Ana Sayfa / Yazarlar / Post Modernizm ve Ahsen Yıldız 

Post Modernizm ve Ahsen Yıldız 

Faydalı ise lütfen bağlantıyı paylaşınız, tavsiye ediniz. Kaynaksız kopyalamanıza rızamız yoktur.

Post Modernizm ve Ahsen Yıldız 

Postmodernizm modernizme tepki olarak doğmuş bir fikir ve  sanat akımı. Batıda büyük postmodernistler var, ünlü İtalyan Postmodernistleri Umberto Eco ve İtalo Kalvino.  Özellikle  Eco dünya çapında bir postmodernist, natüralistler, realistler dini ve geleneksel değerleri kiliseyi, papazları horladılar, romanlarında onları aşağıladılar. Gülün Adı isimli meşur romanında Eco Hristiyan din adamları ve dini mekanlarını ve aralarındaki çekişmeleri anlatır, bir İtalyan manastırında papazların toplu ibadetlerini, günde yaptıkları yedi vakit dualarını, samimi dindarlıklarını anlatır. Bununla Eco kliseye ve geleneksel değerleri karşı olan Avrupa fikriyatını roman ve sanatını doğrudan eleştirmiyor, ama iyi örneği gösteriyordu. Yapılması gereken de buydu. Eco değerli bir eleştirmen ve mantıklı bir tepki sahibidir.Türkiye’de Bediüzzaman’a  benzer, Bediüzzaman cumhuriyet idaresine ve idarecilerine isim isim sataşmaz rejimi eleştirmez, cumhuriyeti takdir eder, ama bizdeki uygulamaları yapanları eleştirmez ama yapılanların cumhuriyetle bağdaşmadığını ifade eder. Necip Fazıl, Nazım, Kemal Tahir, daha başkaları sadece sanatçı oldukları için horlanmışlar, hapis yatmışlardır. Kemal Tahir roman yazdığı için Nazım şiir söylediği için Necip Fazıl da öyle iyi muamele görmemişlerdir. Kemal Tahir hastahaneye gider, dönünde ünlü arkadaşı “Kemal neyin varmış” der, o da “Ne yani Kemal nezle mi olsaydı” ünlü romancı kanserdir. Bunlar kamil insanlardır, zulümleri saldırı aleti olarak kullanmamışlardır. Yahya Kemal de eleştirmez ama huzursuz olduğunu gösteren ifadeleri vardır, işte o kadar. Eleştiri ve nerde eleştiri büyük adamların işidir. Sultan Vahdettin, birçok ülkeye sığınmak ister İngilizler hepsine engel olur, hatta İslam ülkelerine de, sonunda İtalya’da oturmasına izin verilir, on üç yıl orada yaşar ve ölür, kendisine yeni idarenin yaptıklarını neden eleştirmediği sorulunca, “vatan kurtuldu  ya” der. Mehmet Akif zorunlu olarak Mısır’a gider, çünkü takib edilir, arkadaşı Trabzon milletvekili suikaste  uğrar, Mısır’da bir kerecik olsun Türkiye’yi kendine yapılanları eleştirmez, o da vatan kurtulmuş ya, susar. Bu büyüklüktür.

Eco Nobel ödülü almıştır Gülün Adı’ndan dolayı. Bizde Orhan Pamuk Gülün Adı’na kısmen benzer bir roman yazmıştır, Benim Adım Kırmızı, Pamuk da tarikatları, evliyaları, hat sanatını, Osmanlıyı makul biçimde anlatır. O da Eco gibi postmadernist bir tavır takınır, mezar taşlarını hoyratça yersiz yerlerde kullanan bir toplumda o hat sanatını anlatır, savunmaz gösterir. O da bizim büyük sanatçılarımızdandır. Yeni Şafak gazetesinde Ahsen Yıldız isimli yazarın postmodernist yaklaşımına bir ek olarak yazdım bu yazıyı .

Faydalı ise lütfen bağlantıyı paylaşınız, tavsiye ediniz. Kaynaksız kopyalamanıza rızamız yoktur.

İlginizi Çekebilir

‘Salâvatın Mânâsı Rahmettir!..’ 

‘SALAVÂTIN MA‘NÂSI RAHMETTİR!..’  “(Ey resûlüm!)  (biz) seni ancak âlemlere bir rahmet olarak gönderdik!..” (Enbiya,107) “İşte seni …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Önceki yazıyı okuyun:
Ezel, Ezelîlik Ne Demek?

BİZİ ALLAH YARATTIYSA  ALLAH'I KİM YARATTI, EZELİLİK NE DEMEK?  “75- Böylece biz İbrahim'e göklerin ve …

Kapat