Ana Sayfa / Yazarlar / Sadakayı iki davranış geçersiz kılar

Sadakayı iki davranış geçersiz kılar

Faydalı ise lütfen bağlantıyı paylaşınız, tavsiye ediniz. Kaynaksız kopyalamanıza rızamız yoktur.

Minnet etmek; başa kakma, ona yaptığı iyiliği ikide bir hatırlatma, iyilik yaptığı kimseden teşekkür dahi beklemek, ondan iltifat duymak, onun olduğu mecliste ondan saygı beklemek vb. Davranışlar minnet etmek türündendir. 

Belki şu sözü duymuşsunuzdur: adama o kadar iyilik ettik, bir teşekkür bile etmedi, bir arayıp sağolasın bile demedi… İşte bu minnettir.

Eziyet etmek; sadaka verdiği kimseye sözlü eziyet etmek, ben olmasaydım rezil olurdun gibisinden sözler söylemek, iyilik yaptığı kişinin resmini daha doğrusu resimlerini çekerek sosyal medyada paylaşmak, iyilik yaptığı kimsenin görüş ve önerilerini küçümsemek, ona yaptığı iyilikleri yıllar sonra dahi hatırlatmak, gereksiz yere ondan saygı beklentisi içinde olmak vb.davranışlar da eziyet sayılır.

Büyük yardım kuruluşları adına çalışan, dernek, vakıf ve cemaatler adına gönüllü olarak yardım faaliyetleri yürüten kardeşlerimize bir tavsiye olsun. Lütfen yardım paketi verdiğiniz fakir fukaraların resimlerini boy boy çekip paylaşmayın. Yaptığınız iyiliğin sevabı heba olabilir. Belki sadece yardım kuruluşunun yardım ettiğine dair resimleri çekebilirsiniz. Ama fakirin ve ihtiyaç sahibinin yüzünü göstermeden. Gerçi çoğu zaman yardım edenin yüzü yüzünden yardım alanların yüzü gözükmüyor!

Kendinizi ise yardım paketi uzatırken, fakirin sokağına girerken, çocuğa oyuncak uzatırken, arabadan inerken, arabaya binerken resim çekmeyin. Riya öyle pis bir hastalık ki, şehadeti iptal eder, haccı iptal eder, zekâtı iptal eder, namazı iptal eder. 
Benden bu kadar!

Dost, canın yanmasın diye acı söyler!

Kısa Notlar

Bidat ve Hurafe hakkında kısa bilgi

Bidat: Genel anlamda İslam dininin asli kaynaklarında olmadığı halde sonradan toplumun bir kesimi tarafından yapılan ibadet veya ibadet zannedilen şeylerdir. Mesela Safer ayından uğursuzluktan kurtulmak için üretilen antiuğursuzluk namazı gibi. 

Hurafe: Genel anlamda İslam dininin asli kaynaklarında olmadığı halde sonradan toplumun bir kesimi tarafından inanılan düşünce veya inanılması gerektiği düşünülen şeylerdir. Mesela Safer ayında uğursuzluk olduğuna inanmak

Genel anlamda bidat pratikte, hurafe ise teoride olur. Biri inanılan (hurafe) diğeri uygulanan (bidat)’dır. Olmayan bir namazı kılmak, olmayan bir orucu tutmak, yapılış şekli belirtilmiş bir ibadeti değiştirmek bidattır. Kara kedinin uğursuz olduğuna, karganın ölüm getireceğine, at nalının nazarı engellediğine, ağaçlara bez bağlamak vb. inanmak hurafedir.

Hurafeler düşünce dünyamızı yıkar, bidatler de ibadet hayatımızı yıkar.

***

Camiler haram paraları aklama yeri değildir.

Haram parayla cami yapmak. Faizden aldığım parayı ne yapayım? Bir camiye ver. Piyango çıkarsa bir de cami yapacağım. Mafya tövbe etti. Gasp ettiği malları sahibine vermek yerine bir cami yapıyor. Promosyon parasını ne yapayım? Caiz değildir diyenlere göre camiye verilmesi tavsiye edilir. Faiz artığı camiye verilir. Tefecilikten geçinen adama, camiye yardım etmesi tavsiye edilir. İşçinin hakkını eksik verir ama camisi vardır. Bu ve benzeri paralarla camiler yapıla yapıla ne maneviyat kalıyor ne de camiler hidayet rehberi oluyor. Camiler, şer’an pis paraların (hükmi pislik) harcandığı yerler değildir. Kendi evine layık görmediği bir parayı Allah’ın evine layık görmemek lazım.

***

Münafık ilgi çekicidir. Sözüyle ilgi çeker, konuşmasıyla, diksiyonuyla, giyim kuşamıyla, her haliyle ilgi çekicidir.

(وَإِذَا رَأَيْتَهُمْ تُعْجِبُكَ أَجْسَامُهُمْ ۖ وَإِنْ يَقُولُوا تَسْمَعْ لِقَوْلِهِمْ

Münafıkları gördüğün zaman cisimleri ilgini çeker, konuştukları zaman sözlerine kulak verirsin. (Münafıkun Sûresi 4) 

Münafık sadece itikadını gizlemez. Pis itikadını temiz sözlerle gizler. Pis inancını güzel giyimle kapatır. Şeytani düşüncelerini güzel hitabıyla gizler. Deşifre olmamak için, dikkat çekmemek için dış görünüşüne ve konuşmasına dikkat eder.

Faydalı ise lütfen bağlantıyı paylaşınız, tavsiye ediniz. Kaynaksız kopyalamanıza rızamız yoktur.

İlginizi Çekebilir

Manevi Buhranlar ve İman Hakikatleri

Manevi Buhranlar ve İman Hakikatleri Günümüzün hayat hızı ve anlayış tarzının getirdiği şeyler İslam’ın evrensel …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Önceki yazıyı okuyun:
Evde Çökelek Yapımı ve Kereviz Yapraklı Çökelek Salatası Tarifi

Bir Hadis: (Mümin) kardeşinle münakaşa etme, onun hoşuna gitmeyecek şakalar yapma ve ona yerine getirmeyeceğin …

Kapat