Musa Fakih Camii

Faydalı ise lütfen bağlantıyı paylaşınız, tavsiye ediniz. Kaynaksız kopyalamanıza rızamız yoktur.

MUSA FAKİH CAMİİ /Erdal ARSLAN*

 

İlgili resimKitabesi olmadığından yapılış tarihi kesin olarak bilinmemekle beraber, caminin banisi olan Musa Fakih’in Candaroğulları Beyliği döneminde Kemalettin İsmail Bey dönemi uleması arasında bulunduğu tarihi kayıtlardan anlaşılmaktadır. Buna göre cami en geç 1460 tarihi itibarıyla yapılmış bulunmaktadır.

 

Süveleri kesme taş olan kapının üzerinde bütün taştan çıkarılmış kavisli bir kemer bulunmaktadır. Ahşap olan kapı oyma tekniği ile yapılmıştır. Tavanın mahfeler üzerindeki kısmı ağaç süsleme örneklerine sahiptir. Kalem işleriyle bezenmiş olan tavan göbeği nefistir. Mihrap alçı ve geometrik motiflerle süslüdür.

 

Caminin diğer güzellikleri yanında minberi, ahşap süsleme sanatının nadide bir örneğidir. Nebati motiflerle süslü ve sedef kakmalı bu nefis kapının 1211 Hicri yılında Sucuzâde Mehmet Usta tarafındanyapıldığı sol kapı pervazının üst kısmındaki yazıdan anlaşılmaktadır.

 

Zihnizâdeler denilen bir aile tarafından caminin imamet ve bakım – onarım hizmetleri 1950 yılına kadar sürdürülmüştür. Bu yüzden halk arasında cami Zihnizâde Camii olarak da bilinmektedir.

 

Vakıfların mülkiyetinde bulunan cami ibadete açıktır.



*Araştırmacı-yazar

Faydalı ise lütfen bağlantıyı paylaşınız, tavsiye ediniz. Kaynaksız kopyalamanıza rızamız yoktur.

İlginizi Çekebilir

Mehmed Feyzi Efendi’nin Dilinden Risâle-i Nur ve Bediüzzaman Hazretleri

1950 öncesi, Mehmed Feyzi Efendi’nin, “Asa-yı Musa” mecmuası için hazırladığı lügatçeye önsöz olmak üzere yazdığı, …

Önceki yazıyı okuyun:
Risale-i Nur Hizmetinde Nur Dershanelerinin Yeri ve Önemi

Risale-i Nur Hizmetinde ve Mesleğinde DERSHANE HİZMETLERİNİN YERİ VE ÖNEMİ Risale-i Nur hizmetinde, medreselerin varlığı esastır. …

Kapat