Ana Sayfa / AİLE & SAĞLIK / Mutfak / Plastik Et Kesme Tahtaları Dehşet Saçıyor!

Plastik Et Kesme Tahtaları Dehşet Saçıyor!

Faydalı ise lütfen bağlantıyı paylaşınız, tavsiye ediniz. Kaynaksız kopyalamanıza rızamız yoktur.
Sık sık dile getirdiğimiz uyarılardan biri de et kesiminde kullanılan plastikler malzemelerdi. Bir takipçimizin aldığı ette rastladığı plastik parçalarını resmedip gönderdi. İşte eleştirilerimizde ne denli haklı olduğumuzu gösteren görüntü..

Ve Konuya Dair Eski Bir Haber

Et İle Aynı Renkteki Parçalama Tablalarına Gıda Bakanlığından Uyarı!

16 Kasım 2011

Kırmızı renkte et doğrama ve parçalama tablalarını kullanan işletmelere Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan uyarı geldi. Uzmanlar tarafından yapılan açıklamada; “Kullanılan malzemelerin parçalama yapılan   ürünle ayrı renkte olması oluşabilecek fiziksel bulaşmayı ayırt etmede önem arz etmektedir. Beyaz renkte parçalama tablaları kullanılması tavsiye edilmektedir. Tespiti halinde yasal işlem uygulanmaktadır” denildi.

Tüketiciler, Türkiye’nin En Büyük Şikayet Portalı Şikayetvar’a gönderilen şikayetler ile marketlerin et reyonlarında ve kasaplarda kullanılan kırmızı renkteki plastik et doğrama tahtalarını şikayet etti. “Et parçalama tablaları kanser saçıyor. Aşınan tablalardan plastik parçalar etlere yapışıyor temizlenmesi imkansız oluyor ve çoğu zaman görünmüyor” diyerek tepki gösterildi.

Malzemeler Kolay Temizlenebilir Olmalı

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı uzmanları, tablaların bakanlık tarafından işletmelere verildiği yönündeki iddiaları yalanlayarak “Avrupa Birliği uyum yasaları çerçevesinde hazırlanan mevzuatta, temizlenme zorluğu ve güçlüğü yaşanan gıda ve gıda ile temas eden madde ve malzemelerin kolay temizlenebilir ve mikroorganizma üremesine ortam yaratmayacak madde ve malzemelerden üretilmesi amaçlanmıştır. Bakanlık tarafından plastik et doğrama ve parçalama tablalarının dağıtıldığı yönünde bilgi gerçeği yansıtmamakta olup, gıda ve gıda ile temas eden madde ve malzemelere ilişkin çıkarılan yönetmelik kapsamında özel sektör tarafından üretimi yapılan ve satışa sunulan malzemeler kullanılmaktadır” dedi.

Önlem Almayan İşletme Ceza Alacak

Kullanılan malzemelerin parçalama yapılan ürünle aynı renkte olmasının fiziksel bulaşmayı ayırt etmede önem arz ettiğini kaydedilen açıklamada, “Bu tip işlemler için beyaz renkte parçalama tablaları kullanılması tavsiye edilmektedir. Ayrıca bu gibi durumlarda gerekli önlemi almayarak bulaşmaya neden olan işletme sorumlu olup, tespiti halinde yasal işlem uygulanmaktadır. İl Müdürlüklerimiz, yürürlükte olan mevzuat hükümleri doğrultusunda gerekli denetim ve kontrolleri yürütmektedirler” denildi.

Yönetmeliklere Göre:

13 Haziran 2010 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanununun “Tanımlar” başlıklı 3 üncü maddesinde gıda ile temas eden madde ve malzeme tanımı yapılmış olup, et kesme/doğrama tahtaları da bu kapsamda değerlendirilmektedir. Türkiye’de gıda ve gıda maddeleri ile temas eden madde ve malzemelerin kontrollerinde, Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliğinin “Ambalajlama ve Etiketleme- İşaretleme” başlıklı bölümü ile 89/109/EEC AB sayılı direktifle uyumlu olarak hazırlanan 22.04.2002 tarihli ve 2002/32 sayılı “TGK-Gıda Maddeleri ile Temasta Bulunan Madde ve Malzemeler Tebliği” hükümleri esas alınmaktadır. Ayrıca, Türk Gıda Kodeksi kapsamında plastik madde ve malzemeler için 04.07.2005 tarihli ve 2005/31 sayılı “Türk Gıda Kodeksi-Gıda ile Temas Eden Plastik Madde ve Malzemeler Tebliği” hükümleri geçerlidir.

Bu mevzuata göre; gıda ile temas eden madde ve malzemelerin, gıda maddelerinin bileşiminde istenmeyen değişikliklere ve organoleptik özelliklerinde bozulmalara neden olmaması gerekmekte ve normal veya olması muhtemel kullanım koşullarında söz konusu ürünlerin bileşenlerinden gıda maddesine, insan sağlığı için tehlikeye yol açabilecek ve gıda maddesinin bileşiminde istenmeyen değişikliklere neden olabilecek miktarda geçiş olmamalıdır. Diğer taraftan, gıda ile temas eden plastik madde ve malzemelerin kullanımı ile ilgili kurallar ile bu plastiklerde kullanılabilecek boyar maddelerin özellikleri 17.01.2009 tarihiyle değişik Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliğinde, bu ürünlerin üretiminde kullanılabilecek monomerler, diğer başlangıç maddeleri ve katkı maddelerinin özellikleri ise 2005/31 saylı Tebliğde verilmiştir. (Şikayetimvar)

ÇÖZÜM NE?

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın düzenlemeleri, ne yazık ki plastik ürünlerini kullanmayı zorunlu kılıyor. Bu nedenlede kasaplarda artık pek ahşap ürün bulunmuyor. Plastikler ise ölüm kusan toksik maddeler. Bu nedenle plastik kullanan kasaplardan asla et almayın. Evinizde plastik tahta kullanmayın. Kasabınıza plastikte ısrar etmesi durumunda asla ürün almayacağınızı bildirip, fiili durum oluşturun. Tüketiciler olarak siz tavır koymazsanız hiçbir sorun çözülmez.

Gıda Hareketi

Faydalı ise lütfen bağlantıyı paylaşınız, tavsiye ediniz. Kaynaksız kopyalamanıza rızamız yoktur.

İlginizi Çekebilir

Türkiye Neden Hedefte?

Türkiye Neden Hedefte? Türkiye; heyecanlı, yeniliklere açık, genç bir nüfusa sahip. Dünyanın hızla yaşlanan ve …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Önceki yazıyı okuyun:
Bu hapları kullanırken meyve yemeyin!

BU HAPLARI KULLANIRKEN MEYVE YEMEYİN! Antibiyotiklerin kullanımıyla ilgili bir çok söylentiden biri de meyve ile …

Kapat