Ana Sayfa / RİSALE-İ NUR & BEDİÜZZAMAN / Nurdan Hatıralar / Üstad’ın Ceylan’a İlk Dersi: SIDK
Mehmed Çalışkan ağabeyin Eskişehir Kabristanndaki mezarı

Üstad’ın Ceylan’a İlk Dersi: SIDK

Faydalı ise lütfen bağlantıyı paylaşınız, tavsiye ediniz. Kaynaksız kopyalamanıza rızamız yoktur.

Mehmet Çalışkan ağabeyimiz 1905 Emirdağ doğumludur. 1944’de Emirdağ’a nefy edilen Bediüzzaman Hazretlerine sahip çıkan Çalışkanlar Hanedanının bir ferdi ve Abdülkadir Ceylan Çalışkan Ağabeyimizin de pederleridir. 1984’te Eskişehir’de vefat etti. Eskişehir Kabristanında medfundur. Allah rahmet eylesin.

Emirdağ Lâhikası’nda: “Emirdağı’nın Süleyman Rüşdüsü olan Çalışkan Mehmed’i “Sirac-in Nur”u almak ve hârice giden kitapları anlamak niyetiyle İstanbul’a gönderdik.” (Em.Lâh. 250) şeklinde ismi geçmektedir.

Çalışkanlar Hanedanının târihî hizmetleri ise Tarihçe-i Hayatta şu şekilde ifade edilmektedir: “Emirdağı’nda ilk defa Üstadla yakından alâkadar olan Çalışkanlar Hânedanı, Kasabalarına nefyedilen bu âlim ve fâzıl ihtiyar zâta yakından dostluk göstermişler, hizmetine koşmuşlar, sırf Lillâh için olan bu irtibatlarını sû-i tefsir edenlerin yalan ve tezviratına aldırmayarak alâkalarını gevşetmemişlerdi…” (T. Hayat 459)

ESKİŞEHİR 6 AĞUSTOS 1973

 Mehmed Çalışkan ağabeyi 1973 senesinin Ağustos ayında, Eskişehir’deki iş yerinde ziyaret ettik. Ankara’dan Mehmed Kurdoğlu ağabey ve bir gurup üniversite talebesi ile beraberdik. Kendi dükkanında bize anlattığı hâtıraları hemen anında kaydettik. İşte aldığımız notlar:

Ceylan evvelâ benden îman dersi alsın

Üstad Emirdağ’ına gelince: “Burada Ceylan isminde bir çocuk var mı? O bana hizmet edecek” diye sormuş. Bir gün Ceylan’la beraber ziyaretine gittim. Üstad, “oğlun mu?” dedi. Ben de: “Evet, fırsat düşmüşken çocuğun mektep işini bir görüşeyim dedim. Efendim, çocuk çalışkan ve zeki. Onu yüksek mekteplere vermek istiyorum, ne buyurursunuz?” diye sordum. “İyi!.. zeki ve çalışkan olduğu için evvelâ benden îman dersi alsın. Sonra yüksek mekteplere devam etsin” dedi.

Ceylan’a ilk verdiği ders: SIDK

Ceylan Çalışkan

Ceylan’a ilk verdiği ders: SIDK. Buyurmuş ki: “Hiç yalan söylemeyeceksin, dâima doğru olacaksın. Sana bir milyon verirler, sen bana ihânet edebilirsin. Fakat ebediyyen ismin lânetle anılır.”

Ceylan askere giderken

Ceylan’ın askerlik çağı geldiğinde, Üstad onun biraz geç alınmasını istedi ise de, biz müracaatımızı yapamadık ve Ceylan asker oldu. Üstadına Allahaısmarladık derken, Üstad ona şu nasihati verdi: “Sen Risale-i Nur esaslarını hareketlerinle yaşa.” Sonra bir pusula verdi. Bu pusulada hatırımda kaldığına göre: “Benim şarktaki dostlarıma ve talebelerime selam olsun” yazılı idi. Ceylan Urfa’ya gidince bunu bir nakşî şeyhine vermiş. Şeyh kâğıdı okuyup cebine koymuş; “tamam bunu benim için yazmış” demiş. Ceylan iki ay izne çıkınca Üstad: “Urfa Medresesinde kalsın” dedi.

Ceylan yatağını toplayıp Üstad’ın yanına gitti

Ceylan nihayet askerliğini bitirdi geldi. Bir gece bizde kaldı. Ertesi gün Üstad: “Bak kardeşim, senin çok evladın var, bunu da bana ver” dedi. “Üstadım onu daha evvel size vermiştim” dedim. Böylece Ceylan yatağını toplayıp Üstad’ın yanına gitti.

Ağabeyler Anlatıyor’dan

Yazar : Ömer ÖZCAN

1950 yılında Milas’ta doğdu. Ortaokul ve lise eğitimini İzmir’de tamamladı. 1968 senesinde lise ikinci sınıfta iken Risale-i Nur’u tanıdı. 1969’da ‘Ankara Erkek Teknik Yüksek Öğretmen Okulu’na (Bugünkü adıyla: Teknik Eğitim Fakültesi) kaydoldu… Ankara’da beş seneye yakın Bayram Yüksel Ağabeyin nezaretinde muhtelif Dersane-i Nûriyelerde kaldı. 1973 senesinde öğretmen olarak mezun oldu. 1973’den 1984’e kadar 11 sene Zonguldak’ta lise öğretmenliği yaptı. Sonra İzmir’e, mezun olduğu liseye öğretmen olarak atandı. 2000 senesinde aynı okuldan emekli oldu. Ömer Özcan evli ve iki kız babasıdır. Şimdi İzmir’de ikamet ediyor. Bütün mesaisini iman ve Kur’an hizmetlerine ayırmaya çalışmaktadır.
Ömer Özcan’ın Bediüzzaman Said Nursi ve talebeleri hakkında hatırı sayılır bir arşivi vardır. Kendisinde, Hz. Üstad’la görüşen veya görüşmeyen kadim ağabeylerden fotoğraf, ses, video veya yazılı olarak yaptığı kayıtlar mevcudtur. Ayrıca Risale-i Nur’un teksir veya matbaa olarak ilk baskılarının tamamına yakını Ömer Özcan’ın arşivinde bulunmaktadır. El yazılı orijinaller de vardır.
Ömer Özcan, Üstad Said Nursi Hazretleriyle hatıraları olan Ağabeylerle yaptığı röportajların bir kısmını kitaplaştırmıştır. “Risale-i Nur Hizmetkârları AĞABEYLER ANLATIYOR” adıyla seri olarak yayınlanmış sekiz kitabı bulunmaktadır. Yeni kitap hazırlıkları ve araştırma çalışmaları devam etmektedir.

Tüm Yazıları Göster
Faydalı ise lütfen bağlantıyı paylaşınız, tavsiye ediniz. Kaynaksız kopyalamanıza rızamız yoktur.

İlginizi Çekebilir

‘Salâvatın Mânâsı Rahmettir!..’ 

‘SALAVÂTIN MA‘NÂSI RAHMETTİR!..’  “(Ey resûlüm!)  (biz) seni ancak âlemlere bir rahmet olarak gönderdik!..” (Enbiya,107) “İşte seni …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Önceki yazıyı okuyun:
Ailesiz Toplum- 2 İnsansız Bir Gelecek

Önceki Yazı Peki ne olacak bu kadar işsiz (atık) insan? Muhtemeldir ki, kitleler bu soruya …

Kapat