Ana Sayfa / İLİM - KÜLTÜR – SANAT – FİKRİYAT / Ramazanlık / Takvanın Kur’an-ı Kerim’de zikredilen 15 fazileti

Takvanın Kur’an-ı Kerim’de zikredilen 15 fazileti

Faydalı ise lütfen bağlantıyı paylaşınız, tavsiye ediniz. Kaynaksız kopyalamanıza rızamız yoktur.

Sinan YILMAZ

Takva, kişinin günahlardan son derece sakınmasıdır. Takvanın Kur’an-ı Kerim’de zikredilen on beş fazileti vardır ki, kim takvayı ele geçirirse, bu faziletleri de ele geçirir. Bu faziletler ve bu faziletlere işaret eden ayetler şunlardır:

1. Takva, kişiyi hidayete kavuşturur. هُدًى لِلْمُتَّقِينَ Kur’an, muttakiler için bir hidayettir. (Bakara, 2/2) ayeti, bu fazilete işaret eder.

2. Takva, kişiyi Allah’ın yardımına mazhar eder. إِنَّ اللّهَ مَعَ الَّذِينَ اتَّقَوْا Şüphesiz ki Allah, takva sahibi kullarıyla beraberdir. (Nahl, 16/128) ayeti, bu fazilete işaret eder.

3. Takva, kişiyi Allah’ın dostluğuna mazhar eder. وَاللَّهُ وَلِيُّ الْمُتَّقِينَ Şüphesiz Allah, muttakilerin dostudur. (Casiye, 45/19) ayeti, bu fazilete işaret eder.

4. Takva, kişiyi Allah’ın sevgisine mazhar eder. إِنَّ اللّهَ يُحِبُّ الْمُتَّقِينَ Şüphesiz Allah muttakileri sever. (Tevbe, 9//7) ayeti, bu fazilete işaret eder.

5 ve 6. Takva, kişiyi furkan sahibi yapar ve Allah’ın affına mazhar eder. Furkan, hakla batılı birbirinden ayırma kabiliyetidir. يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا   Ey iman edenler إِنْ تَتَّقُوا اللَّهَ Eğer Allah’a karşı takva sahibi olursanız يَجْعَلْ لَكُمْ فُرْقَانًا Allah size bir furkan verir. وَيُكَفِّرْ عَنكُمْ سَيِّئَاتِكُمْ وَيَغْفِرْ لَكُمْ ve günahlarınızı örter ve sizi affeder. (Enfal, 8/29) ayeti, bu faziletlere işaret eder.

7 ve 8. Takva, dertlerden kurtulmaya ve beklenmedik yerden rızka mazhar olmaya sebeptir. وَمَنْ يَتَّقِ اللَّهَ Kim Allah’tan takva ederse يَجْعَلْ لَهُ مَخْرَجًا Allah onun için bir çıkış yolu yaratır  وَيَرْزُقْهُ مِنْ حَيْثُ لاَ يَحْتَسِبُ ve ummadığı yerden onu rızıklandırır. (Talak, 65/2-3) ayeti, bu faziletlere işaret eder.

9. Takva, işlerde kolaylığa sebeptir. وَمَنْ يَتَّقِ اللَّهَ يَجْعَلْ لَهُ مِنْ أَمْرِهِ يُسْرًا Kim Allah’tan takva ederse, Allah onun işlerini kolay eder. (Talak, 65/4) ayeti, bu fazilete işaret eder.

10. Takva, büyük ecirlere kavuşmaya vesiledir. وَمَنْ يَتَّقِ اللَّهَ  Kim Allah’tan takva ederse يُكَفِّرْ عَنْهُ سَيِّئَاتِهِ Allah onun kötülüklerini örter وَيُعْظِمْ لَهُأَجْرًا ve onun ecrini büyük eder. (Talak, 65/5) ayeti, bu fazilete işaret eder.

11. Takva, amellerin kabulüne sebeptir. إِنَّمَا يَتَقَبَّلُ اللّهُ مِنَ الْمُتَّقِينَ Allah ancak muttakilerden kabul eder. (Maide, 5/27) ayeti, bu fazilete işaret eder.

12. Takva, kurtuluşa sebeptir. وَاتَّقُوا اللّهَ لَعَلَّكُمْ تُفْلِحُونَ Allah’tan takva edin, umulur ki felaha kavuşursunuz. (Al-i İmran, 3/130) ayeti, bu fazilete işaret eder.

13- Takva, müjdeye nail olmaya sebeptir.

الَّذِينَ آمَنُواْ وَكَانُواْ يَتَّقُونَ Onlar ki iman etmişler ve takva sahipleridir. لَهُمُ الْبُشْرَى فِي الْحَياةِ الدُّنْيَا وَفِي الآخِرَةِ Dünya hayatında ve ahirette takva sahipleri için müjdeler vardır. (Yunus/63- 64) ayeti, bu fazilete işaret eder.

14. Takva, cennette hususi bir makama sahip olmaya sebeptir. إِنَّ لِلْمُتَّقِينَ عِنْدَ رَبِّهِمْ جَنَّاتِ النَّعِيمِ Şüphesiz muttakiler için Rablerinin indinde Naim cennetleri vardır. (Kalem, 68/34) ayeti, bu fazilete işaret eder.

15. Takva, cehennemden kurtuluşa sebeptir. ثُمَّ نُنَجِّي الَّذِينَ اتَّقَوْا Sonra biz takva sahiplerini kurtarırız. (Meryem, 19/72) ayeti, bu fazilete işaret eder.

Cenab-ı Hak bizleri takva sahibi kılsın ve bu faziletlere nâil eylesin. Âmin!

Faydalı ise lütfen bağlantıyı paylaşınız, tavsiye ediniz. Kaynaksız kopyalamanıza rızamız yoktur.

İlginizi Çekebilir

Ramazan Bayramı ve Peygamber Efendimizin Bayramı

Peygamber Efendimizin Bayramı Bayram bir sevinç ve neşe günüdür. Yüce duyguların coştuğu, sevgi ve saygı, …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Önceki yazıyı okuyun:
Zulüm Yüklenen Yok Olup Gider!

(Artık bütün) Yüzler, diri, kaim olanın önünde eğik durmuştur ve zulüm yüklenen ise yok olup …

Kapat