Risale-i Nur Müzakere Konuları -3

Faydalı ise lütfen bağlantıyı paylaşınız, tavsiye ediniz. Kaynaksız kopyalamanıza rızamız yoktur.

Muhterem Ziyaretçilerimiz,

Nazarlarınıza arz edeceğimiz, bazı muhterem ağabeylerimizin kendileri için de düşündükleri yeni mevzular aşağıda sıralanmış durumda. Birkaç cümlelik de olsa mevzularla alakalı fikirlerinizi göndermenizi arzu ediyoruz. En azından kendi âlemimizde bir miktar tefekküre vesile olması maksadın husulü için kâfidir, diye düşünüyoruz.

 

Mevzu-1– Sözler-2. Söz’de, ‘fasık gafillerin de’ ‘kafirler gibi’ dünyayı ‘matemhane-i umumi’ ‘bütün mahlukatı biri birine düşman’ gördükleri ve bu suretle daha bu dünyada ‘cehennemi bir halet’ içinde oldukları ifade ediliyor..

Söz konusu yerde geçen ‘fasık gafil’ hangi manadadır, fasık gafiller ile ilgili olarak, Risale-i Nur külliyatından nereler okunabilir?

Mevzu-2– İman ve sadece Allah’a kulluk yapmak yolu ‘fıtri olduğu’ yani yaşanması kolay olduğu ve dünyanın da ‘manevi cennet’ olarak yaşanmasına vesile olduğu halde; küfür ve şirk yolunun hiç bir hakikati olmadığı ve dünyanın da ‘manevi cehennem’ olmasına sebep olduğu halde, Kur’an-ı Kerim’in ifadesi ile, ‘ekser insanların küfür ve şirk yoluna’ gitmelerinin sebebi nedir?

Mevzu ile alakalı ayet-i kerime; En’am suresi, 116. ayet

Mezkur mevzu, Risale-i Nur külliyatında nasıl ve nerelerde izah edilmiştir?

Mevzu-3– Ehl-i dünyanın; ‘Risale-i Nurların kuvvetli imani dersleri, insanları ciddi olarak ahireti düşünmeye sevk ediyor, dünyadan soğutuyor; halbuki dünyadan soğumak bizim millet olarak geri kalmamıza sebep olur, bu zamanda ciddi olarak dünyaya çalışmazsak; dünya milletleri arasında zor durumda kalırız’ şeklindeki soru ve itirazlarına Risale-i Nur külliyatında nasıl cevap verilmiştir?

Mevzu-4-Sözler-21. Söz/Birinci Makam’da; ‘Namazda şevksizliğin/manevi yorgunluk hali yaşamanın mühim sebebinin; ‘tevehhüm-ü ebediyet olduğu’ ifade ediliyor.

-Tevehhüm-ü ebediyet nedir?

-Tevehhüm-ü ebediyet; hangi ‘hatalı bakıştan/zandan’ doğar?

-Tevehhüm-ü ebediyet hastalığından korunmak ve kurtulmak hususunda, Risale-i Nur külliyatında nelere dikkat çekilmiştir, nasıl bir tefekkür teklif edilmiştir?

Mevzu-5– Risale-i Nur külliyatından; Emirdağ Lahikası-1 isimli eserde; çocuklara küçüklüklerinde ‘kuvvetli iman dersi verilmesinin’ ehemmiyetine ‘çok özel’ bir dikkat çekildiğini görüyoruz.

Söz konusu yerde şöyle deniliyor..

‘..Bir çocuk küçüklüğünde kuvvetli bir ders-i imanî alamazsa, sonra pek zor ve müşkil bir tarzda İslâmiyet ve imanın erkânlarını ruhuna alabilir. Âdeta gayr-ı müslim birisinin İslâmiyeti kabul etmek derecesinde zor oluyor, yabani düşer. Bilhâssa peder ve vâlidesini dindar görmezse ve yalnız dünyevî fenlerle zihni terbiye olsa, daha ziyade yabanilik verir..'( Emirdağ Lahikası-1)

………………………………………………..

-Çocuklara, küçüklüklerinde ‘kuvvetli iman dersi’ nasıl verilir/verilmelidir?

Bu hususla alakalı, Risale-i Nurlardan nereler okunabilir?

-Çocuklarına; küçüklüğünde ‘kuvvetli iman dersleri’ veremediğini düşünerek daha sonraki dönemlerde yani artık çocuğu/çocukları ‘akıl/baliğ olduktan sonra hatasını anlayarak üzülen ana/babalar ne yapmalıdırlar?

Bu husus ile alakalı olarak, Risale-i Nurlardan nereler okunabilir?

 

Hatasını ‘daha sonra anlayan’ ve hala dünyada olan ana/babalar; akıl baliğ olan çocuklarına bu gibi hallerde nasıl davranmalıdırlar, nasıl davranmamalıdırlar?

Faydalı ise lütfen bağlantıyı paylaşınız, tavsiye ediniz. Kaynaksız kopyalamanıza rızamız yoktur.

İlginizi Çekebilir

Üstad Bediüzzaman Hazretlerinin Manevî Hayata Hizmetleri

Üstad Said Nursi’nin Manevi Hayata hizmetleri   Bedîüzzaman Hazretleri hayatını ‘eski Said’ ve ‘yeni Said’ …

Önceki yazıyı okuyun:
Ahmed Kalkan’a Cevaplar! / M. Numan ÖZEL

Ahmet Kalkan'a Cevaplar Nurculuk ve Gülen Hareketinin Din Anlayışı/Ahmed Kalkan isminde ki videoda Selefi ve …

Kapat