Ana Sayfa / Yazarlar / Şükretmek

Şükretmek

Faydalı ise lütfen bağlantıyı paylaşınız, tavsiye ediniz. Kaynaksız kopyalamanıza rızamız yoktur.

Merak ediyorum, uyandığında ilk ne yapıyorsun? Tahmin edeyim ya telefonuna bakıyor ya da banyoya gidiyor ve hayatın koşuşturmasına başlıyorsun… Peki ya hiç düşündün mü, senin uyanmanı sağlayan kim? Peki ya yataktan kalkıp işe gitmek için kullandığın ayakların kime ait aslında? Ya da telefonun alarmını duyduğun kulaklarına gelen ses kimin sayesinde?

Hayatında olanlar için şükretmeni geçtim vücudunun her zaman yaptığı hareketleri hiç düşünüp şükrettin mi? Nefes alma, kan dolaşımı, yediklerinin sindirilmesi,kalp atışı… Bunlar sana bırakılmıyor öyle olsaydı çoktan unutup başın derde girmişti.

Gündelik hayatın koşturmalarına dalıp bizi asıl yaratana şükretmeyi unutmamalıyız. Bir dert geldiğinde dahi daha beteriyle sınanmadığın için şükret.

Namazı doğru kılan, Allahü Teala’nın sayılamayacak kadar çok olan bütün nimetlerine şükretmiş sayılır. Nitekim, (Namaz, şükrün bütün aksamını câmidir) buyurulmuştur.

  • Bir kimse, kendine verdiğim nimeti benden bilip kendinden bilmezse, nimetlerin şükrünü eda etmiş olur. Bir kimse de, rızkını kendi çalışması ile bilip, benden bilmez ise, nimetin şükrünü eda etmemiş olur. (İ.Gazali)

Hiç yoktan yaratıldığımız gibi şu hususlar için de şükretmemiz gerek;

  • Müslüman bir ülkede doğduğumuz için. (Gayrimüslim bir ülkede dünyaya gelseydik araştırıp iman etmemiz zor olurdu.) Müslüman ülkede doğmamız Allah’ın bize ihsanıdır.
  • Bozuk çevrenin etkisinde kalmadan imanımızı koruduğumuz için.
  • İslam kitaplarını okuyup ilim öğrenmemiz kolay olduğu için.
  • Ne kadar günaha da batsak ‘Yok mu tövbe eden, tövbesini kabul edeyim!’ diyen Rabbimiz bizi affedilmeyi nasip ettiği için çok şükretmek gerekir.

Allah’ın nimetlerini saymaya kalksanız, bitiremezsiniz. [Nahl 18]

Bunca nimetlere şükrediyor muyuz? Nimet içinde yüzen, şükrü kolay hatırlayamaz. Havadaki azot ve oksijen de nimettir.

Bu nimetlerin kıymetlerini anlamalı, her nefeste şükretmelidir. Görmek, işitmek ve söylemek nimetlerinin kıymetlerini de düşünmelidir. Bu nimetler için, gece gündüz durmadan hamd edilse karşılık yapılabilir mi? Lazım olan hamd ve şükür yapılmadığı için, bunları geri alıyor mu? Almıyor, affediyor.

Neden şimdiden şükre başlamıyorsun, bu yazıyı okuyabilen gözlerin olduğu için…☺

Faydalı ise lütfen bağlantıyı paylaşınız, tavsiye ediniz. Kaynaksız kopyalamanıza rızamız yoktur.

İlginizi Çekebilir

‘Salâvatın Mânâsı Rahmettir!..’ 

‘SALAVÂTIN MA‘NÂSI RAHMETTİR!..’  “(Ey resûlüm!)  (biz) seni ancak âlemlere bir rahmet olarak gönderdik!..” (Enbiya,107) “İşte seni …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Önceki yazıyı okuyun:
Prof. Dr. Zekai ŞEN

Prof. Dr. Zekai ŞEN 25 Ekim 1947 yılında Kastamonu’nun Samancı Köyü’nde doğdu. 1971 yılında İTÜ …

Kapat