Ana Sayfa / GALERİ / FOTO GALERİ / Öğrenilen İlmin Unutulmasına Sebep Olan 5 Şey

Öğrenilen İlmin Unutulmasına Sebep Olan 5 Şey

Faydalı ise lütfen bağlantıyı paylaşınız, tavsiye ediniz. Kaynaksız kopyalamanıza rızamız yoktur.
Sariha tarafından hazırlanmıştır.

Bismillah.

İlim… İlim öğrenmek şüphesiz her kadın ve erkeği ilgilendiren oldukça elzem bir konu! Hepimiz ilim öğrenmek ve hayatımıza geçirmek istiyoruz. Ancak sadece o ilme çalışmak yetmiyor, bu ilmi kalıcı hale getirmek ve muhafaza etmek de gerekiyor. İşte bu yolda bize engel olan noktaları bilirsek, öğrendiğimiz ilmi daha kalıcı hale getirebiliriz, inşaallah!

1. Allah’ a İsyan Etmek, Günahlara Dalmak.

Günah mikropları… İlmi unutmanın ve bereketini görememenin temel nedeni kalpteki günah mikroplarıdır. Günahlara dalmak ve haramlara bakmak, ilmi unutmaya ve faydasını görememeye sebep olmaktadır.

2. Çok ve Karışık Yemek.

Bilhassa unlu, çok yağlı ve şekerli beslenmek. Bilindiği üzere, bedenimize çok da faydalı olmayan bu yiyeceklerden uzak durmamız gerektiğini sıklıkla belirtiyor. Bu şekilde çok yemek, uykuya da yol açacağı için kişi hem ilim öğrenmekten hem de verimli bir şekilde çalışmaktan mahrum kalacaktır.

3. Uyku Düzensizliği Yaşamak.

Yatsıdan sonra çok geç vakitlerde yatmak ve gündüz sabah namazından sonra uyumak, verimi ve bereketi alıp götüren etmenlerin başında gelmektedir.  Aslında insanoğlunun en bereketli ve zihinlerinin en berrak olduğu saat; seher vakitleridir. Tüm dünyaya ticari ve ilmi bereketin dağıtıldığı vakit; seher vaktidir. Bu saatte uyumamak için, yatsıdan sonra geç kalmadan, erken vakitte uyumak gerekmektir. Ayrıca genel sıhhatimiz, zihnimiz ve hormonal düzenin sağlıklı işlemesi adına erken yatıp, en erken kalkmak, en faydalı alışkanlıklardan biridir.

4. Boş, Malayani İşlerle Çok Fazla Uğraşmak.

Boş ilimlerin ve boş uğraşların peşinde koşmak. Hayatımıza o kadar çok müdahale var ki… Zihinlerimiz hem gerekli hem de gereksiz o kadar şeyle dolu ki… O nedenle zihni anlamda berraklaşmak ve daha fazla ilim öğrenip, bereketini görmek adına, vaktimizi gerekli ve faydalı işlerimize vakfetmeyi becerebilmeliyiz. (Nureddin Yıldız- Kadın Fıkhı Okulu Video Serisi- 5)  Suffagâh

5. Nâmahreme Bakmak

Üstad Bediüzzaman Hazretleri, bir soruya verdiği cevapla bu hususu şöyle izah etmektedir:

“Risale-i Nur talebelerinden bir genç hâfız, pek çok adamların dedikleri gibi dedi: ‘Bende unutkanlık hastalığı tezayüd ediyor, ne yapayım?’ 

Ben de dedim: Mümkün oldukça nâmahreme nazar etme. Çünki rivayet var. İmam-ı Şafiî’nin (ra) dediği gibi: Haram nazar, nisyan verir. Evet ehl-i İslâmda, nazar-ı haram ziyadeleştikçe, hevesat-ı nefsaniye heyecana gelip, vücudunda sû’-i istimalât ile israfa girer. Haftada birkaç defa gusle mecbur olur. Ondan, tıbben kuvve-i hâfızasına za’f gelir.”

“Evet bu asırda açık-saçıklık yüzünden, hususan bu memalik-i harrede o sû’-i nazardan sû’-i istimalât, umumî bir unutkanlık hastalığını netice vermeğe başlıyor. Herkes cüz’î, küllî o şekvadadır. İşte bu umumî hastalığın tezayüdüyle, hadîs-i şerifin verdiği müdhiş bir haberin tevili ucunda görünüyor. Ferman etmiş ki: ‘Âhir zamanda, hâfızların göğsünden Kur’an nez’ediliyor, çıkıyor, unutuluyor.’ (Ali el-Muttakî, Kenzü’l-Ummâl, 14/233, 242) Demek bu hastalık dehşetlenecek, hıfz-ı Kur’an’a bu sû’-i nazarla bazılarda sed çekilecek; o hadîsin tevilini gösterecek.” (Kastamonu Lahikası , s. 133-134)

Faydalı ise lütfen bağlantıyı paylaşınız, tavsiye ediniz. Kaynaksız kopyalamanıza rızamız yoktur.

İlginizi Çekebilir

Cuma Gününü Değerlendirmek için On Sünnet

Cuma Günü Yapılması Gereken 10 Sünnet 1- GUSÜL ABDESTİ ALMAK Semüre radıyallahu anh’den rivayet edildiğine göre …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Önceki yazıyı okuyun:
19. Yüzyılda Kastamonu Vilayetinde Frengi Hastalığıyla Mücadele

İndirip okumak isterseniz alttaki başlığı tıklayınız 19. Yüzyılda Kastamonu Vilayetinde Frengi Hastalığıyla Mücadele XIX. YÜZYILDA …

Kapat