Ana Sayfa / GALERİ / FOTO GALERİ / Salgın döneminde akıl sağlığımızı korumaya yönelik tavsiyeler

Salgın döneminde akıl sağlığımızı korumaya yönelik tavsiyeler

Faydalı ise lütfen bağlantıyı paylaşınız, tavsiye ediniz. Kaynaksız kopyalamanıza rızamız yoktur.

Pandemi döneminde akıl sağlığımızı korumaya yönelik 7 tavsiye

Geçtiğimiz günlerde Prof. Dr. Kemal Sayar’ın sitesinde içinde bulunduğumuz pandemi sürecine yönelik herkesin okuması gereken bir yazı yayınlandı. Yazı, psikolog ve bilişsel davranış terapisi üzerine pek çok kitabı olan Robert L. Leahy’e ait. 14.4.2020 tarihinde “Covid-19 Salgını Döneminde Akıl Sağlığınızı ve İyiliğinizi Sağlamak için 7 ipucu” başlığıyla yayınlanan yazıyı daha fazla insan ulaşması amacıyla alıntılıyoruz. 

2 / 11

“Sokağa çıkamazken kendinizi bunalmış hissediyorsunuz ve birdenbire elektronik öğrenme ve çalışma süreçlerine ayak uydurmak zorunda mı kaldınız? Bu süreçte en önemlisi, birbirinizle iletişim içinde kalın ve birbirinize karşı merhametli olun.” Desiree Dickerson

3 / 11

Zihnimiz covid-19 salgınıyla bu kadar meşgulken ve sağlığımız, sevdiklerimiz, ülkemiz, ekonomi ve dahası üzerine bu denli büyük bir etki yaratıyorken, hem kendimizin hem de çevremizdekilerin ruh sağlığı ve iyiliğini nasıl sağlarız?

4 / 11

1. Beklentilerinizi yönetin Buradaki asıl öneri şudur ki, karantina dönemleri bize eşi benzeri görülmemiş bir şekilde fazla bir üretkenlik beklentisi yükleyebilir. Üretkenliğimizi azaltmak yerine, kendimiz için çıtayı çok daha yükseğe çıkarıyor olabiliriz. En azından kısa vadede, küresel pandeminin bize yüklediği bilişsel ve duygusal yükleri ya da bunun bizim üretkenliğimiz üzerinde yapacağımız etkileri hafife almamalıyız. Özellikle konsantre olmakta zorlanmak, düşük motivasyon ve dikkatin kolay dağılması oldukça beklenti dahilinde olması gereken şeylerdir. Bu sürece adapte olmak zaman alacaktır. Öncelikle kendimize karşı yumuşak davranmayı bilmeliyiz. Etraftan uzak ve izole olduğumuz yeni bir düzenin ritmine ayak uydurmaya çalıştığımız bu dönemde, hem kendimiz hem de sorumlu olduğumuz başkaları için koyduğumuz hedefler konusunda daha gerçekçi olmalıyız.

5 / 11

2. Temkinli bir şekilde stres eşiğinizi yönetin Uykunuza öncelik verip iyi bir uyku için gerekli olan hijyenlere dikkat ederek, ruh sağlığınız ve kişisel refahınız için gerekli olan sağlam temeli kurmaya çalışabilirsiniz. Yediklerinize dikkat edip egzersiz yapabilirsiniz. Bu dönemde stresle başa çıkmak için alkol ya da başka tür maddelere eğiliminiz olabileceğinizin fakat bunun uzun vadede sizin için sakıncalı olacağının farkında olun. Egzersiz yapmak ise, stres seviyenizi düşürme konusunda ve duygularınızı daha iyi kontrol etme konusunda size yardımcı olacaktır.

6 / 11

3. Kendinizi farkına varın Stres anlarınızı yönetmek için uygulanabilecek yöntemlerden birisi sizi stres döngüsüne sokup bunalmanıza neden olan düşüncelerinizi ya da fiziksel uyaranların farkına varmaktır. Düşüncelerimiz (“Neden konsantre olamıyorum?”), duygularımız (kızgınlık, endişe, üzüntü), fiziksel uyaranlar (gerginlik, mide rahatsızlıkları vb.) ve aktivitelerimizin (düzenli olarak güncel Covid-19 istatistiklerini takip etmek) tamamı bizim negatif duygusal döngülerimizi besler. Bu döngünün bir yönünü örneklemek gerekirse, fiziksel semptomlarımızı azaltmak bu döngüyü tersine döndürüp kontrolü yeniden kazanmanıza yardımcı olabilir.

7 / 11

4. Rutin dostunuzdur Rutin endişenizi yönetmenize ve güncel gerçeklere daha hızlı adapte olmanıza yardımcı olur. Mesai ve mesai dışı zamanlarınız arasında belirgin ayrımlar yaratın. Bunu özellikle çalışma ortamı ve dinlenme ortamınızı birbirinden ayırarak yapabilirsiniz. Kendinize işinizle ya da virüsle herhangi bir ilgisi olmayan ve size keyif verebilecek bir uğraş bulun. Aynı zamanda kısa kısa fakat belirgin aralarla çalışmak düşüncelerinizi açıklığa kavuşturabilmeniz açısından size yardımcı olur.

8 / 11

5. Kendinize ve başkalarına karşı şefkatli olun Şu anda hayatımızda kontrol edemediğimiz birçok şey var, fakat bu zorlu dönemlerde kendimizle nasıl konuştuğumuz bize bu zorluklara karşı rahatlama alanı sunabileceği gibi aynı zamanda da stresimizin azalmasında bize yardımcı olabilir. Bunalma hissi bize beraberinde genellikle büyük düşünceler de getirir. “Bunu yapamam” ya da “Bu benim için çok zor” gibi. Bu pandemi çoğumuzda oldukça büyük bir stres yaratıyor olacak ve bu süreçte her zaman en iyi halimizde olmamız mümkün değil. Fakat ihtiyacımız olduğunda başkalarından yardım isteyebilir veya başkaları yardım istediğinde onlara yardımcı olabiliriz.

9 / 11

6. Bağlantılarınızı güçlü tutun Fiziksel ve ruhsal sağlıkları için en içe dönük insanlar dahi başkalarıyla bağlantıda olma hissine ihtiyaç duyar. Birçok çalışma grubu sanal forumlar kurmakta ve buralarda çalışmalar yürütmekte. Aynı şekilde siz de var olan gruplarınızla sanal ortamlarda bir araya gelip çalışmalar yürütebilir ya da yalnızca sohbet edebilirsiniz. İzolasyon dönemindeyiz fakat bu yalnız hissetmemiz gerektiği anlamına gelmiyor. Özellikle kendini daha da izole hisseden kişilere ulaşabilirsiniz.

10 / 11

7. Anda kalarak belirsizliği yönetin Bu dönemde yaşadığınız her günü olduğu gibi kabul edin ve yalnızca kontrol edebileceğiniz şeylere odaklanın. Özellikle mindfulness ve meditasyon gibi teknikler buna yardımcı olabilir.

11 / 11

Bu dönem hepimiz için oldukça stresli bir ortam olacak ve dünyadaki birçok şeyi test ettiği gibi ruh sağlığı alanındaki çoğu kurumun da politika ve uygulamalarını test ediyor olacak. Ruh sağlığımızı ve kişisel refahımızı iyi düzeyde tutmaya çalışarak ve gerektiğinde başkalarından destek alarak hem kendimizi hem de etrafımızdakileri koruyabiliriz.

Kaynak: dünyabizim

https://kemalsayar.com/haftanin-yazisi

Faydalı ise lütfen bağlantıyı paylaşınız, tavsiye ediniz. Kaynaksız kopyalamanıza rızamız yoktur.

İlginizi Çekebilir

Metot: Algıyı Değiştir, Hastalığa Dönüştür

METOT: ALGIYI DEĞİŞTİR; HASTALIĞA DÖNÜŞTÜR İzzet Güllü Psikolog Resmi nasıl görüyorsunuz? Aslında yatay çizgiler düz …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Önceki yazıyı okuyun:
Karacaoğlan’ın Dilinden Hayat Yolculuğu

Hakk’ın kandilinde gizli sır idim Anamın beline indirdin beni Ak mürekkep idim kızıl kan ettin …

Kapat