Risaleye, vâris Abilerin tatbikatına, bu neşrettiğim Zübeyir Abinin mesajındaki ikaza ters düşüyor…

23.. Bu kadar mahzurlu suistimaller piyasada mevcut iken, Zübeyir Abinin ikazına kulak tıkamak oldukça düşündürücü olacaktır…!

24.. Zübeyir Abi ve Rüştü Abi de izahlı ders yapardı diyen kardeşlere sualim: Bu izahlı vaiz usulü ders yapan mübarekler, Zübeyir Abi mi? Onun tırnağı olabilir mi?

Öyle değilse Sözler s. 772 deki ölçüye uysunlar azami derecede….!

Hüsnü Abiden daha mı çok anlıyor ve bu hizmeti biliyorlar ?

öyle değilse, dillerine gem vurmayı bilsinler ve ölçüye riayet etsinler…

Yoksa bu suistimaller ve ifratlar giderek daha da büyür…

Ali Kemal Pekkendir

Faydalı ise lütfen bağlantıyı paylaşınız, tavsiye ediniz. Kaynaksız kopyalamanıza rızamız yoktur.

İlginizi Çekebilir

‘Salâvatın Mânâsı Rahmettir!..’ 

‘SALAVÂTIN MA‘NÂSI RAHMETTİR!..’  “(Ey resûlüm!)  (biz) seni ancak âlemlere bir rahmet olarak gönderdik!..” (Enbiya,107) “İşte seni …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Önceki yazıyı okuyun:
‘Üst Akıl’ fenomeninde kendini kaybedenlere; ‘Akl-ı Evvel’ hakikatini hatırlatmak gerek

'ÜST AKIL' fenomenin de kendini kaybedenlere; AKL-I EVVEL hakikatini hatırlatmak gerek!.. “Yüce Allah başlangıçta ezelî …

Kapat