Osman Nuri Efendiler

Faydalı ise lütfen bağlantıyı paylaşınız, tavsiye ediniz. Kaynaksız kopyalamanıza rızamız yoktur.

OSMAN NURÎ EFENDİ (Kastamonulu)

İzmir payesi ile üçüncü rütbeden Mecîdî nişanını hâmil eski Kastamonu müftüsü A’mâzâde Mehmet Emin Efendi’nin oğlu olup h. 1272’de Kastamonu’nun Bey Çelebi mahallesinde doğmuştur.

Nasrullah el-Kadı Mektebi’nde ilk bilgileri öğrenip Kur’ân-ı Kerim’in hıfzından sonra Abdülbâkî Medresesi’ne girmiştir. İkmali şart olan ilimleri bitirip h. 1302’de babası Mehmet Emin Efendi’den icâzet almıştır.

33 yaşında Ağustos 1304’de Kastamonu Bidâyet Mahkemesi azası olmuş ve Mart 1306’da ayrılmıştır. Azalıkta bulunduğu sırada h. 1306’da Kastamonu’da bulunan İbnü’l-Feth, diğer adı ile İsfendiyar Medresesi müderrisliği uhdesine tevcih olunmuştur.

Nisan 1309’da Kastamonu vilâyeti İsti’naf Mahkemesi fahrî azası olmuş ve inhilâl eden Kastamonu Şer’iyye Mahkemesi Başkâtibliğine tayin olunmuştur.

Babası Hafız Mehmet Emin Efendi’nin vefatı üzerine inhilâl eden Kastamonu vilâyeti Müftülüğü’ne Ağustos 1325’de tayin olunmuştur.

Sabahları ders okutmaya devam ederek h. 1314’de beş talebeye icâzet vermiştir.

Eylül 1325’de Evkaf Komisyonu fahrî riyâsetine tayin edilmiştir. Şevval 1311’de uhdesine tevcih olunan İbtidâ-i Hâriç Bursa müderrisliği, Muharrem 1319’da Hareket-i Dâhil’e, Cemâziyelâher 1325’de Sahn’a terfi’ olunmuştur.

16 Eylül 1337 (1921) tarihinde Kastamonu Müftülüğü’nden tekáüde sevk edilmiştir.

***

OSMAN NURÎ EFENDI (Dadaylı)

İmamzâde Süleyman Efendi’nin oğlu olup hicrî 1247’de Kastamonu’ya bağlı Eflânî – Daday nahiyesinin Mülâyim köyünde doğmuştur.

Hicrî 1258’de İstanbul’da Çemberlitaş civarında Köprülüzâde Medresesi’nde büyük biraderinin vasıtasıyla bu medresenin civarında bulunan Atîk Alipaşa İlk Mektebi’ne girmiş ve Kur’ân-ı Kerîm’i hıfz ettikten sonra h. 1260’da İmamzâde mezunlarından ve Sinanpaşa Medresesi sâkinlerine devama başlamıştır. H. 1276’da icazet almış ve ayrıca müdavimi bulunduğu Muallimhâne-i Nüvvâb’dan da Recep 1276’da mezun olmuştur.

29 yaşında Taşköprü nâibi oldu. Daha sonra Köstence, h. 1286’da Hezargrat, h. 1288’de Safranbolu niyâbetine tayin edilmiştir.

Uzun müddet Safranbolu’da kalmış ve h. 1314’de tekaüde sevk olunmuştur.

Sadık Albayrak 

Faydalı ise lütfen bağlantıyı paylaşınız, tavsiye ediniz. Kaynaksız kopyalamanıza rızamız yoktur.

İlginizi Çekebilir

Kastamonulu Şeyh Said Efendi

Şeyh Said Efendi (1834-1889) Şeyh Said Efendi uzun süren şeyhliği döneminde kendisini çevre halkına sevdirmiştir. …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Önceki yazıyı okuyun:
Öğretici Elzemdir

Saatçıoğlu Hilâl Mecmuası, Mart 1963 · 37. Sayı İslâmiyette ruhanîlik yoktur, bu itibarla din adamları …

Kapat