Ana Sayfa / Yazarlar / Sürur Günleri ve “Bahtiyar Kardeşler” / M. N. BİNGÖL

Sürur Günleri ve “Bahtiyar Kardeşler” / M. N. BİNGÖL

Faydalı ise lütfen bağlantıyı paylaşınız, tavsiye ediniz. Kaynaksız kopyalamanıza rızamız yoktur.

Mehmet Nuri BİNGÖL

mneminler5@mynet.com

SÜRUR GÜNLERİ VE “BAHTİYAR KARDEŞLER”

Ehl-i İslam bir ailedir.

Beraber gülen, sevinen, şükreden; beraber ağlayıp hüzünlenen ve dertlenen; beraber dua ve niyazlarını arşa yükselten; beraber kulluk ve tesbih eden; hülasa tam manasıyla “cemaat” olan bir aile…

….Ve beraber bayram eden. İyd-i mübarekleri beraber idrak eden…

***

Bu “büyük ailenin”  en azam noktaları birdir.

Mabudu bir, Resul’ü bir, Kitab’ı bir, kıblesi Kabe bir; orucu, zekatı, fıtrı bir;

…Ve sürur günleri bir.

Bayramları; İyd-i Ramazan ve İyd-i Fıtırları  (kurban bayramları) bir!

***

Bu aile bayramlarda saadetin zirvesine tırmanır, bütün fertlerinde İlahi feyz ve rahmete erişmenin sevinci vardır. Siyahıyla beyazıyla, Arabıyla Acemiyle- Kürdü ve Türküyle, kuzeylisiyle güneylisiyle daha bir bütündür mezkur aile.

Dudaklar bayram namazında aynı sedayı, nağme nağme cihanın bütün ufuklarına duyuracak  ve  “İlahi daavata” lebbeyk ve sa’deyk diyecek şekilde Rabb’lerinin namını ila edecek bir hissiyatla kıpırdanır:

“Allahu  ekber.”

***

“Bayram” deyince sadece gülüp eğlenilecek “sevinç” günlerini anlamıyoruz elbet.

Ramazan ayını, yüreğinde tatlı bir ılıklığı duyup Halık-ı Rahman’a  bütün hissiyatıyla kullukta bulunarak   fakir, miskin ve yetimleri güldürdüğü, hayatımızın çiçeği ve dünyamızın neşesi çocukları türlü hediyelerle sevindirdiği ve onlara bayramlara hasret bıraktıkları, dost ve akrabalar arasındaki, hepimizin başına gelebilen  kırgınlıkları gidererek İlahi af ve feyze mazhar olunan bahtiyar günleri kastediyoruz…

…”Bahtiyar Kardeş” olabilenleri !

Mısır, Suriye, Afganistan, Gazze, Çibuti, Tunus, hatta Türkiye’de haksızlıklara maruz  İman- İslam Kardeşlerine bigane kalan  – çeşitli tarafgir gözlüklerle tekellüflü tevillerde bulunan-  “kardeş-cik” ya da “kara-daş”lar  için değil elbet!

***

Bayramın çocuklar için ifade ettiği mana çok daha başka.

Hele bir çocukluğunuzu hatırlayın.  Bayram geceleri pırıl pırıl gülücüklerle ortalığı velveleye verdiğiniz anları hayalinize getirmeye çalışın.  Bayram sabahı giyeceğiniz yeni “urbaları” , bayramlıkları, harçlıkları, yenilecek tatlıları hayalinize getirerek gözünüze uykunun zerresinin dahi girmediği geceleri bir hatırlayın.

“Din-i Mübin-i İslam” cemiyet ve içtimaiyat dinidir; “birilerinin” –bazıları da maalesef bizden- dediği gibi sadece kalbe “hapsedilmiş” bir değerler sistemi  değil! Kendini zorla, baskı ve ikrahla, şiddetle kabul ettirmeyi düşünmeyecek kadar da nezih, ulvi.

“Dahilde kılıç kullanmaz”  ( Emirdağ Lahikası, c.2)  ama “dindaşını” ikaz da vazifesidir. ( Emr-i bi’l-ma’ruf nehy-i  ‘ani’l-münker) Bu ikaz  (nüzuret) bayram günlerinde sürurla ve sevdirerek yapmaz mı zaten?

***

“İyd-i Ramazan” günleri “ Dili bir, gönlü bir, imanı bir insan yığını” Müslümanların daha bir kaynaştığı, “Ve’tesimu bihablullahi cemi’a vela teferreku.” İlahi fermanını massettikleri mesut anlardır. Bu mesut günleri tam manasıyla idrak edebilenler de hakiki saadeti ve “ insanı insan eden” imanı sırrını yaşayanlardır. (23. Söz)

Sevinmenin dahi “Allah namına” (Birinci Söz) olması gerektiğinin idraki içinde olanlardır.

Sevinme ve saadeti dahi Allah namına yaşayan, zulüm altındaki kardeşlerinin halini tevil etmeyenlere selamlar ve tebrikler…

Yazar : Mehmet Nuri BİNGÖL

BİYOGRAFİ
1961’de Şanlıurfa/Birecik’te doğdu. İlkokul ve ortaokulu aynı ilçede okudu. 1982’de İstanbul Edebiyat Fakültesinden mezun oldu. Anadolu’nun çok yöresinde Türk Dili ve Edebiyatı öğretmenliği yaptı.
Yazgı, Köprü, Bizim Külliye dergilerinde hikâye, deneme ve makaleleri yer aldı. Gap Gündemi, Tasvir, Yeni Nesil gazetelerinde yazıları yayımlandı. Birecik yıllıklarına alınmış şiirleri, yaptığı derlemeleri ve değişik site ve kitaplara alınmış makale, mülakat ve köşe yazıları bulunuyor.
Kitaplaşan iki eseri ve tefrika romanları Mehmet Nuri EMİNLER mahlasıyla yayımlanmıştır. Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliğine devam ediyor. Birecik’te temsilciliği açıldığı ilk günden beri Eğitim-Bir-Sen üyesi. Dört kızı ve üç torunu bulunuyor. Şanlıurfa/ Birecik’te ikâmet ediyor.

Tarık Buğra ile yaptığı mülakatın iktibas edildiği eserler:
Politika Dışı (Tarık Buğra)
Tarık Buğra’yla Söyleşiler (Mehmet Tekin)

Hikâyelerinin İktibas Edildiği Eserler:
Kedinâme (M. Nuri Yardım, 2019)
Dergizan Yıllığı (Ramazan Seydaoğlu, 2020)

İktibas edilen mahalli derlemeleri:
Cumhuriyetin 50. Yılında Birecik Yıllığı
Cumhuriyetin 70. Yılında Birecik Yıllığı

Tefrika Romanları:
Yokuşta ( 1986)
Yokuşta Tırmanış-1 (1984)
Yokuşta Tırmanış- 2 (1988)
Kafkasya’da Sarp Ufuklar (1981)

Kitapları:
Sürgündeki Çeçenya (1. Baskı: 1996; 2. Baskı: 2000) Gençlik Yayınevi
Nur Üstad (Biyografi- Deneme; 2002) Erguvan Yayınevi
Siyahtan Turkuaza (15 Temmuz) [Hikâyeler] 2021. KDY yayıncılık
Ver Elini Türkmeneli [Gönül Sayhası-1] (Roman) 2021, KDY Yayıncılık
Azada Yürüyüş [Gönül Sayhası-2] (Roman), 2021, KDY Yayıncılık, "Bir Başka Çeşme" (2022- KDY- Öyküler)

Tüm Yazıları Göster
Faydalı ise lütfen bağlantıyı paylaşınız, tavsiye ediniz. Kaynaksız kopyalamanıza rızamız yoktur.

İlginizi Çekebilir

‘Salâvatın Mânâsı Rahmettir!..’ 

‘SALAVÂTIN MA‘NÂSI RAHMETTİR!..’  “(Ey resûlüm!)  (biz) seni ancak âlemlere bir rahmet olarak gönderdik!..” (Enbiya,107) “İşte seni …

Önceki yazıyı okuyun:
Ya Hiç Hata Yapmamalı Ya Da Hatadan Dolayı Asla Pişmanlık Duymamalı Mı? / İzzet GÜLLÜ

Ya Hiç Hata Yapmamalı Ya Da Yapılan Bir Hatadan Dolayı Asla Pişmanlık Duymamalı mı? Sosyal …

Kapat