Ana Sayfa / Yazarlar / Papatyalar

Papatyalar

Faydalı ise lütfen bağlantıyı paylaşınız, tavsiye ediniz. Kaynaksız kopyalamanıza rızamız yoktur.

Papatyalar 

Bahar olsun da seyredin
Nasıl süsler bayırları
Zümrüt gibi çayırları
Yüzü gülen o incecik
Gelin yüzlü papatyalar
Altın gözlü papatyalar.

Yaprakları kıvır kıvır
O da ayrı bir güzellik
Hem güzel hem de nazlıdır
Gelin yüzlü papatyalar
Altın gözlü papatyalar

 ..

Tevfik FİKRET

Baharın gelişi ile gözlerini dünyaya açan papatyalar ne kadar estetik kuramlarına göre bir çiçektir. Bizde bu ilahi armağan olan ve daima gülmeyi, iyiser olmayı anlatan papatya ve bütün çiçeklerin estetik yorumları yoktur. Bu gün yürürken daha henüz gözlerini açmış altı yapraklı iki üçer santim boyunda, üç santim uzunluğunda iki papatya gördüm. Biri konuştu, resmen ben gözlerimi bu güzel sanatlar dünyasına açtım Rabbim bana git gözlerini aç sana baksın benim sanatımın güzelliklerini düşünsünler diye emretti ben de geldim, tam altı yaprağım var altın sarısından farklı bir sarı,iki arkadaş yan yana verdik yollara baktık, bir adam geldi, bize baktı ve ne kadar şirin, güzel, estetik, uyumlu, renk armonisi içinde  olduğumuzu bize söyledi, ben ve arkadaşım nerden geldi bu garip adam diye düşündük, birbirimize baktık ve sevindik. Şimdi iki haylaz çocuk gelse zaten birkaç gün dünyaya gelme süremiz var bizi koparır biraz sonr a atar biz de kaderimize küsmeden ömrümüz bu kadarmış der, solar gideriz, ölümlü dünya gelimli gidimli dünya .

Bediüzzaman diye bir insan var, çiçeklerin ömürlerinin kısa olmasını üzülür, onlara yazığım geliyordu der. Ama daha sonra bu güzelliklerin kainatın arşivinde saklanıp yine insanlara dünya hatıraları olarak sunulacağını söyledi, çiçekler bu yoruma çok memnun oldular, insanlar da.

İnsanların içinde ressamlar varmış bizim resimlerimizi yapıyorlar, bir papatyaya resim laboratuvarında saatler harcıyor sadece bizim resmimizi çiziyor, renklerde de bizim canlılığımız yok, ama insanlar gelip resim galerisini gezince görüyorlar bizim güzel çizimimizi ve memnun oluyorlar, ben elimden gelse bütün insanlara tabiatı bir sanat galerisi gibi gezin ve size eserlerime bakın diyen bizim sanatçımız Allah’ın eserlerine bakın diye bağırırdım. Ama bir ressamın saatler süren çizimi ve boyamasından sonra cansız kopyamızı çiziyor insanlar beğeniyorlar, ama tabiatta ne güzel papatyalar var farklı boylarda, onlara bakıp Rabbimin her şeyi güzel yarattım emrince o güzelliklere bakıp Allah’ın ne kadar büyük çizim ve renklendirme ve kolalama ve dayanıklılık ustası olduğunu düşünmüyorlar. Biz öyle seyirci uğramamış galeriler gibi duruyor solup gidiyoruz. Amma Rabbimiz bize üzülmeyin siz benim sanat eserlerimsiniz, insanlar bakmasa da ben size kendi sanatımı seyredip bakıyor, ve dünyayı sizinle kullarıma süslediğim için memnun oluyorum, üzülmeyin papatyalar ve arkadaşları. 

Çicek yine diyor ki biz papatyaların insanların bazı hastalıklarına çare olduğumuz söyleniyor, insanlar okuyor ve öyle yapıyorlarmış. Ama bizim ne kadar yerli yerinde, bir renk cümbüşü, görüntü şampiyonu, güzellik sergisi olduğumuzu, estetik değerlerimizi insanlar mdüşünmüyor, koparım bir sevgiliye veriliyoruz, halbuki bizim estetik değerimiz zihinlerde daha kalıcı izler bırakıyor bunun için Allah eserlerime bakın diyor, Peygamberimiz de asm bize bakıp siz Allah’ın şevketisiniz diyor, biz memnun oluruyoruz, insanlardan da anlıyanlarla mutlu oluyoruz. Biz dünyayı gözülleştiriyoruz, bu görev bize mutluluk veriyor, ne mutlu görevini yapıp gidenlere..

Prof. Dr. Ahmet Nebil Soyer

Faydalı ise lütfen bağlantıyı paylaşınız, tavsiye ediniz. Kaynaksız kopyalamanıza rızamız yoktur.

İlginizi Çekebilir

‘Salâvatın Mânâsı Rahmettir!..’ 

‘SALAVÂTIN MA‘NÂSI RAHMETTİR!..’  “(Ey resûlüm!)  (biz) seni ancak âlemlere bir rahmet olarak gönderdik!..” (Enbiya,107) “İşte seni …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Önceki yazıyı okuyun:
“Acz, Nidânın Mâdenidir. İhtiyaç Duanın Menbaıdır.”

“Acz, nidânın mâdenidir. İhtiyaç duanın menbaıdır.” “Gecede zulümat nasıl nuru gösterir.  Öyle de, insan, zaaf ve acziyle, fakr ve hâcâtıyla, …

Kapat