TAHSİN AYDIN

Faydalı ise lütfen bağlantıyı paylaşınız, tavsiye ediniz. Kaynaksız kopyalamanıza rızamız yoktur.

Tahsin AYDIN (l9l7-l98l)


Bediüzzaman Kastamonu’da mecburi ikamet için bulunduğu senelerde, ilk ve yakın talabelerinden biri de Tahsin Aydın olmuştur. Kendisi de şarktan buraya sürgün edilenlerdendi.

Aslen Siirt Tilloludur. Soyu Hz Abbas’a dayanan, Fakirullah hazretlerinin de torunu olan Tahsin Bey, ailesi ve akrabalarıyla Kastamonu’da mecburi ikamete tabi tutulmuştur. Kendisi 1981 senesinde  Urfa’da vefat etmiştir. Aşağıda hatıraları vardır.

Allah rahmet eylesin. Amin.

*****

Kastamonu Lâhikası’nda ismi geçmektedir. l98l’de Urfa’da vefat etmiştir. Görüşmemiz mülakat tarzında oldu.


Marifetnâme’nin yazarı İbrahim Hakkı’nın müridi. Tillo’da medfun Fakirullah lHazretlerinin evlâtlarından oluyorsunuz. Tillo’dan Kastamonu’ya niçin gitmiştiniz?


Aile ve akrabalarımızla bizi l938 yılında Kastamonu’ya sürgün olarak göndermişlerdi.


Kastamonu’nun hangi mahalle ve semtinde kalıyordunuz?


Kastamonu’nun Hepkebirler Mahallesinde oturduk.


Üstad Bediüzzaman’la nerede tanıştınız?


Evine ziyaretine gitmiştim. Elini öpmek şerefine erdikten sonra, her gün yanına hizmetine koştum.


Üstad Bediüzzaman nerede ve nasıl bir yerde oturuyordu?


Kira ile, karakolun karşısındaki bir evde oturuyordu. Bizim gibi o da göz altında bulunduruluyordu. Hemen her gün ikindi namazından evvel gider, beraber namaz kılardık. Akşama kadar kalırdım. Bazan yemek yediğim de olurdu. Bir kere ikindi namazından sonra kalkmıştım. Feyzi ve Emin de vardı. Oturmamızı söyledi. Bize ikramlarda bulundu. Bize tereyağı çıkarttı. Kastamonu’nun kabağı meşhurdur. Kabak çıkarttı. Somun ekmeği getirdi. Yemeği üçe böldü, bir tahta masanın üzerinde Kur’a çekti. ‘Haydi başlayın’ dedi. Birlikte yedik. Baktık, kapı çalındı. Emin’e ‘Git kapıyı aç dedi.birisi, elinde iki ekmek, biraz kabak,birazda tereyağı ile geldi. Üstad bize, Bakın, işte sizin burada rızkınız var. Bunlar size geliyor” dedi. “Siz Nur hizmetinde bulunduğunuz için buradan istihkak geldi” diye buyurdu.


Hizmetinde bulunan talebelerden isimler verir misiniz?


Mehmed Feyzi, Emin, Hilmi ve Taşköprülü Sadık. Ayrıca civardan gelenler de olurdu. İnebolu’dan bir çok kimseler, bu arada baba-oğul Çelebi’ler vardı: Selâhaddin ve Nazif Çelebi.


Üstadın hizmetinde bulunurken risale de yazdınız mı?


Çok yazı yazdık. Bazan tashih işlerinde çalışırdım. Bazan kendi söyler, biz de yazardık. Çalışırken bize çay ikram ederdi. Üstadın evi tahtaydı. Bazan evindeki bir deliğin ağzına fare gelirdi. “Bak, yemek istiyor” diye, ne yiyorsa, ondan bir parça da farenin deliğinin yanına kordu, fare onları yerdi. Ne yerse fareye de illâ ikram ederdi, “Bu bana ders veriyor” derdi.


Üstada gittiğiniz zaman bir şeyler görüyor muydunuz? İkramda bulunuyor muydunuz?


Üstad hiç hediye kabul etmiyordu. Bir defasında biraz rahatsız olmuştu. Evde memleketimizin meşhur yemeklerinden perdeli pilav yaptırdım. Gördüğünde “Bu nedir? Sen benim hiç hediye kabul etmediğimi bilmiyor musun?” deyince, “Efendim, bu Fakirullah Hazretlerinin hediyesidir” diye cevap verdim. O zaman “Keçeli, keçeli” diyerek yemeği kabul etmişti. “Fakirullah olunca ben geri çeviremem” demişti. Bu yemekten bir hafta sonra bana: “Yahu, bu yemek çok hoştur, bir hafta kadar bana yetti” demişti.

Kastamonu Belediye Reisi sık sık Üstadı ziyaret ediyordu. Vali Mithat Altıok da Üstadla görüşmek istemişti. Fakat Üstad onu kabul etmedi, ‘Ben validen bir şey istemiyorum’ diyordu.


Belediye Reisiyle sık sık görüşürdü. Belediye Reisi Nur talebelerini de severdi.


Üstadın yanına gelen, şapkayla içeri girmezdi. Biz de usûlen külâhla giderdik. Bir gün külâhımı evde unutmuştum. Yanına başı açık girmiştim. Yedek bir sarığı vardı, onu başıma koydu ve öylece birlikte namazı kıldık. Bir kere de Mevlânâ Halid Hazretlerinin cübbesini bana giydirdi. “Bunu bana hapishane müdürünün hanımı Asiye hediye etti” diyordu. Kastamonu hapishanesinin müdürü Tahir Bey, Mevlâna Halid’in talebelerinden Küçük Âşık Mehmed’in torunlarından Asiye Hanım’ın kocasıydı.


Kastamonu’da Üstad Bediüzzaman’ın kaldığı evin az ilerisinde, İstiklâl Harbi kahramanlarından, Yunan kumandanını esir alan, Kurmay Albay Dadaylı Halid Beyin (Akmansü) evi vardı. Halid Beyin kızı ise fabrikatör Hamdi Beyin hanımıydı. Bu hanım yanında bir başka hanımla birlikte Üstadın ziyaretine gelmişlerdi. Halid Beyin kızı da Üstada bir tabak muhallebi getirmişti. Ayrıca bir zarfın
içinde babasının gönderdiği bir miktar para vardı. Paranın miktarını bilmiyorum. Üstad bana hitaben, “Benim dişlerim düşmüş, iyice anlatamıyorum, sen arada vasıta ol ve anlat” demişti.

Halid Beyin kızı, “Talebelerine vermek üzere bir miktar para ayırmışım” dedi. Üstad ise, “Hanım kızım, evet, Halid Bey benim ahiret kardeşimdir, kahraman askerlerdendir. Fakat para almak bizim âdetimiz değildir. Bizim bu âdetimiz bozulmasın, buna sen sebep olma!” diyerek, paraları almadı ve kabul etmedi. Halid Beyin kızı çok ısrar etti. Bunun üzerine Üstad, “Bak hanım kızım, Halid Beyin hatırı için bu tatlıyı kabul ediyorum. Fakat parayı kabul edemem. Bu âdetim değildir. Bu âdetimizi bozmaya sen sebep olma” diyerek Halid Beye tekrar tekrar selâm gönderdi.

Şevket Bey ve Ahmed Hamdi Akseki


Kastamonu’da Üstadın komşusu Şevket isminde bir zat vardı. Bu zat Üstadın komşusu olmakla beraber, hiç Üstadın ziyaretine gelmemişti. Kendisi tüccardı. Görüşmemizde şunları anlattı:


“İstanbul’a iş için gittiğim zaman, tatil için Yalova’ya da gitmiştim. Yalova’daki bir otelde çok kalabalık ziyaretçilerin gelip gittikleri bir oda dikkatimi çekmişti. Sorduğumda bana Aksekili Ahmed Hamdi Efendi olduğunu söylemişlerdi. Ben de ziyaretine gittim. Elini öptüğümde nereli olduğumu sordu. Ben de ‘Kastamonuluyum’ dedim. Bana hemen yer göstererek oturttu. Ziyaretçiler azalınca bana, ‘Kastamonu’da bir zat vardır, seni onunla hiç görüştün mü?’ deyince hiç görüşmediğimi söyledim. Komşumuz olduğunu, fakat hiç görüşmediğimi söyledim. Hamdi Efendi bana ‘Hata etmişsin, hata etmişsin’ diye sitemler etti. Benim, Bediüzzaman’ın komşusu olduğum halde hiç ziyaretine gitmediğime teessüfler ederek, Üstadı çok medh ü sena etmişti. Ben Aksekili’den bu dersi alınca, Kastamonu’da doğru Tahsin Aydın’a gittim ve beni Bediüzzaman’a hemen götürmesini rica etmiştim.”

***

Tahsin Aydın, tüccar Şevket Beyi alıp Üstadın evine götürmüş, ziyaret etmişler, ellerini öpmüşler.


Tahsin Aydın, Üstadın ziyaretine gelenler arasında Ayasofya Camiinde Üstadın vaazını dinlemiş olan Nusret isimli bir zâtın da bulunduğunu anlatıyordu. Bu zat da Ayasofya Camiinde Bediüzzaman’ın yaptığı konuşmanın çok muhteşem olduğunu söylemişti.”

Allah rahmet eylesin. Amin.


Son Şahitler’den

Faydalı ise lütfen bağlantıyı paylaşınız, tavsiye ediniz. Kaynaksız kopyalamanıza rızamız yoktur.

İlginizi Çekebilir

Kastamonu İnebolulu Son Şahitlerden Said Nur Çelebi

SAİD NUR ÇELEBİ Risale-i Nur hizmetkârlarından iki bahtiyar hanedanın silsilesi Said Nur Çelebi’de buluşuyor. İnebolulu …

Önceki yazıyı okuyun:
SELAHADDİN ÇELEBİ

SELAHADDİN ÇELEBİ İnebolulu, Nazif Çelebi'nin de oğludur. Risale-i Nurda çokça adı geçen, "Abdurrahman iltifatına mazhar …

Kapat