Ana Sayfa / Yazarlar / Stres Yönetiminin Önemi

Stres Yönetiminin Önemi

Faydalı ise lütfen bağlantıyı paylaşınız, tavsiye ediniz. Kaynaksız kopyalamanıza rızamız yoktur.

Günümüzde neredeyse her günümüz stresle baş etmekle geçiyor. İzlediğimiz bir haber bile strese girmemize yol açabiliyor. Bunun yanı sıra eğer hayatımızdaki çoğu şey konusunda endişe etme durumumuz söz konusuysa, kendimizi çoğunlukla stresli hissederiz.

Kendimizi stresli hissettiğimizde stresi yönetmekten çok, stresin kölesi oluruz. Oysa ki, derin bir nefes alıp strese sebep olan nedeni nasıl yoluna koyabileceğimize bakmalıyız. Tabiki stres etkisi altındayken stresten nasıl kurtulabileceğimizi düşünmek pek aklımıza gelmez. Fakat stres bütün hücrelerimizi etkiler…

Stres, duygusal olduğu kadar fiziksel olarak da yorar… Stresin zihinsel ve fiziksel bize yaptıklarını şöyle bir inceleyelim;

  • Zihinsel olarak; pozitif düşünmemizi engeller, karar vermede güçlük çekeriz,  sinirlerimiz gerilebilir, yalnızlık hissedebiliriz, konsantrasyon güçlüğü yapar, mutsuzluk,depresyon ve anksiyete bozukluklarına yol açabilir.
  • Fiziksel olarak ise; Kronik baş ve kas ağrıları,mide bulantısı, baş dönmesi, çarpıntı, nefes darlığı , yemek yeme bozuklukları, uyku düzensizliği ve tırnak yemeyi örnek gösterebiliriz.

Stres için önlem alınmazsa ciddi sorunlara yol açabilir.Peki hayatımıza bu kadar zararı olan stresi nasıl yönetebiliriz? 

İlk olarak stresi bizim yarattığımızı kabul ederek başlayabiliriz. Stres insanlara ve olaylara yüklediğimiz anlam ve duygulardan dolayı oluşuyor bunun için farklı bir bakış açışı geliştirebiliriz.

En önemli ikinci sorun; Duygularımızı bastırmak. Daha açık olup, istediğimiz veyahut istemediğimiz şeyleri doğru bir şekilde ifade edip içimize atmamalıyız. Nerede yanlış yaptığınızı farketmek için bir günlük tutmak kesinlikle ideal bir yöntemdir.

Yeme Alışkanlıklarımızı düzenlemekte stresi yönetmemizde etkilidir. Hormonlu gıdalar yerine özellikle doğal ve organik beslenmeye dikkat etmeliyiz.

Uykunuzu düzene sokarak stresi yönetmeniz oldukça kolaylaşır. Streste olan zararlı etkiler, uykuyu tam alamadığımızda olan belirtilerle hemen hemen aynıdır, bu yüzden günde 8 saatten az uyumayın.

En etkili yöntem ise egzersiz yapmak ve bir hobi edinmektir.  Sporu sevmeseniz bile en azından günde 30 dakikalık bir yürüyüş kesinlikle kendinizi daha iyi hissettirecektir.Hobi olarak kitap okuyabilir, müzik endüstriman aletleri çalabilir, alışverişe çıkabilir, film seyredebilirsiniz.Her insanın farklı özellikleri ve farklı zevkleri vardır bu yüzden sevdiğiniz bir işle meşgul olup sadece an’a odaklanırsanız stresiniz kendiliğinden hafifler.

Genel yapım gereği ben çok kaygılı bir insanım, her an stres içerisindeyim anı yaşamaktan çok ”Dün neden böyle oldu?”, ”Yarın ne olacak?” gibi sorular yüzünden kendimi daha fazla strese sokmakta üstünüm. Ve bunun sebebi ben stresi hiç bir zaman yönetmeye çalışmamıştım, stresli oluyordum ve stresi yaşıyordum üzerinde düşünmüyordum ve bu böyle devam ettikçe Stres hayatımı esir aldı ve anksiyete bozukluğuna neden oldu. Bana bu oldu fakat herkeste olacak diye birşey yok elbette ama stres sizi yoruyorsa önlem alıp stresi sizin yönetmeniz gerekmektedir. Artık ne mi yapıyorum? Dün neden böyle oldu demek yerine dünde olan olumlu şeyleri kabul edip, bugünüme bakıyorum yarın ne olacak yerine yarını bekliyorum ve yarını yaşıyorum. Bu sadece gelecek yada geçmiş kaygısıyla ilgili bir durum değil.

İşyerinizdeki veya okulunuzdaki  problem, ailenizle veya arkadaşlarınızla yaşadığınız bir tartışma gibi olaylarda kolaylıkla strese sokuyor, bu yüzden önceliğimiz stressiz bir yaşam için anlayışlı olmak. Stresi hemen yönetmeye başlamak kolay değil,alışkanlıklardan kolay vazgeçilmiyor veya herkesin yeniliğe açık bir yapısı yok biliyorum fakat belirli bir zaman sonra düşünce tarzımızı ve alışkanlıklarımızı değiştirerek çok kolay stresten kurtulabiliriz.

Bu anlattığım yöntemlerle stresi yönetmek zor değil, yeter ki strese teslim olmayın ve huzurlu yaşayın.Herkese Stressiz bir yaşam diliyorum 🙂

windows 10 enterprise lisans satın al

Faydalı ise lütfen bağlantıyı paylaşınız, tavsiye ediniz. Kaynaksız kopyalamanıza rızamız yoktur.

İlginizi Çekebilir

‘Salâvatın Mânâsı Rahmettir!..’ 

‘SALAVÂTIN MA‘NÂSI RAHMETTİR!..’  “(Ey resûlüm!)  (biz) seni ancak âlemlere bir rahmet olarak gönderdik!..” (Enbiya,107) “İşte seni …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Önceki yazıyı okuyun:
Hayvana verilen değer

İslamiyette Hayvana Verilen Değer Dinimizin güzelliklerinden birisi de hayvana verdiği değerdir. İslamiyetten önce cahiliye döneminde …

Kapat