Ana Sayfa / Uncategorized / “Niyet Hâlis Olmazsa Âkıbet” Ne Olur?. / M. Nuri BİNGÖL

“Niyet Hâlis Olmazsa Âkıbet” Ne Olur?. / M. Nuri BİNGÖL

Faydalı ise lütfen bağlantıyı paylaşınız, tavsiye ediniz. Kaynaksız kopyalamanıza rızamız yoktur.

Mehmet Nuri BİNGÖL

mneminler5@mynet.com

“NİYET HALİS OLMAZSA AKIBET“ NE OLUR?.

“Bazı noktada şer olsa da ehven-i şerdir. Ehven-üşşer ise  bir adalet-i izafiyedir.” (Asar-ı Bediiye, Münazarat, shf.358) Yani “adalet-i mahza”nın  “ tatbikinin mümkün olmadığı yerde  icra edilmesi caiz olan bir tatbikattır ehven-üşşer… Buna rağmen “ adalet-i mahza” mümkünken “icalet-ürrakib”  (Birbirine rakip olanların acele etmesi gibi) “ basamakları atlatan aculiyet” fikriyle onu ihmal edip  yapmamak, hemencecik “adalet-i izafiye”ye sapmak, yani indi adaleti, ehven-üşşer manasındaki  bir davranış sergilemek zülümdür. (Mektubat, Makaleler)

Bu son izah hiçbir zaman “adalet-i izafiye”nin dinimizden; Kur’an ve Sünnetten çıkarılamayacağı ve kimi  zaman  “azam-üşşerin mazarratının def etmek için” kullanılamayacağı manasına gelmez.

Üstad Hazretleri’(RA)nin “adalet-i izafiyeye” ya da “ehven-i şerri ihtiyar” bahsine verdiği iki fıkhi misal meseleyi daha güzel açar: Cihad ve zekat. İkisinde de zahiri bir kayıp vardır ama birincisinde “İslam küffarın istilasından kurtulur”, diğerinde ise “fukaranın duaları cezb edildiğinden” emek-sermaye mücadelesinin önü alınır.

Bu izahtan sonra sizleri şu satırlarla baş başa bırakmak istiyorum: ”……….. Şimdi Taksim Gezi Parkı diye bildiğimiz parkın adı, o zamanlar İnönü’nün adını taşıyordu ve merdivenlerle çıkılan meydan girişinin  ortasına devasa bir heykel kaidesinin dikilmesi gündemdeydi.” ( Mustafa Armağan, Satılık  İmparatorluk, s. 229)

Gezi Parkı= İnönü Parkı…Oraya dikilmek istenen heykel ise İsmet Paşa’nın heykeli!.. Bu yaygaranın en büyük sebebi anlaşılıyor değil mi?

“ Yiyecek ekmek bulamayan İstanbullular heyecan içinde (!) nasıl bir  ‘şaheser’le karşılaşacaklarının merakıyla yanıp tutuşuyorlardı! Askerlerine kışla , (bu gerekçe ile çok cami kışlaya çevrilmişti) mahpuslarına hapishane, atlarına ahır ( bulamama bahanesiyle camileri bunlara tebdil eden) devletimiz ( tek parti cuntası) , Viyana’daki bir heykeltıraşa (Belling) 1 milyon küsur lira karşılığı döviz ödemiş, devasa kaidesi için de 300 000 lira kadar bir para harcamakta sakınca görmemişti.

………………………………………….

Güya askerine kışla yapamayan devletin en acil ihtiyacı Viyana’ya heykel siparişi vermek midir? İki.

“Kışla yok, yer yok”muş!

Sanki Taksim Kışlası’nı yıktırıp da İnönü Gezi Parkı  yaptıran bizzat Tek Parti ve İsmet Paşa değilmiş gibi…

Ne pişkinlik Ya Rabbi!”  (Age. S. 230)

Son bir kelam edelim: Günlerdir  devam eden bu çığırtkanlık ağaç sevgisinden gelse bile, yahut bazı arkadaşlarımızın “her  şeye rağmen yeşil tahrip edilmemeli” şeklindeki fikir öylesine ters bir düşünce ki… Yeşili sevmek  lazım elbet; bu onun boş yere tahrip edilmesine karşı olma şeklinde anlaşılmalı… Eğer –mazaAllah- hayırlı bir hizmet için dahi “ağaç kesilmeyecek ya da sökülmeyecek” olsaydı  sanayinin temeli olan ; ne onlarca hidroelektrik santralı, ne “katı yakıtlı” santral, ne  yolcuları canından bezdiren yılankavi yolların yerini alan otoyol ve viyadükler, ne  köprüler, ne bağlantı yolları, ne demiryolları, ne fabrikalar, ne o, ne şu ; kısaca medeniyet , teknik ve ulaşım olmaz; o-la-maz-dı!

Yazar : Mehmet Nuri BİNGÖL

BİYOGRAFİ
1961’de Şanlıurfa/Birecik’te doğdu. İlkokul ve ortaokulu aynı ilçede okudu. 1982’de İstanbul Edebiyat Fakültesinden mezun oldu. Anadolu’nun çok yöresinde Türk Dili ve Edebiyatı öğretmenliği yaptı.
Yazgı, Köprü, Bizim Külliye dergilerinde hikâye, deneme ve makaleleri yer aldı. Gap Gündemi, Tasvir, Yeni Nesil gazetelerinde yazıları yayımlandı. Birecik yıllıklarına alınmış şiirleri, yaptığı derlemeleri ve değişik site ve kitaplara alınmış makale, mülakat ve köşe yazıları bulunuyor.
Kitaplaşan iki eseri ve tefrika romanları Mehmet Nuri EMİNLER mahlasıyla yayımlanmıştır. Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliğine devam ediyor. Birecik’te temsilciliği açıldığı ilk günden beri Eğitim-Bir-Sen üyesi. Dört kızı ve üç torunu bulunuyor. Şanlıurfa/ Birecik’te ikâmet ediyor.

Tarık Buğra ile yaptığı mülakatın iktibas edildiği eserler:
Politika Dışı (Tarık Buğra)
Tarık Buğra’yla Söyleşiler (Mehmet Tekin)

Hikâyelerinin İktibas Edildiği Eserler:
Kedinâme (M. Nuri Yardım, 2019)
Dergizan Yıllığı (Ramazan Seydaoğlu, 2020)

İktibas edilen mahalli derlemeleri:
Cumhuriyetin 50. Yılında Birecik Yıllığı
Cumhuriyetin 70. Yılında Birecik Yıllığı

Tefrika Romanları:
Yokuşta ( 1986)
Yokuşta Tırmanış-1 (1984)
Yokuşta Tırmanış- 2 (1988)
Kafkasya’da Sarp Ufuklar (1981)

Kitapları:
Sürgündeki Çeçenya (1. Baskı: 1996; 2. Baskı: 2000) Gençlik Yayınevi
Nur Üstad (Biyografi- Deneme; 2002) Erguvan Yayınevi
Siyahtan Turkuaza (15 Temmuz) [Hikâyeler] 2021. KDY yayıncılık
Ver Elini Türkmeneli [Gönül Sayhası-1] (Roman) 2021, KDY Yayıncılık
Azada Yürüyüş [Gönül Sayhası-2] (Roman), 2021, KDY Yayıncılık, "Bir Başka Çeşme" (2022- KDY- Öyküler)

Tüm Yazıları Göster
Faydalı ise lütfen bağlantıyı paylaşınız, tavsiye ediniz. Kaynaksız kopyalamanıza rızamız yoktur.

İlginizi Çekebilir

‘Salâvatın Mânâsı Rahmettir!..’ 

‘SALAVÂTIN MA‘NÂSI RAHMETTİR!..’  “(Ey resûlüm!)  (biz) seni ancak âlemlere bir rahmet olarak gönderdik!..” (Enbiya,107) “İşte seni …

Önceki yazıyı okuyun:
Sorularla Mi’rac Gecesi

Miraç kandili nedir? Allah’ın emriyle Peygamber Efendimiz (sas)’in rûhen ve bedenen, Burak (1) isimli semavî …

Kapat