Ana Sayfa / Yazarlar / Musahabe ya da Muhasebe / M.Nuri BİNGÖL

Musahabe ya da Muhasebe / M.Nuri BİNGÖL

Faydalı ise lütfen bağlantıyı paylaşınız, tavsiye ediniz. Kaynaksız kopyalamanıza rızamız yoktur.

Mehmet Nuri BİNGÖL

mneminler5@mynet.com

MUSAHABE YA DA MUHASEBE…

Sizi şahsen tanımam zaten mümkün değil, gazetedeki yazılarınızdan ve köşenizden dolayı bir muarefem var. Yazdıklarınızdaki samimiyete de inanıyorum. Mehdi-i Ahir-Zaman’la alakalı yirmiden (belki daha fazla- bildiğim o kadar) Hadis-i Şerif’i inkar etmemek; Üstad’ımızın da o meyandaki açıklamalarına itiraz etmemek kaydıyla bir insan kimi Mehdi-i Ahir-Zaman bilirse bilsin, itikad kitaplarına göre mümindir; yani çok çok mühim bir mesele değildir. Ama bu inanç (yani Üstad’ı Mehdi-i Ahir-Zaman bilme inancı) eğer Risale-i Nur gibi bir “İslam Külliyatı” ve “dava içinde bürhan…” ve “mal-i umumi” olan “bu asırda bir mucize-i Kur’aniye” olan elmas değerindeki eserlerde yazılan bazı cümleler (seçkinci ve seçici bir anlayışla) bahane gösterilerek onlar Kur’an, Sünnet ve ehl-i hak ve’l-cemaat itikadına zıt bir şekilde “yorumlanıyorsa”, sizin gibi ehl-i tedkik ve ehl-i kalem kardeşlerin, biraz daha hassas olmalarını beklemek – zannedersem- bizim hakkımız. Madem ki eserler “ mal-i umumi”dir; – çok şükür ki- o “umum” içerisindeyiz; “dost”luk makamına layık olmayı bile kendimizden uzak gördüğümüzden – şartları yine de ağır çünkü- herhalde bu “umum” dairesi de “uhuvvet” sırrının hudutları haricinde değildir.

En fazla bilinen bir Hadis’e göre Mehdi-i Ahir-Zaman Hülafa-i Raşid’den sonra gelen bir makama sahip. Üstad da “ Sahabe, Hülafa-i Raşid ve Mehdi’den sonra” insanlığın en faziletli insanları olarak zikrediyor. O zaman şöyle düşünüyor Kur’an ayetlerinden bihaber; (…………….Biçarelerin haberi yok ki o “her şeye kafi olma” hali, “ulum-u imaniye” açısındandır; “muamelet, adalet, ukubet, fıkıh” noktalarından değil; bu mevzularda vazifeli olunmadığı o kadar çok eserde izah edilmiş ki…) Bunun tehlikesi ne?… O küçük ama “büyük ruhlu” kardeşcikler, başlıyor o zaman “kafa feneri” ile hakikatı bulmaya…. Ve yine biliyoruz ki “ dinimiz rehbersiz akılı dini değil, akli bir nakil dini”dir. (İlgili Bütün eserler. Mesele Kelime Ve kavramlar. Muhakemat.)

Şahsımız da dahil bazı “mübarekler” Risale-i Nur Külliyatı’nın bütününü okumaya hali ve vakti yetmiyor; yetse de “arzi” olan aklı (çünkü malum bu eğitim sisteminin, bu bakış açısının ürünüyüz nihayetinde) hakikatı bulayım derken boğuluyor; Üstad’ımızın “müşrik” dediği Hristiyan ve Yahudi’leri ehl-i cennet ilan etmekten, (siyaset miyaset diyerek) “ ehl-i bid’a’ya kalben tarafdar”lığa kadar, Kur’an’ın – zımnen- mahluk olduğuna itikaddan, mezheplerin “ hak meslek” olmanın vazgeçilmez şartı olduğuna kadar ilh….ilh….şüphelere mağlup oluyor, bunları bir de savunmaya kalkıyor gazetesinde, tv’sinde, dergisinde; “İbrahimi Din” diyerek “ İnd-i İlahi’de tek hak Din İslam’dır.” Ayeti ile otuza yakın ayete muhalefet ettiğinin farkında bile olmuyor.

Taktik maktik diyerek “Süfyanizm”in “en büyüğü”ne (İnna A’teyna Sırrı) nazar-ı müsamaha ile bakmaya kadar gidebiliyor.

Halbuki bu hal, aynı zamanda Üstad’a da sadakatsizlik. ” İnsanları Hadis ve Sünnet’ten ayıranlar onları – bilmeden- dalalete atarlar.” (Sözler) ifadesi, her ne “gerekçe”yle olursa olsun- bu sebebe “hulus-u kalp”de dahil (Sünuhat)- Hadis’lerin zayıfına bile itimadsızlığın “hasaret-i azime” olduğunu beyan eden bir Üstad’ın talebe iddiacılarının yapması gereken iş olamaz, değil mi?

 

Satırlarımı ve delillerimi uzatmayı, sizin gibi ehl-i tedkik bir insan için gereksiz görüyorum. Hem bütün Risaleler hala elimizin altında değil mi? Risale-i Nur Word gibi bir arama kaynağımız mevcut; bir yığın Risale-i Nur sitesi var, onları arama ve tedkik zahmetine girmek – herhalde- “Beşikten mezara kadar ilim öğreniniz.” emrinin bildirdiği bir farziyyet de… Selam eder, ihlas-ı tammeye vasıl olmanızı niyaz ederim.

M. Nuri Bingöl

21.9. 2008- Birecik

Yazar : Mehmet Nuri BİNGÖL

BİYOGRAFİ
1961’de Şanlıurfa/Birecik’te doğdu. İlkokul ve ortaokulu aynı ilçede okudu. 1982’de İstanbul Edebiyat Fakültesinden mezun oldu. Anadolu’nun çok yöresinde Türk Dili ve Edebiyatı öğretmenliği yaptı.
Yazgı, Köprü, Bizim Külliye dergilerinde hikâye, deneme ve makaleleri yer aldı. Gap Gündemi, Tasvir, Yeni Nesil gazetelerinde yazıları yayımlandı. Birecik yıllıklarına alınmış şiirleri, yaptığı derlemeleri ve değişik site ve kitaplara alınmış makale, mülakat ve köşe yazıları bulunuyor.
Kitaplaşan iki eseri ve tefrika romanları Mehmet Nuri EMİNLER mahlasıyla yayımlanmıştır. Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliğine devam ediyor. Birecik’te temsilciliği açıldığı ilk günden beri Eğitim-Bir-Sen üyesi. Dört kızı ve üç torunu bulunuyor. Şanlıurfa/ Birecik’te ikâmet ediyor.

Tarık Buğra ile yaptığı mülakatın iktibas edildiği eserler:
Politika Dışı (Tarık Buğra)
Tarık Buğra’yla Söyleşiler (Mehmet Tekin)

Hikâyelerinin İktibas Edildiği Eserler:
Kedinâme (M. Nuri Yardım, 2019)
Dergizan Yıllığı (Ramazan Seydaoğlu, 2020)

İktibas edilen mahalli derlemeleri:
Cumhuriyetin 50. Yılında Birecik Yıllığı
Cumhuriyetin 70. Yılında Birecik Yıllığı

Tefrika Romanları:
Yokuşta ( 1986)
Yokuşta Tırmanış-1 (1984)
Yokuşta Tırmanış- 2 (1988)
Kafkasya’da Sarp Ufuklar (1981)

Kitapları:
Sürgündeki Çeçenya (1. Baskı: 1996; 2. Baskı: 2000) Gençlik Yayınevi
Nur Üstad (Biyografi- Deneme; 2002) Erguvan Yayınevi
Siyahtan Turkuaza (15 Temmuz) [Hikâyeler] 2021. KDY yayıncılık
Ver Elini Türkmeneli [Gönül Sayhası-1] (Roman) 2021, KDY Yayıncılık
Azada Yürüyüş [Gönül Sayhası-2] (Roman), 2021, KDY Yayıncılık, "Bir Başka Çeşme" (2022- KDY- Öyküler)

Tüm Yazıları Göster
Faydalı ise lütfen bağlantıyı paylaşınız, tavsiye ediniz. Kaynaksız kopyalamanıza rızamız yoktur.

İlginizi Çekebilir

‘Salâvatın Mânâsı Rahmettir!..’ 

‘SALAVÂTIN MA‘NÂSI RAHMETTİR!..’  “(Ey resûlüm!)  (biz) seni ancak âlemlere bir rahmet olarak gönderdik!..” (Enbiya,107) “İşte seni …

Önceki yazıyı okuyun:
“Kış müminin baharıdır.” / Prof. Dr. İsmail Lütfi Çakan

"Kış mevsimi, mü'minin ilkbaharıdır." عَنْ أَبِي سَعِيدٍ عَنْ رَسُولِ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ أَنَّهُ …

Kapat