Ana Sayfa / Yazarlar / Ramazanda Niyet

Ramazanda Niyet

Faydalı ise lütfen bağlantıyı paylaşınız, tavsiye ediniz. Kaynaksız kopyalamanıza rızamız yoktur.

Ramazanda Niyet

Ramazanda uyku sersemi sahur yemeği yedi. Orucu hiç düşünmedi. Sabah işe geç kaldığı için acele ile işe gitti. Öğle vaktine kadar iş yoğunluğu ile bir şey düşünemedi. Fakat yemek yemedi. Öğle vaktine kadar uyuyan da aynı şekilde niyet etmedi. Sonra oruca niyet etti. Bu şartlarda tutulan oruç caiz olur mu? diye soruluyor.
Elbette tuttuğu oruç caiz değildir. Zira oruç niyeti olmadığı için bu şekilde aç kalan birinin yerine kaza orucu tutması gerekir. Niyet, İbn-i Abidin de şu şekilde tarif edilmektedir.
Niyet: İki müsaviden birini tercih ettiren iradedir. Esah kavle göre mutlak olarak ilim değildir. Çünkü küfrü bilen kimse kafir sayılmıyor. Fakat küfre niyet eden kafir oluyor. (İ. Abidin 2. Cilt, 128. Sh.)

*Niyet; bir şeyi yapmaya, kalbin azim ve irade etmesidir. (İ. Abidin 1. Cilt, 136. Sh.)

Bir erkek için niyet, orucun edasının sahih olmasının tek şartıdır. (Kadın için hayız ve nifastan temiz olmak da şarttır.) Dil ile söylemese kalbinden geçirse bu da yeterli olur. Kalben niyet, kişinin üç beş saniyesini alır.
Şafi mezhebine göre sahura kalkmak niyet yerine geçmez. Hanefi mezhebinde ise istisnai durumları bilmek gerekir.

Ramazan Rüzgarı

Ramazan-ı şerif ile Hacc ayları arasında bir yakınlık ve benzerlik mevcut. İkisi de tatlı bir rüzgar gibi veya hoş bir esinti gibi gelir, biraz durur ve hemen hızlıca kaybolur gider. Ne zaman geldiği ve nasıl gittiği bilinmez. Gidince arkasından hayretle ve hasretle bakılır.

*Ramazan ayına hürmeten oruç tutulur. O ayda tutulan bir gün oruç, bütün bir seneyi oruç geçirmekten daha sevaplıdır. Yani 330 oruçtan daha efdaldir. Yine o ayda bozulan oruç, kefareti gerektirir fakat diğer aylarda tutulan oruçlar bozulunca kefaret gerekmez.
Kefaret yalnız ramazanın hürmetini çiğnemekle lazım gelir. Kefaretin ramazan ayına mahsus olmasının sebebi yılın en şerefli ayı ramazan ayı olduğu içindir. Ramazan ayı şereflidir. Çünkü onda Kadir gecesi vardır. Kadir gecesi şerefli bir gecedir. Çünkü o gece Kur’an indirilmiştir. Kur’an ise Allah’ın kelamıdır. Cenab-ı Hak ayet-i kerimede: “Bütün izzet ve şeref, tamamen Allah’a aittir.” buyurmuştur. (Nisa: 139.)

*Kur’an neye tecelli ederse onu şereflendirir.
Rasulullah ve ümmeti, Cebrail ve Mekke, Ramazan ve Kadir gecesi bununla şeref kazanmıştır.

Orucu Kolaylaştırmak

Orucu kolaylaştıran dört şeye dikkat eden orucunu rahat tutar ve bedeni kuvvet bulur. Deylemi’nin Enes bin Malik’den (r.a.) rivayet ettiği bir hadisde Rasulullah (s.a.v.): Kişinin orucunu rahat tutması için şunları yapmasını tavsiye buyurur:
“Dört şey yapan kişi, orucunu rahat tutar:
İftarı su ile açması,
Sahuru terk etmemesi,
Kayluleyi (öğle uykusunu) terk etmemesi,
Güzel koku koklaması”
(Cevher İnci Altın isimli kitaptan)

Oruç ve Teşhis

Ramazan ayı getirdiği bereket, nur ve rahmetle birlikte bedenlerin ve ruhların şifasına da vesile olur. Bu mübarek ayın girdiği ilk günlerden itibaren oruç tutanlar arasında hastalananlar olur. Bunun da oruçluya faydası olduğu görülür. Oruç, insan vücudunda sinsice ilerleyen hastalıkların nüksetmesini sağlar. İnsan vücudu normal seyrinde devam ederken bu hastalıklar da gizlice ilerlemeye devam eder. Oruç tutan kimsenin vücudunda organlar atıl bir duruma geçtiğinden veya vücudun faaliyetinde yavaşlama olduğundan sinsice ilerleyen hastalıklar kendini gösterir. Oruç erken teşhis sağlar ve dolayısıyla tedavinin gecikmesini önler. Çoğu insan Ramazanın ilk günlerinde tanışır bilmediği hastalıklarıyla.

Parantez

Ramazan hilalini takip etmekte nurlu bir heyecan var. Oruca başlamak veya bayram yapmak için müminler bir araya toplanıp hilali görmek gayesiyle başlarını göğe kaldırırlar. Çoluk çocuk herkesin gözleri semadadır. Senede kaç defa başımızı kaldırıp semadaki sanatı ilahiyi seyrediyoruz. Ramazan ayı bunun için bize bir fırsat sunuyor. Kameri aylar, başında ve sonunda hilal ile başlayıp hilal ile bitiyor. Cenab-ı Hak ayın başında gökyüzünde parantez açıyor ve ayın sonunda parantez kapatıyor gibi ayın şekillerini hikmetle değiştiriyor.
(Yol isimli kitaptan)

Tıkınmak hüner değil
Marifet aç kalmakta
Aç iken boş durmayıp
Ruhunu doyurmakta.

Abdullah Öztürk

Yazar : Abdullah ÖZTÜRK

1963 miladi ve 1383 hicri senesinde, Ankara’da dünyaya geldi.
Gazi Üniversitesi İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümünden mezun oldu.
Memleketi Şeyh Ali Semerkandi Hazretlerinin yaşadığı ve medfun olduğu Şeyhler beldesidir.
Huccet, Hulasa, Fıkhul Kebir, Fıkhul Evsat, Fıkhul Asgar, Hıristiyanlara Mektuplar, Yol, Bir Şahıs Bir Olay, Cevher İnci Altın, Suristan, Kalbimin Aydınlığı 40 Hadis, isimli eserlerin yazarı, halen ilmi araştırmalarını devam ettirmektedir.

Web Sitesi
Tüm Yazıları Göster
Faydalı ise lütfen bağlantıyı paylaşınız, tavsiye ediniz. Kaynaksız kopyalamanıza rızamız yoktur.

İlginizi Çekebilir

‘Salâvatın Mânâsı Rahmettir!..’ 

‘SALAVÂTIN MA‘NÂSI RAHMETTİR!..’  “(Ey resûlüm!)  (biz) seni ancak âlemlere bir rahmet olarak gönderdik!..” (Enbiya,107) “İşte seni …

2 Yorumlar

  1. avatar

    Allah razı olsun abim.

  2. avatar

    Allah razı olsun hocam

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Önceki yazıyı okuyun:
Dünya Saltanatı

DÜNYA SALTANATI  “Dünya, hırs gösterenlerin sırtında; kanaat edenlerin ayaklarının altındadır.” Muhammed Bozdağ “Dünya çok çabuk …

Kapat