Ana Sayfa / HABERLER & Yorumlar / Türkiye’yi Hukuk Değil, Din Birleştiriyor

Türkiye’yi Hukuk Değil, Din Birleştiriyor

Faydalı ise lütfen bağlantıyı paylaşınız, tavsiye ediniz. Kaynaksız kopyalamanıza rızamız yoktur.

ARAŞTIRMA SONUCU: TÜRKİYE’Yİ BİRBİRİNE DİN BAĞLIYOR

‘Türkiye’de Vatandaşlık Algısı Araştırması’ sonucu açıklandı

Araştırma sonucu: Türkiye’yi birbirine din bağlıyor

Sabancı Üniversitesi İstanbul Politikalar Merkezi, Denge ve Denetleme Ağı ve Konda ortaklığında yapılan ‘Türkiye’de Vatandaşlık Algısı Araştırması’na göre Türkiye toplumunda hak farkındalığı var ama hukuk bilinci yok. Bizi birbirimize en çok bağlayanınsa ‘din birliği’ olduğu algısı hakim. Araştırmaya göre ortak vatandaşlık bağına yüzde 22’lik kesim yasalar derken, yüzde 36’lık kesim din birliği diyor.

DÖRT FARKLI TİP VATANDAŞLIK ALGISI

‘Vatandaşlık’ kavramını vatandaşlar nasıl algılıyor? Türkiye’de insanları ortak bir vatandaşlık bağıyla bağlayan nedir? Sabancı Üniversitesi İstanbul Politikalar Merkezi, Denge ve Denetleme Ağı ve Konda, bu sorulara cevap bulabilmek amacıyla ‘Türkiye’de Vatandaşlık Algısı Araştırması’sı yaptı. Araştırma için 5-6 Mart 2016 tarihlerinde 28 ilin, merkez dahil 110 ilçesine bağlı 150 mahalle ve köyünde, 2587 kişiyle evlerde yüz yüze görüşmeler yapıldı. 

Sonuçları Prof. Fuat Keyman, Prof. Ayşe Kadıoğlu ve Konda Genel Müdürü Bekir Ağırdır açıkladı. Araştırmaya göre dört farklı tip vatandaşlık algısı ortaya çıkıyor: pasif vatandaşlık, utangaç vatandaşlık, sorgulayan vatandaşlık ve aktif vatandaşlık.

HAK KONUSUNDA BİR UYANIŞ VAR

Vatandaşların, haklarıyla ilgili bir uyanış söz konusu ama algıda da hala vatandaşlık vazifelerinin ağırlığı mevcut; toplumun yüzde 50’si vatandaşlığın ‘yasalarda ifade edilen haklar’ olduğunu belirtiyor. Yüzde 30 ‘yasalarda ifade edilen vazifeler’, yüzde 20’yse ‘devlete üyelik’ diye cevaplıyor. Ancak vatandaşlık anlayışının, temel vatandaşlık haklarını kapsamadığı farklı sorularla ortaya çıkıyor. Örneğin, ‘Devlete karşı vatandaşlık görevlerini yerine getirmeyenlerin sağlık ve eğitim hizmeti almalarına karşıyım’ önermesine toplumun yüzde 61’i katılıyor. Yani eğitim ve sağlık gibi hakların herkes için temel haklar olmadığı, temel hakların ancak vazifelerini yerine getirenler için var olduğu düşüncesi yaygın.

HUKUK DEĞİL DİN BAĞLIYOR

Peki insanları ortak vatandaşlık bağıyla ne bağlıyor? Bu soruya yalnızca yüzde 22 ‘Herkesi bağlayan yasalar’ diye cevap veriyor. Türkiye genelinde yüzde 36 ‘Din birliği’, yüzde 33 ‘Ortak gelenekler ve kültür’ ve yüzde 9 ‘dil birliği’ diyor. Yani Türkiye genelinde vatandaşlık yasalarda ifade edilen hakları çağrıştırsa da insanları ortak bir vatandaşlık bağıyla birbirine bağlayan olgular din, gelenek ve kültür. Burada ‘Dil birliği’nin yüzde 9’da kalması da dikkat çekici. 

YÜZDE 55 ANADİLDE EĞİTİMİ DESTEKLİYOR

‘Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak için Türkçe konuşmak gerekir’ önermesine katılanların oranı yüzde 52 ama Türkiye toplumunun yüzde 55’i Kürt kökenli vatandaşların anadillerinde eğitim görebilmelerini destekliyor. Sabancı Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ayşe Kadıoğlu, bu sonucu anadilde eğitim tartışmalarını tartışmaya bir zemin olarak değerlendirerek şöyle söylüyor: “Türkiye genelinde pasif bir ülke değiliz. Vatandaşlık literatüründe hak uyanışı var ancak ‘Ortak vatandaşlık bağı nedir?’ sorusuna ‘Herkesi bağlayan yasalar’ cevabı verenlerin oranı yüzde 22. Yani vatandaşlık bağının zemini hukuk değil.” Bu arada eğitim düştükçe din birliğinin önemi artıyor. Eğitim seviyesi yükseldikçeyse gelenek ve kültüre verilen önem artıyor. Dil birliğiyse eğitim seviyesi fark etmeden aynı oranda, yüzde 9’da kalıyor.

VATANDAŞLIK ÜZERİNE EN KAPSAMLI ARAŞTIRMA

İstanbul Politikalar Merkezi Direktörü Prof. Dr. Fuat Keyman, Türkiye’de bugüne kadar ‘vatandaşlık’ üzerine yapılan en kapsamlı araştırma olduğunu vurgulayarak şunları söyledi: “Vatandaşlık denince haklar öne çıkmazdı. Bu anlamda epey mesafe katetmişiz. Ancak bu olumlu yaklaşımın yanında hukuka güven azalıyor.”

Kaynak: Zeynep Bilgehan-Hürriyet

Faydalı ise lütfen bağlantıyı paylaşınız, tavsiye ediniz. Kaynaksız kopyalamanıza rızamız yoktur.

İlginizi Çekebilir

Mi’rac Gecesi Hakkında Yazılar, Bilgiler

Mübârek Miraç Gecesi hakkında sitemizin zengin içeriğine ulaşmak için lütfen alttaki başlıkları tıklayınız. 1. Tıklayınız …

Önceki yazıyı okuyun:
Şanlıurfa Bediüzzaman Mevlidi’ne davet

Şanlıurfa Bediüzzaman Mevlidi'ne davet Bediüzzaman Said Nursi Hazretlerinin 1960 yılında Urfa'da vefat etmesinden sonra her …

Kapat