Ana Sayfa / Yazarlar / Ne “Tasarıymış” Ama… / M. Nuri BİNGÖL

Ne “Tasarıymış” Ama… / M. Nuri BİNGÖL

Faydalı ise lütfen bağlantıyı paylaşınız, tavsiye ediniz. Kaynaksız kopyalamanıza rızamız yoktur.

Mehmet Nuri BİNGÖL

mneminler5@mynet.com

NE “TASARIYMIŞ” AMA…

“Tasarıyla, Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nda yapılan düzenlemeye göre, Bakanlar Kurulu kararıyla memleket kültürü için önemi haiz görülen eserler üzerindeki haklar, hak sahiplerinin münasip bedel talep etme hakları saklı kalmak kaydıyla, eser, sahibinin ölümünden sonra koruma süresinin bitiminden önce kamuya mal edilebilecek. Bu husustu karar verilebilmesi için eserin Türkiye’de veya ülke dışında Türk vatandaşları tarafından üretilmiş olması gerekecek. Eserin topluma ulaşmasını sağlayacak şekilde yayımlanması zorunlu olacak.”

“Mümkün” ve meşru hükumete muhalefet olsun diye ve kendi tabanlarını muhalefet tavrında tutabilmek için üç aydan beri bandrol da bandrol diye tutturdukları ve Ekmelettin’i destekleme kararına “gerekçe” gösterdikleri kanunun “direkt” olarak Nurlarla bir alakası yok; umumi ve müellifi vefat etmiş bütün “sanat eserleri”nin rastgele basılmaması için ve ” – ebil” ihtimali kaydıyla kanunlar silsilesine eklenmiş bir madde.

Efendim kimileri sadece “edip”miş de, en iyi bu işleri kendileri anlarlarmış. Anladıkları ne kadar da belli… Üstad’ın içtimai izahlarını dahi ancak kendi “zu’m”ları istikametinde yorumlamayı dava edinmiş bir güruhun dediklerine neden ittiba edelim ki? Dedikleriniz nass mı, Ayet ya da Hadis mi??? Hani Üstad’ın ” Ey hayali arkadaşım!” şeklinde bir ifadesi var ya, sanki bunlara söylenmiş gibidir.

Korsan baskılarla Risalelerden haksız rant elde edip de bir de onun kelamı ile manasını bozanlara karşı Üstad’ın resmi varislerince teklif edilen madde, acaba neyin tokadıdır? Risaleden elde edilen karın beşte birinin vakıflara hasredilme şeklindeki emr-i Üstadanelerini dinlememin mi?

***

Göz yummakla gece olmaz. Gözünü kapatan ancak kendine gece yapar” hakikatı ile “alem senin keyfine göre mi şekillenmiştir” itabı bazı “anut” ve garazlı insanlara ne çok yakışıyor.

Hayali” bir hat çizince, sanki bazılarının keyfine göre dünya dönecek? Rahmetlik Birinci Ağabey’in sık sık tekrar ettiği “ Ey hayali arkadaşım” ikazı böyle bir anlayışı mı muhatap almıştır, hemen bilemeyiz.

Adamlar beddua edince birilerine inme inecek. Allah -haşa- senin ağzına mı bakıyor- haşa, zerrelerim adedince haşa…

Hani bir “hoca” kılıklı vardı ya… Kalbi kırılırsa tufanlar kopar, boralar azar, kuraklık başlar, hükumetler devrilir, hiç umulmadık insanlar içeri alınır(!) [ Cübbeli Ahmed Hoca’nın kadın ticareti suçlamasıyla içeri alınması gibi…], hasılı kıyamet kopar GİBİ olurdu ya! Alem Resulullah’ın yüzü suyu için halkedilmiş –amenna-, haşa ve haşa kendi yüzü suyuna da devam ettiriliyordu ya… Zerrelerim adedince haşa. ( Cibali Baba’yı bile tenzih ederiz bu martavaldan)

O zaman yapın da kıymet-i harbiyenizi bir görelim. Mealen Hadis bilinir elbet. “ Beddua eğer haksız ise tamamı yapana döner, haklı ise de yarısı…)

Haydi yiğitseniz bu tedbiri aldığını söylediğiniz – ki Sungur Ağabey’in vasiyeti- Tayyib Bey’i seçtirmeyin bakalım!!! Ya da…

Yazar : Mehmet Nuri BİNGÖL

BİYOGRAFİ
1961’de Şanlıurfa/Birecik’te doğdu. İlkokul ve ortaokulu aynı ilçede okudu. 1982’de İstanbul Edebiyat Fakültesinden mezun oldu. Anadolu’nun çok yöresinde Türk Dili ve Edebiyatı öğretmenliği yaptı.
Yazgı, Köprü, Bizim Külliye dergilerinde hikâye, deneme ve makaleleri yer aldı. Gap Gündemi, Tasvir, Yeni Nesil gazetelerinde yazıları yayımlandı. Birecik yıllıklarına alınmış şiirleri, yaptığı derlemeleri ve değişik site ve kitaplara alınmış makale, mülakat ve köşe yazıları bulunuyor.
Kitaplaşan iki eseri ve tefrika romanları Mehmet Nuri EMİNLER mahlasıyla yayımlanmıştır. Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliğine devam ediyor. Birecik’te temsilciliği açıldığı ilk günden beri Eğitim-Bir-Sen üyesi. Dört kızı ve üç torunu bulunuyor. Şanlıurfa/ Birecik’te ikâmet ediyor.

Tarık Buğra ile yaptığı mülakatın iktibas edildiği eserler:
Politika Dışı (Tarık Buğra)
Tarık Buğra’yla Söyleşiler (Mehmet Tekin)

Hikâyelerinin İktibas Edildiği Eserler:
Kedinâme (M. Nuri Yardım, 2019)
Dergizan Yıllığı (Ramazan Seydaoğlu, 2020)

İktibas edilen mahalli derlemeleri:
Cumhuriyetin 50. Yılında Birecik Yıllığı
Cumhuriyetin 70. Yılında Birecik Yıllığı

Tefrika Romanları:
Yokuşta ( 1986)
Yokuşta Tırmanış-1 (1984)
Yokuşta Tırmanış- 2 (1988)
Kafkasya’da Sarp Ufuklar (1981)

Kitapları:
Sürgündeki Çeçenya (1. Baskı: 1996; 2. Baskı: 2000) Gençlik Yayınevi
Nur Üstad (Biyografi- Deneme; 2002) Erguvan Yayınevi
Siyahtan Turkuaza (15 Temmuz) [Hikâyeler] 2021. KDY yayıncılık
Ver Elini Türkmeneli [Gönül Sayhası-1] (Roman) 2021, KDY Yayıncılık
Azada Yürüyüş [Gönül Sayhası-2] (Roman), 2021, KDY Yayıncılık, "Bir Başka Çeşme" (2022- KDY- Öyküler)

Tüm Yazıları Göster
Faydalı ise lütfen bağlantıyı paylaşınız, tavsiye ediniz. Kaynaksız kopyalamanıza rızamız yoktur.

İlginizi Çekebilir

Manevi Buhranlar ve İman Hakikatleri

Manevi Buhranlar ve İman Hakikatleri Günümüzün hayat hızı ve anlayış tarzının getirdiği şeyler İslam’ın evrensel …

Önceki yazıyı okuyun:
Kalem Suresinden Yönetim Prensipleri / Fatma Bayram

Kalem Suresinden Yönetim Prensipleri Mülk Suresinin hemen ardından gelen Kalem Suresi kalem ve yazıya yemin …

Kapat