Ana Sayfa / Yazarlar / Peter Handke’ye Ödül, Batı’nın Kripto Irkçılığının Açık Delili

Peter Handke’ye Ödül, Batı’nın Kripto Irkçılığının Açık Delili

Faydalı ise lütfen bağlantıyı paylaşınız, tavsiye ediniz. Kaynaksız kopyalamanıza rızamız yoktur.

Srebrenitsa Katliamını gerçekleştirten Miloseviç’e destek veren Peter Handke, Kosova yönetimi ve halkının tepkisini çekti. Peki, Peter Handke kimdir ve kitapları nelerdir? İşte, deneysel edebiyat alanında adını duyuran Peter Handke hakkında bazı bilgiler verelim.

1942’de Griffen, Avusturya’da doğdu. Peter Handke 12 yaşına kadar din ağırlıklı eğitim veren bir okulda okudu!!! 1961 yılında Graz Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ne girdi. Öğrencilik yıllarında yazmaya başladı.

Anne tarafından dedesi Slovak’tır. Bu nedenle küçük yaşlardan itibaren Slovak kültürüne ilgi duydu. 1961 yılında Hukuk Fakültesi’nde okumaya başladı.

Peter Handke‘nin ilk roman denemesi “Die Hornissen”. Kitap, Suhrkamp yayınevi tarafından basıldı. Handke eğitimini yarım bırakıp uzun süre başka bir iş yapmadan sadece yazarlık yaptı.

1971 yılında annesinin intiharı ile sarsıldı!

Wunsschloses Unglück (Mutsuzluğa Doyum) adlı romanında bu sarsıntı ve acıyı işledi. Annesinden vefatından 1 yıl sonra eşinden ayrıldı. Yazar kızını tek başına büyüttü. Yetmişli yılların asi yazarı olan Handke kişisel görüşleri ve başkaldıran hayat tarzı sebebiyle çok eleştirildi.

Peter Handke’in hem oyun hem de romanda dil olgusu büyük önem taşır.
Yazar kitaplarında ifade yeteneği ve kelimelerle oynama becerisi postdramatik kurgunun mimarları arasına girmesini sağladı.

Peter Handke, Mutsuzluğa Doyum kitabını annesinin intiharından sonra yazdı. Çaresizliğin en dip halini aslında hayatını okurlara sundu. Yazar Peter Handke’nin Solak Kadın ve Kaspar isimli kitapları da dünya çok satanlar listelerinde yer alan kitaplarıdır. Peter Handke, 2019 Nobel Edebiyat Ödülü’nün sahibi oldu.

Görüldüğü gibi “ahım şahım” bir edebiyatçı olmayan bu zata Nobel edebiyat ödülünü verilmesinin sebebi, çok az okunan Orhan Pamuk’a ödül verilme sebebiyle aynıdır.

OSMANLI (TÜRK=İSLAM) DÜŞMANLIĞI. Bilinir, Sırplar Boşnaklara hâlâ TÜRK diyor. Avrupa ansiklopedik lügatlarında Türk kelimesine İSLAM diye karşılık veriliyor.

Yazar : Mehmet Nuri BİNGÖL

BİYOGRAFİ
1961’de Şanlıurfa/Birecik’te doğdu. İlkokul ve ortaokulu aynı ilçede okudu. 1982’de İstanbul Edebiyat Fakültesinden mezun oldu. Anadolu’nun çok yöresinde Türk Dili ve Edebiyatı öğretmenliği yaptı.
Yazgı, Köprü, Bizim Külliye dergilerinde hikâye, deneme ve makaleleri yer aldı. Gap Gündemi, Tasvir, Yeni Nesil gazetelerinde yazıları yayımlandı. Birecik yıllıklarına alınmış şiirleri, yaptığı derlemeleri ve değişik site ve kitaplara alınmış makale, mülakat ve köşe yazıları bulunuyor.
Kitaplaşan iki eseri ve tefrika romanları Mehmet Nuri EMİNLER mahlasıyla yayımlanmıştır. Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliğine devam ediyor. Birecik’te temsilciliği açıldığı ilk günden beri Eğitim-Bir-Sen üyesi. Dört kızı ve üç torunu bulunuyor. Şanlıurfa/ Birecik’te ikâmet ediyor.

Tarık Buğra ile yaptığı mülakatın iktibas edildiği eserler:
Politika Dışı (Tarık Buğra)
Tarık Buğra’yla Söyleşiler (Mehmet Tekin)

Hikâyelerinin İktibas Edildiği Eserler:
Kedinâme (M. Nuri Yardım, 2019)
Dergizan Yıllığı (Ramazan Seydaoğlu, 2020)

İktibas edilen mahalli derlemeleri:
Cumhuriyetin 50. Yılında Birecik Yıllığı
Cumhuriyetin 70. Yılında Birecik Yıllığı

Tefrika Romanları:
Yokuşta ( 1986)
Yokuşta Tırmanış-1 (1984)
Yokuşta Tırmanış- 2 (1988)
Kafkasya’da Sarp Ufuklar (1981)

Kitapları:
Sürgündeki Çeçenya (1. Baskı: 1996; 2. Baskı: 2000) Gençlik Yayınevi
Nur Üstad (Biyografi- Deneme; 2002) Erguvan Yayınevi
Siyahtan Turkuaza (15 Temmuz) [Hikâyeler] 2021. KDY yayıncılık
Ver Elini Türkmeneli [Gönül Sayhası-1] (Roman) 2021, KDY Yayıncılık
Azada Yürüyüş [Gönül Sayhası-2] (Roman), 2021, KDY Yayıncılık, "Bir Başka Çeşme" (2022- KDY- Öyküler)

Tüm Yazıları Göster
Faydalı ise lütfen bağlantıyı paylaşınız, tavsiye ediniz. Kaynaksız kopyalamanıza rızamız yoktur.

İlginizi Çekebilir

‘Salâvatın Mânâsı Rahmettir!..’ 

‘SALAVÂTIN MA‘NÂSI RAHMETTİR!..’  “(Ey resûlüm!)  (biz) seni ancak âlemlere bir rahmet olarak gönderdik!..” (Enbiya,107) “İşte seni …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Önceki yazıyı okuyun:
Dört Halifenin Lâtîfeleşmeleri

Birgün Hz. ALİ (R.A.) hastalanmıştı. Hz. Ebû Bekir (R.A.) haberdâr olarak, Hz. Ömer ve Hz. …

Kapat