Ana Sayfa / Yazarlar / Twitter’in Kuşları

Twitter’in Kuşları

Faydalı ise lütfen bağlantıyı paylaşınız, tavsiye ediniz. Kaynaksız kopyalamanıza rızamız yoktur.

Geçtiğimiz haftalarda Twitter’in yaptığı bir açıklama ve uygulama ülkeye gündem olmuş, troll tartışmalarını yeniden ayyuka çıkaetmıştı.

Trol; balık avlamakta kullanılan bir ağ ya da yem çeşidi diye tarif etsek pek yanlış tanımlamış olmayız sanırım.
İskandinav ülkelerindeki kötü bir masal kahramanı olarak da bilinirmiş.
Sosyal medyada ise; gerçek olmayan isimlerle hesap açıp suç işleyen, saldırgan bir dil ile olur olmaz paylaşımlar yapanlar için bu tanımlama kullanılıyor ağırlıklı olarak.

Merkezi ABD’de olan pek çok sosyal medya ağının aslında değişik ülkelerde siyasi hesaplar adına adeta balık avlamak için ağ atmış büyük avcılar olduğunu söylemek çok ta yanlış olmasa gerek.
Arap ülkelerinde yaşanan Arap Baharı’nın, Sisi darbesinin ve değişik pek çok ülkedeki sosyal, siyasal hareketlerin Facebook gibi sosyal medya hesapları sayesinde başarıldığını herkes biliyor.
Facebook’tan sonra dünyaya yayılan Twitter’ın da benzer siyasi amaçlar için kullanıldığı herkesçe biliniyor.

Bu sosyal ağları denetlemek neredeyse imkansız. Wikipedia, Twitter ve Facebook ile ülkemiz arasında yaşanan sorunları hatırlıyor olmalıyız.
Hukuki denetimi kabul etmeyen, hesap vermeyen, vergi vermeyen, adli konularda hatta
ülkemizde yaşanan Fetö darbe girişimine ilişkin yargılamalarda bile emniyete ve yargıya yardımcı olmayan, bilgi vermeyen yapılardan bahsediyoruz.
Devletler üstü yapılar olmak isteyen bu sosyal ağlarla sorun yaşamayan ülke yok gibidir. En büyük sorunu yine Abd başkanı Trump’ın yaşadığını görüyoruz.

Ülkemizde sosyal ağları en etkin kullananların dış bağlantılı  FETÖ, PKK ve Sol örgütler olduğu, marjinal ideolojik grup ve örgütler olduğu, kanuni görünüp kanunsuz işler yapan bazı STK’lar olduğu herkesçe bilinen bir gerçek.
Yani aslında trollüğü icad edenler de, bu işin kitabını yazanlar da, bu işin ordinaryüsleri de bu tür terörize ve ideolojik yapılardır aslında.
En saldırgan, en tahrip ve tahrik edici söylemler, tüm yalan bilgiler bu örgütler tarafından örgütlü bir şekilde üretiliyor, paylaşılıyor ve yayılıyor.
Taksim Gezi olaylarında sosyal medyanın nasıl kullanıldığı,
Fetö’nün sosyal medya yapılanmaları, sahte ve organize ekipleri, ve bunlarla neleri nasıl yaptıkları mahkeme kayıtlarına geçmiş durumda örneğin.
Sosyal medyadaki bu organize kötülüğe karşı, her siyasi partinin ve meşru oluşumların nefsi müdafa amaçlı tedbirler almaya, karşı gruplar oluşturmaya başladıkları da bir vakıa gibi görünüyor.
Hangi siyasal partinin, hangi ideolojik yapının ne kadar üyesi ya da troll hesabı var, sorusunun cevabını yine bu sosyal ağ sahip ve yöneticilerin bilmesi ve paylaşması gerekir diye düşünenlerdenim.

Geçtiğimiz haftalarda Twitter 7300 sahte hesabı kapattığını duyurması trol tartışmalarının hız kazanmasına neden olmuştu.
Bazı kişiler ve kesimler iyi niyetle twitter’in yaptığını doğru buldu destekledi.
Her kesime sızıp ortamı geren paylaşımlar yapan kişilerin engellenmesi olması gereken bir çabadır ve elbette desteklenmelidir.
Bu açıdan, bütün siyasi partilere, stklara sızan trollerin tesbit edilip ayıklanmasında ve açıklanmasında fayda olduğu aşikardır.

Destek paylaşımları yapanların bir kısmının, keçinin koyunun kuyruk altını gördüğündeki sevincine benzer bir algıyla, durumdan siyasi rant elde etme niyetiyle destekledikleri de acı bir gerçek.
Twitter’in sadece bir siyasi partisinin adının vermesi ve engellenen kullanıcıları bir partiyle ilintilendirmesi olmuştu.
Bu durum, doğal olarak akıllarda pek çok soru işaretlerinin oluşmasına da neden oldu açıkçası.

Twitter neden sadece bir partinin adını özellikle verdi?
Twitter sadece bir partiyi destekleme adına paylaşım yapanları mı takibe aldı?
Neden?
Türkiye’de twitter kullanan 12 milyon kullanıcıdan ne kadarı trol hesaptır?
Diğer partiler adına paylaşım yapan trol hesap yok mudur, bunların yalan, yanlış, yanlı, tahrik amaçlı paylaşımları yok mudur?
Varsa ne kadardır ve onlar hakkında da benzer bir takip ve ayıklama işlemi yapılacak mıdır?
Yapılmamışsa ve yapılmayacaksa bu durumu nasıl okumalı, nasıl anlamlandırmalıyız?

Fetö, Pkk, Dhkp/c, İşid gibi terör örgütleri adına paylaşım yapan hesapların sayısı ne kadardır ve bunlar hakkında da benzer işlemler yapılacak mıdır?  Ve neden öncelikle bu tür terör örgütlerine ait hesaplar değil de bir siyasi parti adına paylaşım yapan hesaplar takibe alınıp engellenmiştir?
Ve engellenen hesapların hepsi gerçekten trol, sahte hesaplar mıdır?

Twitter’in yaptığını şu şekilde okuyanlar da var;
Bir kaç aydır bazı siyasi partilerin açıktan darbe tehdidinde bulunmaları;
HDP Milletvekilinin Meclis kürsüsünden “Gezinin yarıda bıraktığını bu halk tamamlayacak…” sözleri,
ardından Lgbt eylemleri, baroların hareketlendirilmesi, sokağa dökülmeleri vb ülkemiz üzerinde yine ve yeniden sosyal-siyasal mühendislik planlarının yapılıyor olma ihtimaline mi işaret etmektedir?
Ve yine daha dün bir sayın bakanımızın dünyaya gelen masum evladı ve annesi hakkında yapılan iğrenç paylaşımlar..
ABD Başkanı Trump’a kafa tutan, paylaşımlarına ambargo koyan, Filistinli Şeyh Ahmet’in şehadet yıldönümünü andığı için birilerinin hesaplarını askıya alan bu ağları yönetenler, bir çocuk, bir anne hakkında yapılan paylaşımlara karşı ne tavır sergileyecektir, çok merak edilmektedir doğal olarak.

Ülkemizde sahnelenmek istenen sosyal mühendislik planları var mıdır?
Twitter ve benzeri sosyal ağlar bu planlara dahil midir, alet midir?
Cevabını zaman ve uygulamalar gösterecek.
Ülkemizi ve milletimizi sıkıntıya sokacak her türlü askeri, sosyal, siyasal, medya, emniyet ve yargı darbelerine zemin hazırlanmasına ve fiiliyata geçirilmesine
karşı çıkması, karşı durması muhtemel hesapların susturulmaya çalışıldığı, taşların bağlanmaya çalışıldığı gibi bir durum mu söz konusudur?..
Bu algı ve iddianın doğru olup olmadığının cevabını da yine twitter’ın vermesi gerektiğini düşünenlerdenim.

Twitter, bizzat kendisi, bazı güç odaklarıyla birlikte kendi kuşlarını beslemek için ülkemizde trolle balık avına mı çıkmıştır, balık avlamak için yem atmış olabilir mi?

Twitter ve benzeri sosyal medya ağlarında beslenecek ve avlanacak kuşlar bol..
Bekleyip göreceğiz..

Faydalı ise lütfen bağlantıyı paylaşınız, tavsiye ediniz. Kaynaksız kopyalamanıza rızamız yoktur.

İlginizi Çekebilir

‘Salâvatın Mânâsı Rahmettir!..’ 

‘SALAVÂTIN MA‘NÂSI RAHMETTİR!..’  “(Ey resûlüm!)  (biz) seni ancak âlemlere bir rahmet olarak gönderdik!..” (Enbiya,107) “İşte seni …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Önceki yazıyı okuyun:
İmajın Saltanatı!

İnsan şunu düşünmeden edemiyor bazen nedense: Asrımız, hakkında “imaj çağı” denilecek kadar şekle bağlı özelliklerine ‘cool’ …

Kapat