Ana Sayfa / Yazarlar / Romancı Olmak – Olmamak – Olamamak

Romancı Olmak – Olmamak – Olamamak

Faydalı ise lütfen bağlantıyı paylaşınız, tavsiye ediniz. Kaynaksız kopyalamanıza rızamız yoktur.

Romancı Olmak- Olmamak – Olamamak

 

Bu sanatın ehli olmak, hayatı bir roman akıcılığı ile yaşamak manasına gelir; bir yığın yazı denemem ve gözlemlediğim hakiki yazar dostların serencamı, bunu öğretti bana.

Romancı, çok münekkidin rağmına diyorum ki, gözlemcilikten öte muhakeme sahibi ve çokların “uzun soluklu” dediği ama aslında “sabır” ve “fikritakip” diye tarif ettiğim keyfiyetlere sahip olmalıdır şeklunde düşünüyorum.

Maalesef, kitap olarak neşredilmiş üç romanı bulunan biri olarak kendimi bu sıfatlardan uzak görmekteyim. Hele romancı bakış açısıyla etrafa bakma kabiliyetini kendimden -hep- uzak görmüşümdür.

Hani bir Batılı mütefekkir demiş ya: ” Deha biraz da emek ister.” Kendimi, yazı emekçisi görerek bu sanata yakıştırmak, belki de “savunma mekanizması” gibi bir hâldir.

***

Aslında romancılığın gereklerini hatırlatacağım yazımın bir kısmını, romanci dostum Yılmaz’a da yollamış ve,”Kendine haksızlık ediyorsun kardeşim. Cevherin iyidir. Belki bazı talihsizlikler yaşadın, belki iklimini bulamadın. Yazmaya devam.” diye cevabi mesajıyla beni bir defa daha minnetdar etmişti.

Hayata romancı gözüyle bakmaktan muradım, günlük mutat yaşantı içinde, şahit olunan manzaraları hafızaya hapsetme; romanı telif esnasında onu depolanan yerinden çıkarıp yepyeni bir yorumla takdim etmektir.

***

Bu sanatı besleyen engin kaynaktan biri de fiziki tasvir gücüdür elbet; karakter ve iç tasviri, denklemden ırak tutmuyorum ama zahiri betimleme daha ağırlıkta gibime geliyor. 20. Yüzyıldan beri onca modernist eser verilmesine rağmen, realist romanların gündemden düşmemesini – biraz da- buna bağlıyorum.

Son yıllarda modernist veya sürrealist akımların meşhur anlatım metodlarının çokça denenmesini ise film sektöründeki tasvir yapma kabiliyetinin daha kolaylaşmasına, ustalaşmasına bağlıyorum.

***

Son olarak diyeceğim şu; elimde okuduğuğum roman H.Yılmaz’ın KYD’den çıkıp aynı sitenin satış kısmından edindiğim KADER ( Elif Öğretmen II)… Romanın temel hikâyesi olan Çetli Kader’in tıp tahsili yaparken serencamını -az buçuk- değişiklikle, Kimya Muhendislği tahsilinde kızımın, Elazığ’da da farklı bir camiada yaşamasıdır. Tevafuk da diyebileceğim bu hâl, aynı zamanda, yazarın romancılıktaki muhayyile kuvvesini de gösteriyor.

Mehmet Nuri BİNGÖL 

Yazar : Mehmet Nuri BİNGÖL

BİYOGRAFİ
1961’de Şanlıurfa/Birecik’te doğdu. İlkokul ve ortaokulu aynı ilçede okudu. 1982’de İstanbul Edebiyat Fakültesinden mezun oldu. Anadolu’nun çok yöresinde Türk Dili ve Edebiyatı öğretmenliği yaptı.
Yazgı, Köprü, Bizim Külliye dergilerinde hikâye, deneme ve makaleleri yer aldı. Gap Gündemi, Tasvir, Yeni Nesil gazetelerinde yazıları yayımlandı. Birecik yıllıklarına alınmış şiirleri, yaptığı derlemeleri ve değişik site ve kitaplara alınmış makale, mülakat ve köşe yazıları bulunuyor.
Kitaplaşan iki eseri ve tefrika romanları Mehmet Nuri EMİNLER mahlasıyla yayımlanmıştır. Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliğine devam ediyor. Birecik’te temsilciliği açıldığı ilk günden beri Eğitim-Bir-Sen üyesi. Dört kızı ve üç torunu bulunuyor. Şanlıurfa/ Birecik’te ikâmet ediyor.

Tarık Buğra ile yaptığı mülakatın iktibas edildiği eserler:
Politika Dışı (Tarık Buğra)
Tarık Buğra’yla Söyleşiler (Mehmet Tekin)

Hikâyelerinin İktibas Edildiği Eserler:
Kedinâme (M. Nuri Yardım, 2019)
Dergizan Yıllığı (Ramazan Seydaoğlu, 2020)

İktibas edilen mahalli derlemeleri:
Cumhuriyetin 50. Yılında Birecik Yıllığı
Cumhuriyetin 70. Yılında Birecik Yıllığı

Tefrika Romanları:
Yokuşta ( 1986)
Yokuşta Tırmanış-1 (1984)
Yokuşta Tırmanış- 2 (1988)
Kafkasya’da Sarp Ufuklar (1981)

Kitapları:
Sürgündeki Çeçenya (1. Baskı: 1996; 2. Baskı: 2000) Gençlik Yayınevi
Nur Üstad (Biyografi- Deneme; 2002) Erguvan Yayınevi
Siyahtan Turkuaza (15 Temmuz) [Hikâyeler] 2021. KDY yayıncılık
Ver Elini Türkmeneli [Gönül Sayhası-1] (Roman) 2021, KDY Yayıncılık
Azada Yürüyüş [Gönül Sayhası-2] (Roman), 2021, KDY Yayıncılık, "Bir Başka Çeşme" (2022- KDY- Öyküler)

Tüm Yazıları Göster
Faydalı ise lütfen bağlantıyı paylaşınız, tavsiye ediniz. Kaynaksız kopyalamanıza rızamız yoktur.

İlginizi Çekebilir

Mevlid Kandili Hakkında

Mevlid Gecesi / Kandili Hakkında ! Bu yazıdan sonra alttaki başlıkları tıklayarak diğer yazılara da …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Önceki yazıyı okuyun:
Yangın Nasıl Söner?

YANGIN NASIL SÖNER? Âlem-i insaniyet cayır cayır yanmaktadır ve bu yangın Avrupayı yakıp kavurup artık …

Kapat