Ana Sayfa / Yazarlar / Siyasi İstikrar, Osmanlı ve Cumhuriyet

Siyasi İstikrar, Osmanlı ve Cumhuriyet

Faydalı ise lütfen bağlantıyı paylaşınız, tavsiye ediniz. Kaynaksız kopyalamanıza rızamız yoktur.

Siyasi istikrar ve Osmanlı ve cumhuriyet

Siyasi istikrar devletin farklı menfaatler ve hedefler uğruna feda edilmemesidir. Osmanlı da siyasi istikrar var idi. Padişahın aksini iddia eden darağacını boylardı. Bu bir zulüm değildi. Mithat Paşa “Olmasın âli Osman olsun ali Mithat” dediği için Taif’de boğduruldu, çünkü hedefi sultanlardı. Namık Kemal ve arkadaşları bir siyasi parti kurdular, Belgrad ormanlarında  ama onların hedefi de saraydı. Hepsi tarümar oldular, sürgünlere gönderildiler. Ya ne yapılsaydı. İngilizler halifeliği ve padişahlığı kaldırmak için ellerinden geleni yaptılar. Sultan Vahdettin hiçbir ülkede kalacak yer bulamadı sonunda İtalya’da kaldı orada öldü. Yapılanlardan şikayet eden birine “olsun, vatan kurtuldu ya  “dedi

 Cumhuriyet de tek adamdı. Şevket Süreyya Mustafa Kemal’e Tek adam diye bir kitap yazdı. Arkasından İnönü ikinci adamdı. Demek iddia demokrasi de olsa tek adamlar yürüttü. Demokrat Parti Menderesle yine tek adam siyasetini sürdürdü, siyasi istikrarı sağladı. Arkasından Demirel, Özal, Tansu, Erdoğan bu yolu  takip ettiler.

Şimdi Türkiye bir dönemeçte.. Bediüzzaman bütün ömründe ve talebeleri siyasi istikrarı korudular Bediüzzaman sandık başında safça “Demirkırat hangisi” dedi. Demirel Erbakan için “Bu adam benim saçlarımı ağarttı” dedi. O Ecevitle birlik olmuştu. Bediüzzaman siyasette birlik kuralını bozanlara “Ben öyle adamlara anarşist nazarıyla bakıyorum” diyor. Bugün siyasi istikrarı bozan adamlar var, hem de kısasıya. Eğer onlar bozarsa bugünleri ararız. Her kafadan bir ses devlet olur tık nefes.

Şimdi kendi menfaatini değil ülkeyi düşünenler siyasi istikrarı korumalı . Bu da ancak Erdoğan ile mümkündür.

Faydalı ise lütfen bağlantıyı paylaşınız, tavsiye ediniz. Kaynaksız kopyalamanıza rızamız yoktur.

İlginizi Çekebilir

‘Salâvatın Mânâsı Rahmettir!..’ 

‘SALAVÂTIN MA‘NÂSI RAHMETTİR!..’  “(Ey resûlüm!)  (biz) seni ancak âlemlere bir rahmet olarak gönderdik!..” (Enbiya,107) “İşte seni …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Önceki yazıyı okuyun:
Alakadarlık

Alakadarlık İnsan fıtrat itibariyle a’dan z’ye her şeyle alakadardır. Gerek hayatında yer alsın gerekse almasın.. …

Kapat