Ana Sayfa / Yazarlar / Ücret tayin ederek Kur’an ziyafeti düzenlemek

Ücret tayin ederek Kur’an ziyafeti düzenlemek

Faydalı ise lütfen bağlantıyı paylaşınız, tavsiye ediniz. Kaynaksız kopyalamanıza rızamız yoktur.

Ücret tayin ederek Kur’an ziyafeti düzenlemek

Ubade bin Samit dedi ki:
Suffe’de eğitim gören bazı kişilere yazı yazmayı ve Kur’an öğrettim. Onlardan biri bana bir yay hediye etti.

Ben de: Bu bir mal değil. Bunu Allah yolunda cihada çıkınca kullanırım, gideyim de Resulullah sallallahu aleyhi ve sellem’e sorayım dedim.

Dedim ki: Ey Allah’ın peygamberi, kendisine yazı ve Kur’an öğrettiğim bir adam bana bir yay hediye etti. O bir mal olmasa gerek. Onu Allah yolunda savaşırken kullanacağım.

Resulullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu: “Ateşten bir halka boğazına geçirilmesini istiyorsan bu hediyeyi kabul et!” (Ebû Dâvud)

Kur’an öğretme karşılığında ücret ve hediye alınıp alınmayacağı ihtilaflıdır. Ancak Kur’an’ı geçim kaynağı olarak öğretmeyi alimler caiz görmezler.

Kimsenin öğretmediği, düzgün öğretmediği durumlarda devlet tarafından görevlendirilen hocalar, şahıslardan değil de devletten maaş alarak Kur’an öğretebilirler. Nitekim sahabe döneminde de maaşını devletin verdiği Kur’an öğretmenleri vardı.

Özellikle anlaşmalı olarak hediye talep edilmesi caiz değildir. Kaldı ki, Kur’an ziyafetleri, programları ve etkinliklerde ücret tayin edip gelip Kur’an okumak caiz değildir. Araya bir kaç ilahi sıkıştırıp Kur’an okuyup ücret almak ve bunu ilahi ücreti olarak göstermek hiç doğru değildir. Bunu yapan da yanlış yapıyor, yaptıran da yanlış yapıyor.

***

Her yerde gençliğin problemlerini konuşuyoruz.

Gençlik, kendisine sunulanı yaşıyor. Sunum yapanlar ise maalesef gençler değil, yetişkinlerdir.

Yaşlı kesim ve orta sınıf insanı ihmal ediyoruz. Gençlik merkezleri var. Belediyeler açıyor, Gençlik ve Spor Bakanlığı açıyor, Diyanet açıyor, Aile Bakanlığı açıyor… Olması gereken bir merkez.

Peki, orta yaş ve yaşlı kesimler için ne yapıyoruz? Sadece ölümü ve ahireti hatırlatacak faaliyetler ile yetinmemek gerekir. Onlar için de bazı merkezlerin açılması gerekiyor.

Kur’an, orta yaş ve ileri yaşlılık ile ilgili bir çok konuya temas etmiştir.

Zekeriya aleyhisselam’ın ileri yaşına rağmen çocuk sahibi olmak için dua etmesi (Meryem Sûresi 4), Hazreti İbrahim’in ve eşinin aile hayatı (Hûd Sûresi 69 -73), kırk yaşına gelince dua eden kişinin duası (Ahkaf Sûresi 15), kendisine bir insanın düşünüp öğüt alacağı kadar zamanın verildiği (Fâtır 37) gibi bir çok konu yer almıştır.

Gençlik merkezleri lazım, ama orta yaş ve ileri yaş merkezleri ise elzemdir.

Faydalı ise lütfen bağlantıyı paylaşınız, tavsiye ediniz. Kaynaksız kopyalamanıza rızamız yoktur.

İlginizi Çekebilir

‘Salâvatın Mânâsı Rahmettir!..’ 

‘SALAVÂTIN MA‘NÂSI RAHMETTİR!..’  “(Ey resûlüm!)  (biz) seni ancak âlemlere bir rahmet olarak gönderdik!..” (Enbiya,107) “İşte seni …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Önceki yazıyı okuyun:
Bütün kelimat-ı tayyibe Allah’a mahsustur…

-Burada “tahiyyatın hülâsası olan ‘El-mübareketû’, Ve mübarekâtın hülâsası olan ‘Es’sâlâvatû’, salâvatın hülâsası olan tayyibat…” (6. …

Kapat