Ana Sayfa / Yazarlar / Siyaseti dine hizmetkâr etmek ve Bediüzzaman / Prof.Dr. Himmet UÇ

Siyaseti dine hizmetkâr etmek ve Bediüzzaman / Prof.Dr. Himmet UÇ

Faydalı ise lütfen bağlantıyı paylaşınız, tavsiye ediniz. Kaynaksız kopyalamanıza rızamız yoktur.

Dünyanın büyük filozoflarının hepsinin siyaset felsefesi vardır.Bunlar parti tutmazlar ama devletin icraatının hak ve hakikatten çıkmasına tahammül etmezler. Fransızların Cezayir’i işgaline Ruso karşı çıkar. Bediüzzaman da siyaset felsefesi yapar, onun siyaset felsefesi, koca bir kitap olur.

Şimdi Bediüzzaman’ın talebelerinin her zaman tekrar ettiği adeta Türk siyasetinin şablonu olan bir cümle vardır. Bu partilerin adları ne olursa olsun Türk siyaseti bu partilerden oluşur, onlarca yıldır böyle gider.
“Bu vatanda şimdilik dört parti var: Biri Halk Partisi, biri Demokrat, biri Millet, diğeri İttihad-ı İslamdır.
İttihad-ı İslam Partisi, yüzde altmış-yetmişi tam mütedeyyin olmak şartıyla, şimdiki siyaset başına geçebilir. Dini, siyasete alet etmemeye, belki siyaseti dine alet etmeye çalışabilir. Fakat çok zamandan beri terbiye-i İslamiye zedelenmesiyle ve şimdiki siyasetin cinayetine karşı dini siyasete alet etmeye mecbur olacağından, şimdilik o parti başa geçmemek lazımdır.” Bu cümlede siyasette birlik ilkesi ile birleştirme düşüncesi ile Demokrat Parti dışındaki partilerin zarar vereceğini tahlil eder. Türk siyasetinin prototipi olan bu cümleler her devirde partilerin ismi değişse de Türkiye’de siyasi partiler değişmez.

Bediüzzaman Chp, Millet ve İttihad-ı İslam partilerinin siyasi kabiliyetlerini tahlil eder, sentez yapar ve onların ülkeye faydası olmayacağını söyler. Hatta İttihad-ı İslam partisinin ancak dindarların yüzde yetmiş olduğu bir ülkede kurulacağını anlatır. Bire indirgeme metodu ile Demokrat Parti dışındaki partilerin kabiliyet-i iktidarını anlatır, yetersizliklerini ortaya koyar. Bu onun siyasette birlik ve tevhid felsefesinin siyasete yansımasıdır.

Bediüzzaman siyaseti dine alet etmiştir. Aşağıdaki cümleler bunu gösterir.
“Siyaseti dine âlet ve tâbi yapmakla, tâ İslâmiyetin kuvvet-i mâneviyesinden bu hükümet-i İslâmiyeyi tam kuvvetlendirmek ve dört yüz milyon hakikî kardeşi arkasında ihtiyat kuvveti bulundurmak ve bir kısım zâlim Avrupa’nın dilenciliğinden kurtulmak için” Bu cümle dün için de bugün içinde geçerlidir. Bu cümle şümul ve kapsamı mutlak olan bir cümledir, her zaman geçerlidir. Büyük yazarlar ve filozofların sözleri yazıldıkları gün ile sınırlı değil, bütün zamanlara geçerler. Kant’ın, Montaigne, Bacon ve daha birçokları bu sınıfa girerler. Bediüzzaman’ın sözleri bütün zamanları içine alan bir yorum genişliğine sahiptir. Batılılar bunlara authores clasiki yani klasik, modası geçmeyen yazarlar derler.

Bediüzzaman, siyaseti dine alet etmiştir. Bizzat kendisi bunu söyler ve İttihad-ı İslam Partisinin de şayet güç olursa siyaseti dine hizmetkâr etmesini söyler.
Aşağıdaki cümlelerde yine siyaseti dine alet ettiğini etmek lazım geldiğini ifade eder.
“Biz, dini siyasete alet değil, belki rıza-yı İlahîden başka hiçbir şeye, hatta dünyaya ve saltanata alet etmemek bizim esas mesleğimiz olduğundan, düşmanlarımızca da tahakkuk etmiş ki; üç senedir üç çuvaldan ziyade dosyalarımızı garazkârane tetkik ettikleri halde, bizi mahkûm edemiyorlar. Verdikleri keyfî ve vicdanî hükümlerine de bir bahane bulamıyorlar ki, Temyiz o hükmü bozdu. –Evet, biz dini siyasete alet değil, belki vatan ve milletin dehşetli zararına siyaseti mutaassıbane dinsizliğe alet edenlere karşı; bizim siyasete bakmamıza mecburiyet-i kat’iye olduğu zaman, vazifemiz siyaseti dine alet ve dost yapmaktır ki, üç yüz elli milyon kardeşlerin uhuvvetini bu vatandaki kardeşlere kazandırmaya sebep olsun.– işte mazide yapılan ile bugün yapılmak istenen bu cümlenin muhitinde izah edilmiştir.

Elhasıl: Bize işkence edenlere, siyaseti asabiyetle dinsizliğe alet etmelerine mukabil; — biz de siyaseti dine alet ve dost yapmakla bu vatan ve milletin saadetine çalışmışız.”– 
Kardeşlerim; ben bunu böyle münasip gördüm, sizlerin meşveretine havale ediyorum.”

Bediüzzaman nasıl siyaseti dine alet ediyor. Siyasi partilerin yapıdaki yerine bakıyor bu görüntü toplumda kaosa neden olacaksa, o kaosu engellemek için en ideal tercihi yapıyor. Bugün Ak Parti ve başka partiler var, yukarıdaki miyar ve mirsad cümleler ile bu tablodan ülke nasıl zarar görmezi düşünerek tavır almak gerekir. Bugün yapılmak istenen budur, siyasi tablo ülkeye zarar vermesin, herkes işine devam etsin.

Faydalı ise lütfen bağlantıyı paylaşınız, tavsiye ediniz. Kaynaksız kopyalamanıza rızamız yoktur.

İlginizi Çekebilir

‘Salâvatın Mânâsı Rahmettir!..’ 

‘SALAVÂTIN MA‘NÂSI RAHMETTİR!..’  “(Ey resûlüm!)  (biz) seni ancak âlemlere bir rahmet olarak gönderdik!..” (Enbiya,107) “İşte seni …

2 Yorumlar

  1. avatar

    Bediüzzaman’ın siyaseti dine hizmetkar etmeyi en iyi şekilde anlatan bir resim ile simgelemeniz beni çok mütehassıs etti, böyle bir tesbiti yapmanız, cidden sanatkar bir muhayyileniz olduğunu gösteriyor. Sağ olun varolun. Himmet

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Önceki yazıyı okuyun:
Orduyu Paralel Yapıdan Temizlemenin Yollarını Tekrar Söyleyelim / Vehbi KARA

Bu yazı çeşitli gazete ve internet sitelerinde 28 Mart 2016 tarihinde yayınlanmıştır. Ne yazık ki …

Kapat