Ana Sayfa / RİSALE-İ NUR & BEDİÜZZAMAN / Nurdan Hatıralar / Prof. Ali ÖZEK: “Risale-i Nur’da Kullanılan Üslûb Cezbecidir, Etkileyicidir”
Prof. Dr. Ali Özek, Ömer Özcan İSAV 09.11.2017

Prof. Ali ÖZEK: “Risale-i Nur’da Kullanılan Üslûb Cezbecidir, Etkileyicidir”

Faydalı ise lütfen bağlantıyı paylaşınız, tavsiye ediniz. Kaynaksız kopyalamanıza rızamız yoktur.

Ahmed Feyzi Kul Benden İşârat-ül İ’caz Dersi istedi

1957 senesinde Mısır’dan, Ezher’den döndükten sonra iki buçuk sene kadar İzmir’de Kestanepazari’nda kaldım ben. Kestanepazarı’nda kaldığım sırada, Bediüzzaman, Salih Özcan’la, 
“Bizim talebelere yardımcı ol” diye bir haber gönderdi bana. Ben de o zaman İzmir’deki nurcuların toplantılarına katılıyordum. Ahmed Feyzi Kul en iyi tanıdığımdı. Onun fabrikası vardı, zengindi. Risale-i Nur’da Arapça, Farsça tabirler çok ya, onları açıklıyordum ben. Bir süre böyle devam ettik.

Ahmed Feyzi Kul bir gün geldi: “Bediüzzaman’ın İşârât-ül İ’caz kitabı var, Arapça, onu okutur musun bana?” dedi. Ben de olur dedim. Kestanepazarı’na geliyordu, ona bir süre o kitabı okuttum. O çok meraklı bir insandı, iyi hatipti. İşârât-ül İ’caz çok değerli bir eserdir. Kur’an’ın İ’cazıyla ilgilidir. Mezun olduğum Ezher Üniversitesi’nde ders kitabı olarak okutulduğunu sizden duymuş oldum. Zaten Ezher’de İ’caz ile ilgili meşhur olmuş eserler okutulur. Bediüzzaman bu konularda derin bir ilme sahiptir.

Risale-i Nur’da Kullanılan Üslûb Cezbecidir, Etkileyicidir

İnsanların ifade tarzında üç üslup vardır:
1. Üslub-u Askerî: Însanları coşturmak için yapılan konuşmalardır. Siyasiler, komutanlar insanları galeyana getirmek için kullanır.

2. Üslub-u ilmî: İlmî meseleleri açıklamak için yapılan konuşmalar veya yazılan eserlerdir.

3. Üslub-u hatabî: Hitabet üslubu demektir.

Bediüzzaman’ın üslubu, üslub-u hatabîdir. Üslub-u hatabî etkileyicidir. Bu yüzden Risale-i Nur’da kullanılan üslub cezbecidir, etkileyicidir. Yani şiirimsidir ve Risale-i Nur’u okuyanlar etkilenir ondan. Bu üslubu kullandığın zaman temsiller getirmen, olayları bir takım misallerle canlandırman gerekiyor ki, bunu yapıyor Bediüzzaman Hazretleri. Evet, risalelerde ateşîn ifadeleri var. Onun için çok kimseleri etkilemiştir. Nurcuların üzerinde bu kitapların etkili olmasının asıl sebebi işte bu tarz ilmî izahlardır.

Üslub-u hatabînin bir özelliği de; Risale-i Nur’u okuyan, tekrar okumak ister. Bu özelliğinden dolayı Nurcular bir hayli vardır Türkiye’de. Çünkü risaleleri okuyan insanlar, zaman içinde oraya bağlanıyor. İmam-ı Gazali’nin de üslubu, üslub-u hatabidir.

Ben Risale-i Nurlarla ilgili ehl-i vukufluk da yaptım mahkemelerde. Bazı yerlerini okudum, oradan biliyorum. Ayrıca Yüksek İslâm Enstitüsü’nde hitabet dersi okuttum, araştırdım bunları.

Kaynak: Ömer Özcan, Ağabeyler Anlatıyor – 7

Yazar : Ömer ÖZCAN

1950 yılında Milas’ta doğdu. Ortaokul ve lise eğitimini İzmir’de tamamladı. 1968 senesinde lise ikinci sınıfta iken Risale-i Nur’u tanıdı. 1969’da ‘Ankara Erkek Teknik Yüksek Öğretmen Okulu’na (Bugünkü adıyla: Teknik Eğitim Fakültesi) kaydoldu… Ankara’da beş seneye yakın Bayram Yüksel Ağabeyin nezaretinde muhtelif Dersane-i Nûriyelerde kaldı. 1973 senesinde öğretmen olarak mezun oldu. 1973’den 1984’e kadar 11 sene Zonguldak’ta lise öğretmenliği yaptı. Sonra İzmir’e, mezun olduğu liseye öğretmen olarak atandı. 2000 senesinde aynı okuldan emekli oldu. Ömer Özcan evli ve iki kız babasıdır. Şimdi İzmir’de ikamet ediyor. Bütün mesaisini iman ve Kur’an hizmetlerine ayırmaya çalışmaktadır.
Ömer Özcan’ın Bediüzzaman Said Nursi ve talebeleri hakkında hatırı sayılır bir arşivi vardır. Kendisinde, Hz. Üstad’la görüşen veya görüşmeyen kadim ağabeylerden fotoğraf, ses, video veya yazılı olarak yaptığı kayıtlar mevcudtur. Ayrıca Risale-i Nur’un teksir veya matbaa olarak ilk baskılarının tamamına yakını Ömer Özcan’ın arşivinde bulunmaktadır. El yazılı orijinaller de vardır.
Ömer Özcan, Üstad Said Nursi Hazretleriyle hatıraları olan Ağabeylerle yaptığı röportajların bir kısmını kitaplaştırmıştır. “Risale-i Nur Hizmetkârları AĞABEYLER ANLATIYOR” adıyla seri olarak yayınlanmış sekiz kitabı bulunmaktadır. Yeni kitap hazırlıkları ve araştırma çalışmaları devam etmektedir.

Tüm Yazıları Göster
Faydalı ise lütfen bağlantıyı paylaşınız, tavsiye ediniz. Kaynaksız kopyalamanıza rızamız yoktur.

İlginizi Çekebilir

Cinsiyet Kimliklerini Korumanın Önemi (Video)

Yazar Hakkında Diğer YazılarıYazar : EditörWeb SitesiMehmet Nuri BİNGÖL”ün Edebî Yolculuğu - 30 Ağustos 2024Risale-i …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Önceki yazıyı okuyun:
Papatya çayının faydaları nelerdir? Papatyanın iyi geldiği hastalıklar

Papatya çayının, sağlık için oldukça geniş bir kullanım alanı vardır. Bu şifalı bitki insanlığın bildiği …

Kapat