Ana Sayfa / Yazarlar / Sigara Hakkında / Ali Kemal PEKKENDİR

Sigara Hakkında / Ali Kemal PEKKENDİR

Faydalı ise lütfen bağlantıyı paylaşınız, tavsiye ediniz. Kaynaksız kopyalamanıza rızamız yoktur.

SİGARA HAKKINDA SON YAZIM

İçtihad risalesindeki bahsi bazı kardeşlerimiz hatalı anlayarak, Diyanet sigara hakkında içtihad yapamaz, diye mesaj yayınlıyorlar…

Halbuki Bediüzzaman Hz.  “heveskârane yeni içtihadlar yapmak bid’akarane bir hıyanettir” demekle dinde reformcuların ve lâkayd hocaların önünü kesiyor..

Halbuki sigaraya 20-25 sene önce haramdır fetvasını veren Hanbeli uleması ve şimdi Diyanetin âlimleri, heveslerin hoşuna gidecek şekilde bir ruhsat bulmak için fetva vermemişler. Bilakis azimeti tercih ederek, beşerin hevesine ve nefsine zıd ama hayatına, sağlığına, parasına, ailesine, ülkesine mahza hayr bir azimet üzre haram fetvası vermişler.

Bu fetva Üstadımızın İçtihad Risâlesindeki izah ettiği ana gaye ve maksada muvafık ve mütemmim bir fetvadır.. yani  haram değil de helal veya basit bir mekruhdur, fetvası verilseydi o zaman o fetva bid’akârane ve lakaydları okşayan fetva olurdu ve içtihad risalesinin tokadına müstehak olurdu..

Gelelim içtihad risalesi, yeni ortaya çıkan hususlarda fetva vermeyi yasaklıyor mu? meselesine…

“İçtihad kapısı açıktır ama oraya girmeye şu maniler var”  dediğine göre, “içtihad kapısı katiyyen kapalıdır” diye bu risaleyi anlamak mantık ilmine ve anlatılan dersin hikmetlerine zıddır..

Çünki, bu risale yazıldıktan sonra, ümmetin hayatına binlerce yeni mesele girdi ve çoğunda İslâm âlimleri icma ve kıyas ile hüküm verdiler.. ümmet hüsnü kabul ile hemen itaat etti veya kabul etti..

Mesela, çeşitli uyuşturucu madde tipleri: eroin, kokain, çeşitli farklı farklı haplar ve yeni yeni alkollü içki tipleri… bunların haramiyetine dair fetva verildiğinde hiç kimse itiraz etti mi? İçtihad kapısı kapalıdır, dediler mi? Çünki İslam Hukuku Âlimleri (Fukaha) kıyas kullanabilir.

Mesela televizyon, bilgisayar, internet ile İslâmî hizmetlerin helal, ama günahların neşriyatının haram olması, yeni bir mevzudur. Hatta bir kısım Tgrt’ciler eskide tv’deki açık kadının görüntüsü, şahsın asliyeti olmadığından günah ve haram olmaz gibi zırvalamışlardı, ama Hocaların mutlak ekseriyeti ve ümmet haram haramdır, ister tv’de ister gazetede, nerede olursa olsun dediler.. aşikar bir şey yani..

Keza, düşmana karşı en güçlü atları hazırlamakla ilgili ayeti, Turgut Özal rh.a. ve Tayyip Reis doğru şekilde içtihad ederek F16 ve tanklar ve roketler, ffüzeler üretimine geçtiler.. En sağlam Kısrak yetiştirmeye geçmediler…  aşikar bir şey yani..

Risalede bir cümle “bir fende iki ehli ihtisasın reyi, o fende ihtisası olmayan binler kişinin reyine tercih edilir” diyor.. Şimdi ben pense ile sünnet etmenin faydalarını 10 sayfa anlatsam gülersiniz.

İki uzman doktor, laboratuar ve uzun yıllar süren klinik hasta testleri ile sigara’nın insanların kanser ve kalp krizinden öldüğüne dair rapor yayınlaması, uzman olmayan 100.000 tane hocayı cerheder ve nefyeder, çünki hekim-i hâzık kararı nihaidir..

Sigaranın tıbben haram olduğunu Amerikalı doktorlar 1980-85 arasında yayınladılar… ve o tarihte Amerika’da Philip Morris, Marlboro, Camel fabrikaları kapatıldı… bu şirketler fabrikalarını, Polonya, Çin, Türkiye, Macaristan ve İran’a taşıdılar…

Yahu bu olay bile yeterli olmalı haram olduğunu anlamanız için.. Gayrimüslimler kendi ülkesinden kovuyor, sigaracılar para kazanmak için başka ülkelere fabrika kurmak zorunda kalıyorlar…

85-86 senesinde Amerika’da Cincinnati şehrinde General Electric fabrikasında eğitim görüyordum. F16’ların jet motorlarının üretimini öğreniyorduk. İlk gün Amerikalı müdürüm Arthur Wrightson dedi ki: “Ali, sigara içiyorsan genel müdürlük binasının giriş katında en köşede camekanlı bir özel smoking room var, orada içebilirsin, binada başka her yerde içmek yasaktır” (yani lazcası HARAM)..

Ve ekledi : “Bu şirkette sigara içenlere 3. sınıf vatandaş nazarıyla bakıyorlar, bunu da bilesin”.. Tabi ben ayda bir kere içtiğim için sorun olmadı.. Arthur bana G. E.’nin teknik arşiv odasının anahtarını verdi, -en gizli proje ve resimler orada- o odada namaz kılayım diye..

Yani Amerikalı, gayrimüslim diyoruz ya, Tıb ilminde mütehassıs doktorların yüzlercesinden kanser ve diğer hastalıklar ile ilgili sigaranın zararları hakkında raporlar hükümete verilince, sigara 85 yılında yasaklanmıştı. Bizde Tayyip bey bu haklı kararı aldı. Allah binlerce kez razı olsun..

Üstad İşarat-ül İ’caz’da yazmış,  “şeriatın bütün meseleleri aklîdir ilmîdir… ben bunu isbat etmeye hazırım”… demiş. Bizler Risaleleri tatbik etmek için okumuyoruz herhalde…

Son olarak Nurcu Abilerimizin sigara hususunda gayet kavli leyyin ile ve ustalıkla yeni kardeşlere sigarayı nasıl bıraktırdıklarına gelelim:

Bizler ODTÜ’de öğrenci iken (79-82) Ankara Yonca dersanesine gidiyorduk (M. Kurdoğlu abilerin)… tabi dersanede hiçbir abi sigara içmiyor, hemen bu dikkatimizi çekti. Bizim yeni kardeşlerden bazısı tiryaki.. Ona önce “kardeşim sen git sinekleri biraz kovala” diyorlardı. Üstadın dediği gibi..

Ne zaman o kardeşler tahkikî imanda ve namazda muhkem hale gelince o zaman zaten ya cemaati, sohbeti, dersi bırakıp sokağa çıkıp sigara içmeye utanıyorlar ve bu kötü âdeti bırakıyorlardı ya da abilerden o kardeş ile en samimi olanı ona diyordu:

“Bu tahrimen mekruhdur.. tekrarlamak ise harama çevirir. Nur talebesi örnek insan olmalı, ağzımız elbisemiz namazda sohbette pis kokmamalı” vs..  Hemen böylece binlerce tiryaki öğrenci kardeşler sigarayı bıraktılar… Behey kaptan abi, sigara helal veya basit bir mekruh olsaydı şayet, 1980’de binlerce kardeş, dersanelere gitmek sayesinde sigarayı bırakır mıydı? İşte manevi inkılab böyle olur..

Üstad 19. Söz’de büyük bir hâkimin çok büyük bir kuvvet ve gayretle sigara gibi küçük bir âdeti kaldırmaya çalışmasını Risalete delil diye anlatıyor. Yahu sigara cici olsa, mekruh olsa, kaldırmaya çalışılacak (yani kötü) bir âdet olarak zikreder mi? Bu paragrafı okuyan dahi anlamalı ki sigara toplumdan yasaklayarak uzaklaştırılmalı hem de Dinin mukaddes emri yani haramiyeti nazara verilerek yasaklanmalı ve Diyanetimiz Amerika’dan 35 sene gecikmeli olarak bu fetvayı verebildi elhamdülillah…

Vermeseydi ne olurdu..? Her sene dünyada 7 milyon, ülkemizde 100.000 kişiyi öldüren bir Zehiri haram diye yasaklamadığı için ölen insanların laneti ve  manevi mesuliyeti İslam Âlimlerinin sırtında olacaktı ve dinsiz bazı odaklar da, “işte sizin dininiz modern bilim ve tıb ile çelişen bir dindir.. yani bilim dışıdır”  diye müslümanları topa tutacaklardı. Bu fetvadan sonra bu meselede onlar suskun. çünki Diyanet onları topa tutuyor…

Bu konuda artık bir daha yazmayacağım. çünki bıktım yazmaktan.. helal / mekruh olduğuna inanan içsin, eşini öperken tiksindirsin, çocuklarının sağlığına zarar versin, ailesine pirzola almak yerine sigarayı atmosfere duman yapsın, 20-30 sene sonra da akciğer, gırtlak kanseri veya kalpten 50-60 yaşındayken ölsün.. Bana ne kardeşim..

Kur’an ve hadislerdeki onlarca aşikâr zarar/israf/kul hakkı emirlerini dinlemeyen beni mi dinler?

Er Razi bizzarari lâ yunzeru leh…
Zarara rızasıyla, isteyerek girene acınmaz.

Ali Kemal Pekkendir
6.4.2020

Ali Kemal Pekkendir kimdir?

1961 Ankara doğumlu olan Pekkendir, 1978’de Lise son sınıfta Emek semtinde Risale-i Nur ile tanıştı. 1982’de ODTÜ Makina’dan mezun olduktan sonra, ORS Rulman Fabrikasının ve Eskişehir Tusaş Motor F16 Jet Motor fabrikasının kurucu ekiplerinde görev aldı.

1986’da Amerika Cincinnati’de General Electric jet motor fabrikasında 1 yıl eğitim gördü.  1989-95 arasında Isviçre Hüni Deri Makinaları ve Hüni Parke şirketlerinin kurucu Genel Müdürü olarak çalıştı.

1996-2011 arasında 16 sene İngiltere Manchester’de kendi mühendislik, danışmanlık, ihracat firmasında 20’den fazla ülkeye ihracat yaptı.

2012-2020 arasında ise S.Arabistan ve Doha-Katar’da yaşayarak, Havalimanı Terminali, Metro, Hastane, Rezidans, Depo / Antrepo Binaları inşaat projelerinde Genel Müdür/Proje Direktörü olarak vazife aldı. Halen mühendislik ve ihracat alanında çalışmaktadır.

İttihad Yayıncılık ortağı olarak 1990’dan itibaren  Rahmetli Abdülkadir Badıllı, Rüştü Tafral ve Mesut Zeybek Abilerle birlikte Mufassal Tarihçe ve Esasat dahil 50’den fazla Risale-i Nur’da ihtisas çalışmalarını neşreden Pekkendir’in iş hayatına dair bazı kitap ve makaleleri vardır. İngiltere Birmingham Üniversite’sinde Uluslararası İlişkiler Mastırı ve California Üniversitesi’nde online İş İdaresi Doktorası yapmıştır.

Faydalı ise lütfen bağlantıyı paylaşınız, tavsiye ediniz. Kaynaksız kopyalamanıza rızamız yoktur.

İlginizi Çekebilir

‘Salâvatın Mânâsı Rahmettir!..’ 

‘SALAVÂTIN MA‘NÂSI RAHMETTİR!..’  “(Ey resûlüm!)  (biz) seni ancak âlemlere bir rahmet olarak gönderdik!..” (Enbiya,107) “İşte seni …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Önceki yazıyı okuyun:
Nedir Bu Risâle-i Nur?

-Risale-i Nur için tefsir deniyor, fakat bilinen tefsirlerden farklı bir tarzı vardır. Bunu nasıl izah …

Kapat