Sorularla Annelerimiz

Faydalı ise lütfen bağlantıyı paylaşınız, tavsiye ediniz. Kaynaksız kopyalamanıza rızamız yoktur.

Sorularla Annelerimiz (Radıyallahü anhünne)

Rasulullah’ın sesini duyduğunda Hz. Hatice’nin sesine benzettiği ve sevinçle “Allahım, bu Hüveylid’in kızıdır” dediği, Hz. Hatice’nin kız kardeşi olan güzide hanımefendinin adı nedir?
Cevap: 
Hale bint Huveylid
Dönemin meşhur hanifleri arasında yer alan, aynı zamanda Hz. Hatice’nin amca oğlu olup cahiliye ve şirk bataklığından uzak bir hayat yaşayan, ayrıca Rasul-i Ekrem ile Hz. Hatice’nin nikahlarını kıyan kişi kimdir?
Cevap: 
Varaka b. Nevfel
Soyu, Efendimiz (asm)’la nesebi Kusay’da birleşen ve Ficar savaşları sırasında ölen, Hz. Hatice validemizin babasının adı nedir?
Cevap: 
Hüveylid
Cebrail (asm)’ın Rasulullah’ın yanına gelerek hakkında; “Ya Rasulallah, yanına geldiğinde ona Rabbinden ve benden selam söyle! Onu cennette, içinde hiçbir zahmetin, gürültü-patırtının olmadığı inciden bir köşkle müjdele!” buyurduğu ve Rabbinin selam ettiği yüce hanımefendi kimdir?
Cevap: 
Hz. Hatice (r.anha)
Hz. Âişe (r.anha) annemizin Safvân b. Muattal’la birlikte orduya yetişmesini iftira konusu yapan münafık kimdir?
Cevap: 
Abdullah b. Übey b. Selul
Hz. Hatice validemizin Efendimiz (asm) ile evlenmeden evvel yapmış olduğu evliliklerden doğan çocuklarının isimleri nelerdir?
Cevap: 
Hind, Hind (Ümmü Muhammed), Haris
Mekkeliler arasında namusu, güzel ahlakı ve temizliği ile “Tâhire”, ticaretle meşgul olduğu için “Tâcire”, üstün zekası ve güzelliği sebebiyle “Ceyyide”, ve Efendimiz’in (asm) en büyük hanımı olması münasebetiyle daha sonraki dönemlerde “Kübra” diye anılan hayâ ve iffet sembolü olan annemiz kimdir?
Cevap: 
Hz. Hatice
Hz. Hatice’nin yakın arkadaşlarından olup, Efendimizle Hz. Hatice’nin evlenmesine vesile olan ve İslam’ın henüz ilk günlerinde Müslüman olan hanım sahabi kimdir?
Cevap: 
Nefise bint Ümeyye
İlk vahiy geldiğinde Rasullullah (s.av)’e güven veren, ona ilk iman eden, arkasında ilk namaz kılan, malıyla canıyla Rasul’e daima omuz veren vefa timsali annemiz kimdir
Cevap: 
Hz. Hatice (r.anha)
Rasul-i Kibriya’nın hakkında “Kendi zamanlarının kadınlarının en hayırlısı Hz. Meryem, İslam ümmetinin en hayırlı kadını ise “………..”dir.” buyurduğu annemiz kimdir?
Cevap: 
Hz. Hatice (r.anha)
Sevgili Peygamberimizin Hz. Hatice annemizden olan çocuklarının isimleri nelerdir?
Cevap: 
Kasım, Zeyneb, Rukiyye, Ümmü Gülsüm, Fatıma, Abdullah
Efendimiz (asm)’ın ismiyle künyelendiği, Hz. Hatice validemizden olan ve iki yaşında vefat eden ilk erkek çocuğunun ismi nedir?
Cevap: 
Kâsım
Rasulullah’ın (s.a.v) soyunun kendisinden devam ettiği, Hz. Hatice’nin en küçük kızının adı nedir?
Cevap: 
Fatıma
Hz. Peygamber (asm)’ın nübüvvetinden sonra doğması sebebiyle “Tayyib” ve “Tahir” isimleriyle de anılan, kısa bir süre sonra vefat etmesi sebebiyle müşriklerin Efendimiz (asm) ile “Ebter” diyerek alay ettikleri, Hz. Hatice’den olan oğlunun ismi nedir?
Cevap: 
Abdullah
Hz. Hatice’nin ilk evliliğinden olan, Rasul-i Ekrem’in şemailine dair rivayetiyle tanınan ve onun terbiyesinde yetişen oğlunun adı nedir?
Cevap: 
Hind b. Ebi Hale
Hz. Hatice, Rasulullah ile evlenmeden evvel onunla bir ortaklık anlaşması yapmış ve Şam yolculuğu sırasında kendisine refakat etmesi için yanına bir kölesini vermişti. Yolculukları sırasında Hz. Peygamber’de harikulade hallere şahit olan ve dönüşte Hz. Hatice’nin kendisinden Rasulullah’ın ahlakı ve davranışları hakkında bilgi aldığı kölesinin ismi nedir?
Cevap: 
Meysere
Hz. Hatice, ilk vahyi aldıktan sonra büyük bir heyecana kapılan ve korkudan yüreği titreyerek eve dönen Efendimizin korku ve endişelerini gideren sözler söylemiş, daha sonra Rasul-i Ekrem’i İbranice bilen, bu sebeple Tevrat ve İncil’i okuyan, daha önceleri Hristiyanlığı kabul etmiş olan amca oğlunun yanına götürmüştür Efendimiz aleyhiselamı dinleyen ve ona destek veren bu şahıs kimdir?
Cevap: 
Varaka b. Nevfel
Hz. Peygamber nübüvvetinin onuncu yılında amcası Ebu Talib’i kaybettikten üç gün sonra Müslümanların ilki, mü’minlerin annesi, Efendimizin hanımı, sığınağı, sevgilisi Hz. Hatice Rabbine, cenneteki yüce makamına kavuştu. Böylece Allah Rasulü, düşmanlarına karşı kendisini savunan iki desteğini yitirmiş oldu. Hz. Hatice’nin ayrılığı ile Peygamber’in gönlünde derin bir acı bırakan bu yıl Allah Rasulü ve ashabı tarafından ne olarak adlandırıldı?
Cevap: 
Hüzün Yılı
Allah’ın rızasını, yuvasının mutluluğunu, dünya ve ahiretin huzur ve saadetini düşünen bütün anneler için en güzel örneği teşkil eden Hz. Hatice validemiz hangi tarihte vefat etmiştir?
Cevap: 
10 Ramazan 620 ( Nübüvvetin 10. Yılı) – 19 Nisan 620
Peygamberliğinden evvel on beş, peygamberliğinden sonra ise 10 yıl olmak üzere yirmi beş yıl boyunca Efendimizin tek hanımı olma saadetini yaşayan annemiz kimdir?
Cevap: 
Hz. Hatice
Hz. Hatice validemizin mezarı nerededir?
Cevap: 
Hacûn Kabristanı – Cennet-i Mualla (Mekke)
Efendimiz aleyhisselam’ın hanımı Hz. Hatice’nin vefatından sonra müminlerin annesi olma şerefine nail olan, ilk Müslümanlardan olup inancı uğruna Habeşistan’a hicret eden, cömertliğiyle meşhur annemiz kimdir?
Cevap: 
Hz. Sevde bint Zem’a (r.anha)
İslamın ilk günlerinde Müslüman olan, müşriklerden gördüğü işkence sebebiyle Habeşistan’a hicret eden, Habeşistan’dan Mekke’ye döndükten kısa bir süre sonra vefat eden, Hz. Sevde’nin ilk eşi ve amcasının oğlu olan sahabinin adı nedir?
Cevap: 
Sekran ibn-i Amr (r.a)
Hz. Hatice annemizin vefatından sonra Peygamber Efendimiz’e Hz. Sevde ile evlenmesini tavsiye eden, ilk Müslümanlardan Osman b. Mazun’un da eşi olan hanım sahabinin adı nedir?
Cevap: 
Havle binti Hakîm (r.anha)
Bir gün sevgili Peygamberimiz’in hanımları huzurunda toplanarak O’na sordular: “ Ya Rasûlallah, bizim içimizden hangimiz size en önce kavuşacak ne dersiniz?” Bunun üzerine Efendimiz: “ Vefatımdan sonra Bana ilk kavuşacak olan eli en uzun(en cömert) olanınızdır” buyurdu. Allah Rasûlünün vefatından sonra kendisine ilk kavuşan annemiz kimdir?
Cevap: 
Hz. Sevde (r.anha)
Hz. Sevde validemiz ile Hz. Peygamber Efendimiz’in nikahları hangi tarihte olmuştur?
Cevap: 
Nübüvvetin 10. yılı / Ramazan
Hz. Peygamber’e (s.a.s) Hz. Sevde ile evliliğinden kısa bir süre sonra hicret izni verildi. Rasulullah (s.a.s) hicret edip Medine’ye yerleştikten sonra Mekke’den, hanımı Sevde annemizi ve kızları Ümmü Gülsüm ile Fatıma’yı getirmesi için hangi sahabileri görevlendirdi?
Cevap: 
Hz. Zeyd bin Harise, Hz. Ebu Rafî’
Rasûl-i Ekrem Efendimiz (s.a.s) ile birlikte veda haccında bulunan ve Efendimizin’in (asm) dâr-ı bekaya irtihalinden sonra bir daha hac ve umreye gitmeyen güzide annemiz kimdir?
Cevap: 
Hz. Sevde (r.anha)
Hz. Sevde validemiz hangi halife zamanında vefat etmiştir?
Cevap: 
Hz. Ömer (r.a)
Hz. Sevde annemizin mezarı nerededir?
Cevap: 
Cennetu’l-Baki’ (Medine)
Hz. Sevde annemiz Rasûlullah (s.a.s) ile kaç yıl evli kaldı?
Cevap: 
14
Eşinin vefatından sonra beş çocuğuyla zor duruma düşen, Efendimizin evlenme teklifi üzerine O’na sıkıntı verebileceğini düşünen, İslam’a düşman ailesinin muhalefetine rağmen Efendimizle evlenmeyi kabul eden annemiz kimdir?
Cevap: 
Hz. Sevde
Hz. Hatice’nin vefatından sonra Efendimizle evlenen, Peygamberimiz, Hz. Aişe ile evleninceye kadar üç yıl boyunca Efendimizin tek eşi olan, Hz. Fatıma ve Ümmü Gülsüm’e annelik eden annemiz hangisidir?
Cevap: 
Hz. Sevde bint Zem’a (r.anha)
İmam Buhari’nin rivayetine göre Hicab ayetinin inmesine vesile olan annemiz hangisidir?
Cevap: 
Hz. Sevde
Dericilik yapan ve Taif tarzı deri işleyen, kazancı ile yoksullara ve kimsesizlere yardım eden, cömertliği ile meşhur olan annemiz kimdir ?
Cevap: 
Hz. Sevde
Sevde validemiz hangi tarihte ve nerede vefat etmiştir?
Cevap: 
Hicri 23 (644), Medine
Babası Ebû Bekir b. Kuhâfe, Sıddîk lakabıyla tanındığı için kendisine Sıddık’ın kızı anlamında “bintü’s-Sıddîk” denilen, Efendimiz’in (s.a.v) sevgili hanımı kimdir?
Cevap: 
Hz. Âişe (r.anha)
Hz. Âişe validemiz nerede doğmuştur?
Cevap: 
Mekke
Hz. Âişe validemizin annesi kimdir?
Cevap: 
Ümmü Rumân bint Âmir b. Umeyr
Hz. Âişe’nin (r.anha) katıldığı gazveler hangileridir?
Cevap: 
Uhud, Hendek, Benî Mustalik gazveleri, Hudeybiye musahalası
İfk hadisesi hangi savaşın dönüşünde yaşanmıştır?
Cevap: 
Benî Mustalik Gazvesi
Benî Mustalik Gazvesi dönüşü ordunun gerisinde kalan Hz. Âişe (r.anha) validemizi görüp orduya yetiştiren, ordunun artçısı olarak da bilinen sahabi kimdir?
Cevap: 
Safvân bin Muattal(r.a)
Benî Mustalik Gazvesi sonrası rahatsızlanan Hz. Aişe (r.anha) kendisine iftira edildiğini uzun bir süre sonra öğrendi. Hz. Peygamber’den (s.a.s) izin alıp babasının evine giden Hz.Âişe (r.anha) üzüntüsünden günlerce ağlayıp ızdırap çekti. Hz. Aişe’nin (r.anha) hüznüne son veren, yapılan dedikoduların tamamen asılsız olduğunu ve Hz. Âişe’ye (r.anha) iftira edildiğini bildiren ayetler hangileridir?
Cevap: 
Nur Sûresi 11-21 ayetler
Hz. Âişe (r.anha) katıldığı bir seferde kardeşi Esma’dan ödünç aldığı gerdanlığı kaybetmiş, Hz. Peygamber (s.a.s) de gerdanlığın aranması için bazı kimseler göndermişti. Susuz bir yerde bulunan Müslümanlar sabah namazı vakti yaklaştığında çok zor durumda kaldılar. Müslümanların bu durumu üzerine inen ve onları çok sevindiren ayeti kerime hangisidir?
Cevap: 
Teyemmüm âyeti (Maide/6)
Hz. Peygamber’in (s.a.v) son günlerini odasında geçirdiği ve mübarek başı kucağında olduğu halde vefat ettiği bahtiyar eşi kimdir?
Cevap: 
Hz. Âişe (r.anha)
Benî Mustalik gazvesi dönüşü yaşanan ve Müslümanları çok üzen, Hz. Âişe’ye iftira edilmesi hadisesine ne ad verilir ?
Cevap: 
İfk Hadisesi
Peygamberimiz (asm) ve Hz. Ebu Bekir’in(r.a) hicreti sırasında kendilerine azık hazırlayan, azığı bağlamak için ip bulamadığında kuşağını ikiye bölerek torbanın ağzını kapatan, bu durumdan memnun kalan Hz. Peygamber’in (s.a.s) “ Allah (c.c) bu kuşağın karşılığında cennette sana iki kuşak versin” diye iltifat etmesi üzerine “Zâtu’n-nitâkeyn” lakabını alan, Hz.Âişe’nin (r.anha) kız kardeşi kimdir?
Cevap: 
Esma binti Ebî Bekr (r.anha)
Hz. Âişe’yi (r.anha) çok seven Hz. Peygamber (s.a.s), ona ne diye hitab ederdi?
Cevap: 
Âişe, Uveyş, Âiş
Beyaz tenli olması hasebiyle, Hz. Peygamber (s.a.s) Hz. Âişe validemize hangi lakabı vermiştir?
Cevap: 
Hümeyrâ
Hz. Hatice’nin(r.anha) vefatından sonra Hz. Peygamber’e (s.a.s) neden evlenmediğini soran ve Ebû Bekir es’Sıddık’ın (r.a) kızı Âişe (r.anha) ile evlenmesini teklif eden hanım sahabi kimdir?
Cevap: 
Havle binti Hakîm
Hz. Ali’nin (r.a) bir hadis rivayetinde “Rasûlullah’ın (s.a.v) sevgilisi” dediği, tabiinden Mesrûk’un ise kendisinden rivayet ettiği hadislerin senedinde “ Allah’ın (c.c) Sevgilisi’nin sevgilisi, semadan inen âyetle temize çıkan” ifadesini kullandığı sevgili annemiz kimdir?
Cevap: 
Hz. Âişe (r.anha)
Hücre-i saadetinde medfun olan Hz. Peygamber’in (s.a.s) yanına defnedilmek üzere Hz. Âişe’den izin alan ve vefat ettiklerinde Hz. Peygamber’in yanına defolunma şerefine nail olan sahabiler kimlerdir?
Cevap: 
Hz. Ebû Bekir, Hz. Ömer (r.anhuma)
Sahabîlerin Hz. Peygamber’e (s.a.s) sunacakları hediyeleri onunla bulunduğu günlerde takdim ettiği, hanımları arasında Hz. Peygamber’i (s.a.s) en çok kıskanan, sevgisini kazanmak için en çok gayret sarf eden annemiz kimdir?
Cevap: 
Hz. Âişe (r.anha)
Hem Hz. Peygamber’in (s.a.s) diğer hanımlarından, hem de Ebu Hureyre, Abdullah b. Ömer ve Enes bin Malik dışındaki bütün sahabilerden daha fazla hadis rivayet etmiş olan annemiz kimdir?
Cevap: 
Hz. Âişe (r.anha)
Hz. Peygamber’in (s.a.s) eşi olması yanında, başka hangi hadiselerden ötürü Hz. Âişe (r.anha) hakkında ayet inmiştir?
Cevap: 
İfk (Nur/11), Tahyir (ahzab/28)
Hz. Peygamber’in (s.a.s), hanımları içinde yalnızca onunla birlikte bulunduğunda kendisine vahiy geldiğini buyurduğu annemiz kimdir?
Cevap: 
Hz. Âişe (r.anha)
Hz. Osman’ın (r.a) şehit edildiği sırada hac vazifesi için Mekke’de bulunan Hz. Âişe (r.anha), hac dönüşü esnasında Hz. Osman’nın (r.a) diyetini isteyen bazı Ümeyyeoğullarının ve Müslümanların ısrarı üzerine Medine yerine nereye gitmiştir?
Cevap: 
Basra
Hz. Âişe annemiz, Hz. Osman’ın şehadeti üzerine ümmeti içine düştüğü fitneden kurtarmak, Müslümanlar arasında kardeşlik ve huzuru sağlamak amacıyla Hucurât Sûresi 9. Âyetin hükmü gereğince harekete geçti. Hz. Âişe ve Hz. Âli’nin (r.anhüma) tüm gayretlerine rağmen engel olunamayan ve pek çok müslümanın şehadetine sebep olan, Müslümanlar arasındaki ilk savaş hangisidir?
Cevap: 
Cemel Vak’ası
İctihad ve fetvaları dolayısı ile fakih ve müctehid olarak kabul edilen ve Hz. Peygamber’in ashabı arasında çok sayıda fetva vermesiyle meşhur yedi kişiden biri olan güzide annemiz kimdir?
Cevap: 
Hz.Âişe (r.anha)
Ebu Musa el-Eş’âri’nin “bizler müşkül bir mesele ile karşılaştığımızda gider …………’ye sorardık” dediği, İmam Zührî’nin ise “ Eğer zamanının bütün alimlerinin ve Peygamberimizin diğer zevcelerinin ilmi bir araya toplansa …………’nın ilmi yine daha ağır basardı dediği annemiz kimdir?
Cevap: 
Hz. Âişe (r.anha)
Hz. Âişe validemiz vasiyeti üzerine nereye defnedilmiştir?
Cevap: 
Cennetü’l-Baki’ (Medine)
Hz. Âişe validemiz (r.anha) hangi tarihte vefat etmiştir?
Cevap: 
17 ramazan 58 (14 Temmuz 678)
Hz. Âişe annemizin cenaze namazını hangi sahabi kıldırmıştır?
Cevap: 
Ebû Hureyre (r.a)
Efendimiz (asm), Hz. Âişe validemiz ile hangi tarihte evlenmiştir?
Cevap: 
Hicretin ikinci yılı Şevval ayında (Nisan 624)
Hz. Âişe (r.anha), Efendimiz’den (asm) kaç hadis rivayet etmiştir?
Cevap: 
2210
Hz. Hafsa (r.anha) validemiz hangi tarihte ve nerede doğmuştur?
Cevap: 
605 yılında Mekke’de
Hz. Hafsa (r.anha) validemizin, Osman b. Ma’zun radıyallahu anh’ın kardeşi olan, muhterem annesi kimdir?
Cevap: 
Zeyneb binti Ma’zun el-Cumahiyye
Peygamber Efendimizin en yakın dostlarından olan, hiçbir zaman Allah Rasûlünü yalnız bırakmayan, adalet ve cesaretiyle meşhur İslam’ın yüce halifesi ve Hz. Hafsa validemizin babası olan şanlı sahabi kimdir?
Cevap: 
Hz. Ömer (r.a)
Sahabe-i Kiram içinde Ebu Hureyre’den sonra en çok hadis rivayet eden, Hz. Hafsa validemizin (r.anha) alim kardeşi kimdir?
Cevap: 
Abdullah b. Ömer (r.a)
Hz. Hafsa (r.anha) ile birlikte Medine’ye hicret eden; Bedir Gazvesi dönüşü yolda hastalanıp Medine’de vefat eden ilk eşi kimdir?
Cevap: 
Huneys b. Huzâfe
Hz. Hafsa (r.anha) validemizin hicretin 3. yılındagenç yaşta dul kalması üzerine, onu faziletli biriyle evlendirmek isteyen babası Hz. Ömer (r.a), Hz. Hafsa ile evlenmesi için hangi sahabilere teklif götürmüştür?
Cevap: 
Hz. Osman, Hz. Ebu Bekir (r.anhuma)
Hz. Hafsa (r.anha) validemizin Rasulullah’ın (asm) diğer hanımları arasında kendisiyle en iyi anlaştığı, ayrıca Rasulullah’ı (s.a.s) diğer hanımlarından kıskanma konusunda da zaman zaman kendisiyle iş birliği yaptığı diğer annemiz kimdir?
Cevap: 
Hz. Âişe (r.anha)
Hz. Hafsa (r.anha) validemizin Rasulullah’ın (asm) diğer hanımları arasında kendisiyle en iyi anlaştığı, ayrıca Rasulullah’ı (s.a.s) diğer hanımlarından kıskanma konusunda da zaman zaman kendisiyle iş birliği yaptığı diğer annemiz kimdir?
Cevap: 
Hz. Âişe (r.anha)
Hz. Peygamber’in (asm) kendisini ric’î talak ile boşamak istemesi üzerine Allah Teala’nın Rasul-i Ekrem’e kendisini boşamamasını emrettiği veya Cebrail’in (asm) “ ………….. , çok oruç tutan ve çok namaz kılan bir hanımdır ve cennette senin eşindir” demesi üzerine Rasulullah’ın (s.a.s) boşamaktan vazgeçtiği rivayet edilen annemiz kimdir?
Cevap: 
Hz. Hafsa (r.anha)
Okuma yazma bilen ve Hz. Hafsa (r.anha) validemize yazıyı öğreten hanım sahabi kimdir?
Cevap: 
Şifâ bint Abdullah
Hz. Ebu Bekir (r.a) devrinde Zeyd b. Sabit’in çalışmalarıyla Mushaf haline getirilen ancak Hz. Ebu Bekir’in (r.a) vefatı üzerine Hz. Ömer’de kalan Kur’an âyetleri, onun da vefatı üzerine hangi annemize intikal etmiştir?
Cevap: 
Hz. Hafsa (r.anha)
Mushaf nüshalarını çoğaltmak için Hz. Hafsa’da (r.anha) bulunan asıl nüshayı alıp, çoğaltma işi bitince de Hz. Hafsa’ya (r.anha) geri veren üçüncü Râşid Halife kimdir?
Cevap: 
Hz. Osman (r.a)
Hz. Hafsa validemiz (r.anha) hangi tarihte ve nerede vefat etmiştir?
Cevap: 
665 yılında Medine’de
Hz. Hafsa (r.anha) validemiz nereye defnedilmiştir?
Cevap: 
Baki’ Mezarlığı- Medine
Hz. Hafsa (r.anha) validemizin cenaze namazını kıldıran, dönemin Medine valisi kimdir?
Cevap: 
Mervan b. Hakem
Hz. Hafsa (r.anha) validemiz Rasûlullah’tan (s.a.s) ve Hz. Ömer’den (r.a) kaç hadis rivayet etmiştir?
Cevap: 
60
Hz. Ömer’in müslüman olmasından önce doğan ilk kızı ve en büyük çocuğu kimdir?
Cevap: 
Hz. Hafsa (r.anha)
Hz. Ömer’e ilk kızı Hafsa sebebiyle verilen künyesi nedir?
Cevap: 
Ebu Hafs
Hz. Hafsa Peygamber Efendimizle hangi tarihte ve kaç yaşında evlenmiştir?
Cevap: 
Hicretin 3. Yılında 22 yaşında
Efendimizin emriyle Şifa binti Abdullah tarafından kendisine rukye(dua ile tedavi) öğretilen annemiz kimdir?
Cevap: 
Hz. Hafsa binti Ömer
Peygamber Efendimiz’in en son evlendiği validemiz kimdir?
Cevap: 
Hz. Meymûne bint el-Hâris radiyallahu anha
Hz. Meymûne kaç yılında doğdu?
Cevap: 
590 yılı civarında doğdu.
Hz. Meymûne’nin Peygamber Efendimizle evlenmeden önceki ismi nedir?
Cevap: 
Berre
Hz.Meymûne ne zaman Müslüman oldu?
Cevap: 
Hicretten önce İslamiyeti kabul etmiştir.,
Peygamber Efendimiz (s.a.s)in Hz. Meymûne validemizin Müslüman olmadan evvelki ismi olan “Berre”yi “Meymûne” olarak değiştirmesinin sebebi nedir?
Cevap: 
Hz. Peygamber ve Müslümanlar, Mekke’den hicret ettikten yedi yıl sonra ilk kez güven içinde Mekke’ye gelmişlerdi. Böyle bir bereket ve emniyetle şehre girebildikleri için Berre ismini orada “Meymûne” olarak değiştirdi. Bir başka rivayete göre Hz. Peygamber “cömert, dürüst ve itaatkâr” anlamına gelen bu ismi taşımayı insanın kendini tezkiyesi olarak kabul ettiğinden adını Meymûne olarak değiştirmiştir.
Hz.Meymûne validemizin annesinin adı nedir?
Cevap: 
Hind (Havle) bint Avf
Hz. Abbas’ın eşi Ümmü’l-Fazl Lübâbe ile öz kardeş olan validemiz kimdir?
Cevap: 
Hz.Meymûne (r.anha)
Hâlid b. Velîd’in annesi Lübâbe es-Suğrâ ile öz kardeş olan validemiz kimdir?
Cevap: 
Hz.Meymûne (r.anha)
Hz. Hamza’nın eşi Selmâ bint Umeys ve Cafer b. Ebî Tâlib’in eşi Esma bint Umeys ile anne bir kardeş olan validemiz kimdir?
Cevap: 
Hz.Meymûne (r.anha)
Rasûl-i Ekrem’le üç ay kadar evli kaldık­tan sonra vefat eden ve Hz.Meymûne ile anne bir kardeş olan validemiz kimdir?
Cevap: 
Zeyneb bint Huzeyme (r.anha)
Hz. Meymûne, Peygamber Efendimizden önce kiminle evliydi?
Cevap: 
İslâm’ın zuhurundan bir süre önce evlendiği Mes’ûd b. Amr es-Sekafî’den ayrılmasının ardından Ebû Rühm b. Abdüluzzâ ile evlendi.
Hz.Meymûne eşinin ölümünden sonra Peygamberimizle evlenmek istediğini kime söylemişti?
Cevap: 
Ümmü’l-Fazl Lübâbe
Peygamberimize Hz. Meymûne ile evlenmesini kim tavsiye etti?
Cevap: 
Hz. Abbas (veya Cafer b. Ebî Tâlib)
Hz. Peygamber Hz. Meymûne ile nerede ve ne zaman evlenmiştir?
Cevap: 
Zilkade ayının yedinci gününde Mekke-Medine yolu üze­rinde bugün Nüveyriye diye anılan Şerif mevkiinde evlenmiştir.
Bir’u Meune faciasına sebeb olan ve Hz. Meymune’nin de mensup olduğu Arap kabilesi hangisidir?
Cevap: 
Benî Âmir b. Sa’saa
Hz. Peygamberin hangi eşiyle evliliğinden sonra Âmir b. Sa’saa kabile­sine mensup heyetler Medine’ye gelip Hz. Peygamber’le görüşmüş ve kabile halkı İslâmiyet’i kabul etmiştir?
Cevap: 
Hz. Meymûne (r.anha)
Hz. Meymûne validemiz nerede ne zaman vefat etmiştir?
Cevap: 
Hz. Meymûne 51 (671) yılında Şerif’te ya­hut Mekke’de bulunduğu sırada vefat etti.
Hz. Meymûne validemizin cenaze namazını kıldıran sahabi efendimiz kimdir?
Cevap: 
Abdullah b.Abbas (r.a)
Hz. Âişe validemiz “O bizim en müttakîmiz, akrabalık bağını en fazla gözetenimizdi” sözünü hangi annemiz için söylemiştir?
Cevap: 
Hz. Meymûne (r.anha)
Hz. Meymûne, Peygamber Efendimizden kaç hadis rivayet etmiştir?
Cevap: 
Yetmiş altı hadis rivayet etmiştir.
Rasûl-i Ekrem Efendimizin geceleyin nasıl ibadet ettiğini öğrenmek amacıyla teyzesi Hz. Meymune validemizin evinde yatan sahabi kimdir?
Cevap: 
Abdullah ibn Abbas (r.a)
Halid bin Velid ile Abdullah ibn-i Abbas’ın teyzesi olan annemiz kimdir?
Cevap: 
Hz. Meymûne (r.anha)
Peygamber Efendimiz son evliliğini hangi tarihte yaptı?
Cevap: 
Hicretin 7. yılı Şevval ayında
Hz. Meymûne validemiz evlendiğinde kaç yaşındaydı?
Cevap: 
36 yaşındaydı.
Peygamber Efendimiz vefatına sebep olan hastalığına hangi hanımının odasında yakalanmıştır?
Cevap: 
Hz. Meymûne (r.anha)
Peygamber Efendimiz vefatına sebep olan hastalığına hangi hanımının odasında yakalanmıştır?
Cevap: 
Hz. Meymûne (r.anha)
Hz. Meymûne validemiz vefat ettiğinde kaç yaşında idi?
Cevap: 
80 veya 81
Sevgili Peygamberimiz ile Meymûne validemizin nikâhını hangi sahabi kıymıştır?
Cevap: 
Hz. Cafer (r.a)
siyerinebi.com
Faydalı ise lütfen bağlantıyı paylaşınız, tavsiye ediniz. Kaynaksız kopyalamanıza rızamız yoktur.

İlginizi Çekebilir

Saatler ve Manzaralar / Yahya Kemal BEYATLI

SAATLER VE MANZARALAR Yahya Kemal BEYATLI   Sütunların Dibinde Duâ Edenler Ayasofya’da, ikindiden sonra, yerle …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Önceki yazıyı okuyun:
Altın tahvili ve altın kira sertifikası caiz midir?

Altın tahvili ve kira sertifikası caiz midir? Hükümetin ve altın ticareti yapanların bugünlerde gündeme getirdikleri …

Kapat