Ana Sayfa / Yazarlar / Mü’minûn: 102.- 103. Ayetlerde Bildirilen Zümre Kimlerdir?

Mü’minûn: 102.- 103. Ayetlerde Bildirilen Zümre Kimlerdir?

Faydalı ise lütfen bağlantıyı paylaşınız, tavsiye ediniz. Kaynaksız kopyalamanıza rızamız yoktur.

Sual: Kafirlerin amellerinin tartılmayacağı ayette bildiriliyor. Mü’minler ise sürekli cehennemde kalmayacak. O halde Mü’minun: 102.- 103. Ayetlerde bildirilen zümre kimdir?

Elcevap: Kur’an farklı zümrelerden bahsederken bunların hükmünü ayrı ayrı ayetlerde beyan eder. Bu ayetler biraraya getirilince bütüne ulaşılır. Mana bütünlüğü tezahür eder. Mizan, terazi kurulduğunda Kur’an üç zümreden bahseder. Mizanda mü’min, kafir ve münafığın durumu farklıdır.

—Kafir için bir terazi kurulmaz. Kehf: 105. Ayet bunu bildiriyor.

—Mü’minin hasenatı fazla ise cennete, seyyiatı fazla ise cehenneme gider ve ziyana uğrar. A’raf: 8.- 9. Ayetler bunu ifade ediyor.

—Münafığın ise tartıları hafif gelince sürekli cehennemde kalır. Mü’minun: 102.- 103. Ayetler de bunların durumunu bildiriliyor.

Mizanda kafirlerin durumu: İşte onlar, Rab’lerinin ayetlerini ve O’na kavuşmayı inkar eden, bu yüzden amelleri boşa çıkan kimselerdir. Kıyamet günü onlar için bir terazi kurmayız. (Kehf: 105.)

*Hanefi mezhebinde kafirler şeriatla muhatab değildir. Onlardan amel etmeleri beklenmez. Onlar bilakis imanla muhatabdırlar. İmandan sonra ibadet gelir. Onlar için mizan kurulmaz.

Mizanda mü’minlerin durumu: O gün amellerin tartılması haktır. Kimin tartıları (ameli) ağır gelirse, işte onlar kurtuluşa erenlerdir. Kimin tartıları (ameli) hafif gelirse, işte onlar da ayetlerimize haksızlık etmelerinden ötürü kendilerini ziyana sokanlardır. (A’raf: 8.- 9.)

*Fasık, büyük günah işleyen ve tevbe etmeden ölen kimsedir. Diğer zümre için “halidun” ifadesi varken burada sonsuz azab zikredilmez. Fasık ziyana uğrayandır. Ayetlerdeki emirlere isyan ettiği için haksızlık etmiştir. Fakat inkar etmediği için azabı sürelidir. Sürekli değildir.

Mizanda mü’minlerin ve münafıkların durumu: Kimlerin tartıları (ameli) ağır gelirse işte onlar kurtuluşa erenlerdir. Kimlerin tartıları (ameli) hafif gelirse işte onlar da kendilerini ziyana sokanlar, cehennemde sürekli kalanlardır. (Mü’minun: 102.- 103.)

*Ayetlerde geçtiği üzere mizanda tartıları hafif gelenler hakkında iki hüküm vardır. Bir kısmı hakkında hüküm, ziyana uğramaktır (A’raf: 8.- 9.) diğer bir kısmı hakkında hüküm, sürekli cehennemde kalmaktır. (Mü’minun: 102.- 103.).

Ziyana uğradı ayeti, günahkar mü’minler içindir.

Sürekli cehennemde kalır ayeti, münafıklar içindir.

Mizanda mü’minlerin ve münafıkların durumu: Kimin tartıları (ameli) ağır gelirse, işte o, hoş bir hayat içindedir. Kimin de tartıları (ameli) hafif gelirse, artık onun da anası haviyedir. Onun ne olduğunu sen nereden bileceksin? (O), kızgın bir ateştir. (Karia: 6.- 11.’e)

*Haviye cehennemin en altıdır. Esfeli safilindir. Münafıkların cehennemdeki mekanıdır. Oraya nasara ve yahudi değil mü’minler arasında yaşayan ehli nifak girer.

*Şüphesiz ki; münafıklar cehennemin en alt katındadırlar. Onlar için hiç bir yardımcı bulamazsın. (Nisa: 145.)

*Rivayet edildiğine göre “Haviye” cehennem ateşinin en alt kapısının adıdır. (Kurtubi- el- Camiu li Ahkami’l- Kur’an, Karia Suresi 19. Cilt, 304. Sh.)

Sual: Neden Anası haviyedir?

Elcevap: Çocuğun, kendisine sığındığı anneye teşbih edilerek, anne (ümm) denilmiştir. (Tefsir-i Kebir, Mefatihu’l- Gayb, 23. Cilt, Karia Suresi, 365. Sh.) (Kurtubi- el- Camiu li Ahkami’l- Kur’an, Karia Suresi 19. Cilt, 304. Sh.)

*Nasıl ki bir anne evladını bırakmaz ve yanından ayırmaz, haviye de adamı bırakmaz, kendinden uzaklaştırmaz.

Ananın yavrusunu kucağından düşürmediği gibi bir manzara ile karşılaşır.

*Münafıklar, mü’minlerle beraber haşr olunurlar. Sonra aralarına bir sur çekilir. Onların kafirlerden farklı olarak amelleri tartılır. Çünkü münafıklar dünyada iken bir dönem imanlı idiler, sonra münafık oldular veya kendilerinin mü’min olduklarını izhar edip iç hallerini gizlediler. Hafif gelen amellerinden dolayı cehenneme atılırlar ve orada sürekli kalırlar. Mahşerde kafirler amelleri tartılmadan cehenneme atılırken, münafıklar, müslümanlarla beraber haşr olunacaklar.

Allahu Teala (c.c.) şöyle buyuruyor: “Münafık erkeklerle münafık kadınların, mü’minlere: “Bizi bekleyin, nurunuzdan bir parça ışık alalım.” diyeceği günde kendilerine: “Arkanıza dönün de bir ışık arayın!” denilir. Nihayet onların arasına, içinde rahmet, dışında azab bulunan kapılı bir sur çekilir.” (Hadid: 13.)

Ahirette münafıklar mü’minlerle beraber haşr olunduğunda secde çağrısı yapılır. Mü’minler secdeye vardıkları zaman onlar da secde etmek isteyecekler. Fakat güç yetiremeyecekler.

Allahu Teala (c.c.) şöyle buyuruyor: “Bacaktan açılacağı (işlerin güçleşeceği) ve secdeye davet edilecekleri gün (secde) edemezler.” (Kalem: 42.)

*Kafirin cehennemde yerini belirleyen amelleri değil, küfrünün şiddetidir.

*İmam Nesefi imanın tartılmayacağını söylüyor. Terazide iman ve küfür tartılmaz. İman sözü tartılır. Ameller tartılır.

Kafir, ameline göre değil küfrüne göre cehennemdeki yerini alır.

Yedi cehenneme yerleşecek olanlar küfürlerine göre yerleşir. Azablarındaki şiddet ise cehennemde belirlenir.

Küfür öyle bir cinayettir ki ameller onun yanında çok ehemmiyetsiz kalır.

Bu meselede o kadar çok ayet var ki tevil götürmez.

“Kafirlere gelince, onların hakkı yıkımdır. Allah, onların amellerini boşa çıkarmıştır. Bunun sebebi, Allah’ın indirdiğini beğenmemeleridir. Allah da onların amellerini boşa çıkarmıştır.” (Muhammed: 8.- 9.)

Yani kafir Allah’ın ayetlerini ve elçisini beğenmezken Allah onların amellerini beğenecek değildir.

İmanı kuvvetli ameli hafif veya imanı zayıf ameli ağır denmesi mümkün değildir. İmanın kuvvetiyle ameller tezahür ettiği gibi küfrün şiddeti cehennemde belirleyici olan esastır.

*Boynuzsuz koyun, boynuzlu koyundan hakkını alır. Fakat hayvanlar için bir terazi kurulmaz. Hayvandan daha aşağı olan kafir için de bir terazi kurulmaz.

(Cevher İnci Altın)

Yazar : Abdullah ÖZTÜRK

1963 miladi ve 1383 hicri senesinde, Ankara’da dünyaya geldi.
Gazi Üniversitesi İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümünden mezun oldu.
Memleketi Şeyh Ali Semerkandi Hazretlerinin yaşadığı ve medfun olduğu Şeyhler beldesidir.
Huccet, Hulasa, Fıkhul Kebir, Fıkhul Evsat, Fıkhul Asgar, Hıristiyanlara Mektuplar, Yol, Bir Şahıs Bir Olay, Cevher İnci Altın, Suristan, Kalbimin Aydınlığı 40 Hadis, isimli eserlerin yazarı, halen ilmi araştırmalarını devam ettirmektedir.

Web Sitesi
Tüm Yazıları Göster
Faydalı ise lütfen bağlantıyı paylaşınız, tavsiye ediniz. Kaynaksız kopyalamanıza rızamız yoktur.

İlginizi Çekebilir

‘Salâvatın Mânâsı Rahmettir!..’ 

‘SALAVÂTIN MA‘NÂSI RAHMETTİR!..’  “(Ey resûlüm!)  (biz) seni ancak âlemlere bir rahmet olarak gönderdik!..” (Enbiya,107) “İşte seni …

2 Yorumlar

  1. avatar

    Allah razı olsun çok güzel bir konu

  2. avatar

    Allah razı olsun hocam

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Önceki yazıyı okuyun:
Risâle-i Nur İle Kâinat Kitabını Okumak Ne Demektir?

RİSALE-İ NUR İLE KÂİNAT KİTABINI OKUMAK NE DEMEKTİR? Risale-i Nur, Kur’ân’ın imâna dair hakikatlerini ve …

Kapat