Ana Sayfa / İLİM - KÜLTÜR – SANAT – FİKRİYAT / Röportaj & Mülâkat & Konuşmalar / Vali Bektaş: 5-10 Yıl İçinde Kastamonu Tanınamayacak Bir İl Olacak – Röportaj

Vali Bektaş: 5-10 Yıl İçinde Kastamonu Tanınamayacak Bir İl Olacak – Röportaj

Faydalı ise lütfen bağlantıyı paylaşınız, tavsiye ediniz. Kaynaksız kopyalamanıza rızamız yoktur.

Vali Bektaş TRT`de açıklamalarda bulundu

TRT canlı yayınında konuştu, “5-10 yıl içinde Kastamonu tanınamayacak bir İl olacak” dedi

Kastamonu’nun Renkleriyle Hayatı  Renklendirmek İstiyoruz.

Vali Erdoğan BEKTAŞ, Hayatın Renkleri isimli program konuğu oldu.

Vali Erdoğan BEKTAŞ “ Başkentte Kastamonu Günleri 9” etkinliği ve Kastamonu’nun tanıtımı amacıyla;  13.03.2013 Çarşamba günü Saat : 13:00’ te TRT Anadolu kanalında yayınlanan Hayatın Renkleri isimli program konuğu oldu.

Vali Erdoğan BEKTAŞ;  Ankara da bulunuş sebebimiz, Kastamonu günleri. Başkentte her vilayetin değişik günlerde etkinlikleri oluyor, fakat bu etkinliği Ankara da Kastamonulu hemşerilerimiz başlatmıştır. Bu sene 9.sunu yapıcağız Atatürk Kültür Merkezinde. 13 – 17 Mart arasında Ankara’da.

Kastamonu’nun renkleriyle hayatı  renklendirmek istiyoruz.

Biz de Hayatın Renkleri  programında, Kastamonu’nun renkleriyle hayatı biraz daha renklendirmek istiyoruz. Kastamonu tüm renklerini burada anlatmamız çok zor. anlatamadıklarımızı AKM’de görebilirler.  Seyircilerimizi biz Kastamonu’da misafir edelim ve bütün renkleri olduğu yerde gösterme imkanını bizlere versinler.

Özellikle Ankara ve Kastamonu biraz daha yakınlaşıyor. Çünkü Ankara ile aramızda Anadolu’nun yüce dağı Ilgaz Dağı var. Şimdi Ilgaz Dağını  deliyoruz. Tünelin %10’u bitti. İnşallah 2014’de tüneli tamamlayacağız ve Ankara’ya 2 saat Ilgaz Kış Turizm Merkezine 1,5 saat’e inecek.

Ilgaz Tüneli Ankaralıları özellikle kayakçılarla bizi buluşturacak.

Önümüzdeki sene kayak sezonundan önce biz yurdum tepede Ilgaz Kayak Merkezin hemen yanı başında mevcut pistleri 5 kat büyüttüğümüzde ve çeşitliliğinde yeni bir kayak merkezi devreye almış olacağız. Dolayısıyla bu Ilgaz Tüneli Ankaralıları özellikle kayakçılarla bizi biraz daha buluşturmuş oluyor.

Biz artık bu hazinenin açılmasını istiyoruz.

Bunun için Ankara’ya Ilgaz Tüneliyle yakınlaşıyoruz ama tüm Türkiye ye ve Dünyaya başka bir şekilde yakınlaşıyoruz. Havaalanımız bitti, geçen hafta müteahhitten geçici kabul dilekçesini aldık. Önümüzdeki bir iki ay içersinde uçaklarımız uçmaya başlayacak. Dolayısıyla Kastamonu artık bilinen bir yer. Kastamonu havaalanı merkeze 3 km uzaklıkta. Aslında çok eski bir havaalanı 1959 yılında ilk açılışını yapmış ama tutamamıştık o zaman. Şimdi pistlerini ve her şeyini büyüttük ve yeniledik ve gerçekten ciddi bir yatırım oldu. Ulaştırma Bakanlığımız ve Genel müdürlüğümüz çok emek verdiler. Bizde özel idare olarak maliyetinin yarıya kadarını karşıladık ve uluslar arası bir havaalanımız oldu. İnşallah Kastamonulular ve Kastamonulu olmayanlar uçaklarımızı doldururlarsa çok mutlu olacağız.

Küre Dağları Milli Parkına Uluslar arası düzeyde Pan Parks  statüsü verildi

Kastamonu Turizmi dediğimizde, gerçekten 4 mevsimi birbirinden ayıramıyorsunuz. İlkbaharı, Sonbaharı özellikle Ankaralı fotoğrafçılar biliyorlar yazı ve kışı 4 mevsimi gerçekten çok özel potansiyeli var. Bizim doğamızın %63’ü orman. Bu ormanların içersinde iki tane milli parkımız var. Ilgaz Dağı Milli Parkı ve Küre Dağları Milli Parkı, Küre dağları milli parkı içersinde geçen yıl Uluslar arası düzeyde Pan Parks  statüsü verildi,  İnsan eli değmemiş tamamen yaban olan yörelere bu ad veriliyor. Dünya da 12’tane vardı, 13’sü Küre Dağları Milli Parkı içersinde tescil edildi. Yani gerçekten bu coğrafya el dokunulmamış, el değmemiş doğa eko turizm varlıklarıyla dolu.

Horma  Kanyonunu  yürüyüş parkuru yapıyoruz

Önümüzdeki yaz mevsimine yetiştirmeye çalışıyoruz. ciddi bir altyapıyla burayı kanyoncularla buluşturacağız, ayrıca kanyoncu olmayanlarla da buluşturacağız ve bir şey daha yapıyoruz. Burası engellilerin tekerlekli bisikletleriyle yürüyebilecekleri bir kanyon haline dönüşmüş olacak.

Kanyonlar, mağaralar, şelaleler, akarsulardan  sonra Kastamonu aynı zamanda bir deniz şehri. Sahilde 6 tane ilçemiz var. Bu çok bilinmez, mesela Cide, İnebolu, Abana, Bozkurt, Çatalzeytin ve Doğanyurt İlçeleri ile Kastamonu’nun 170 km uzunluğunda sahili var ve dokunulmamış koyları var.

Roma döneminde, Bizans döneminde Kastamonu bölgesinin merkezi idi

Daha sonra Anadolu dönemi beyliğinde Candaroğulları ve Çobanoğulları döneminin merkeziydi.

İsmail Bey külliyesi var. İsmail Beyin bütün coğrafya bölgesinde eserleri var ve Kastamonu’da da  eserleri var.  Osmanlı döneminde, Üsküdar’a kadar bütün  bölge Kastamonu eyaletine bağlıymış. Dolayısıyla bu tarihteki binalar bile kültürel varlıklardır. Bu kültürel varlıkları, tarihi mimarisi  başka şehirlerde olduğu gibi rant ekonomisine konu edilip bozulmamış.. Kastamonu’nun eski güzelliklerini olabildiği kadar hızlı orijinaline uygun restore edip günümüz insanın görüşüne sunma imkanımız var ve bizde bunu yapıyoruz.

Ahşapta raconu Kastamonu kesti

Coğrafyanın %60’ı ormanla kaplı olunca, doğal olarak burada taş işçiliği değil ahşap işçiliği yetişiyor. Mimarimizin tamamı ahşap esaslıdır. 100 yıllık 200 yıllık evlerimiz, samanlıklarımız, ahırlarımız ve ambarlarımız var. Çok özel işçilik örneklerimiz var ve onlar halen yaşıyor. Ben Trabzonluyum, Trabzon’da bu ahşap işçiliği kısmen yaşatılıyor. Daha doğrusu Türkiye’de beton binalar yapılıyor. Kastamonu’da bu olmamış. 3 sene önce Kastamonulu girişimcileri destek verdiler ve ahşap fuarın 1.sini ve 2.sini yaptık bu sene 3.sünü yapıyoruz. Artık diyoruz ki, ahşapta raconu Kastamonu kesti. İstanbul’un bütün kerestesi Abana’dan, Cide’den deniz yoluyla kara yolu yokken Kastamonu’dan giderdi.

Çanakkale türküsü bir Kastamonu türküsüdür

İhsan OZANOĞLU TRT’ye de eser yapmış bir sanatçımız. Onun değerlendirmesi Çanakkale türküsü aslında bir Kastamonu türküsüdür. Bununda gerekçesi var. Kastamonu hiç işgal edilmemesine rağmen, düşman yüzü görmemesine rağmen Çanakkale’de en çok şehit veren 3.cü ilimiz. Bizim İnebolu ilçesine giderken, Küre’yi geçince bir köyümüz var. Anayolun üzerinde yazar tabelada Ersizlerdere, köyün adı Ersizlerdere köyü. Bu köyün Ersizlerdere adını almasının sebebi bir derenin kenarında, o köyde hiç erkek kalmamış. Bütün erkekler Çanakkale’de şehit olmuş ve köyün adı Ersizlerdere olmuş. Çanakkale’de Kastamonu’nun rolü bu.

İnebolu İstiklal Savaşının limanıdır

İstiklal Savaşında Kastamonu’nun çok daha özel bir rolü var. Çünkü, özellikle Anadolu’daki İstiklal mücadelesinden temin edilen savaş malzemesi İnebolu’ya kadar deniz yoluyla geliyor, Kastamonu-Çankırı- Ankara hattında devam ediyor. İnebolu İstiklal Savaşının limanıdır. Biz İnebolu’ya deniz yoluyla gelen malzemeyi Ankara’ya Kağanlarla taşımışız. Şerife Bacı Seydiler ilçemizden İnsanımız kağnıyla, sırtında o malzemeyi Ankara’ya ve Anadolu’ya aktarmış. Ve biz bunu yaşatmak için İstiklal Yolu yürüyüşü olarak  her sene bir iki kez o yolu yürüyoruz.

Kastamonu’dan tüm Anadolu’ya mesaj veriliyor

İstiklal Savaşında Kastamonu’nun  bir başka özelliği var, Mehmet Akif Ersoy İstanbul’dan çıkmış Anadolu insanını İstiklal Savaşıyla barıştırmak, İstiklal Savaşı’nı benimsetmek ve moral destek sağlamak üzere Anadolu’ya yani Kastamonu’ya geçiyor.  Nasrullah Camisi çok eski bir camidir. Orada bu vaazları yapıyor,  bu vaazları bastırılıyor, ordu tarafından coğrafyanın tamamına dağıtılıyor. Mehmet Akif Ersoy Kastamonu’da 3 ay kalıyor. Kastamonu’dan tüm Anadolu’ya İstiklal savaşı mesajı veriliyor. Böyle bir özelliği var.

Türkiye’de ilk ve tek şapka müzesi Kastamonu’da, yanında bebek müzemiz, dantel müzemiz,  silah müzemiz var.

Vedat Tek  Osmanlının önemli mimarlarından bir tanesi. Ve bizim Kastamonu Valilik binamızın mimarisini yapan O’dur, 1902’de yapılmış, bizim çok sembol binalarımızdan birisidir. Kastamonu’yu görenler bilirler, görmeyenlere özellikle tavsiye ediyoruz. O özel eserlerimizi görsünler.

Atatürk Kültür Merkezimizdeki Kastamonu Günlerine  herkesi  davet ediyoruz.

Tarihi geçmişi zengin olunca her yaşanan olaydan bir şey kalıyor ve kalan işler üst üste birikince kültürü oluşturuyor, gelenekleri oluşturuyor, sizin  omzunuzdaki Sarı Yazma sadece bizim Cide ilçemizde var.

Bu hafta açılan Atatürk Kültür Merkezimizdeki Kastamonu Günlerine  herkesi davet ediyoruz. Bizim her ilçemizin yemekleri, gelenekleri, kıyafetleri birbirinden farklıdır. Özellikle El Dokumaları el tezgahlarında dokunuyor, tarihi boyunca böyleydi ve bugünde böyle devam ediyor. Bu dokumalar günlük kullanılmak üzere tasarlanıyor. Bunlar için kurslar, atölyeler ve özel imalathaneler var .

Kastamonu Hanım Eli Pazarı açılacak

Bizim mikro kredi faaliyetimiz var. El dokumalarını özellikle mikro kredilerde çalışan bayanlar ürettikleri ürünleri pazarlamak üzere bir Pazar haline geliyor. Henüz biz bunu açmadık ama  bir iki ay içersinde faaliyete geçirebiliriz. Büyük ihtimal Cumartesi günleri açık olacak. Pazarımızın adı Kastamonu Hanım Eli Pazarı olacak.

4 Mayıs’ta Kastamonu da Evliyalar haftasını kutluyoruz.

Bu yıllardır yapılıyor. Kastamonu’da Şey Şaban-i Veli Hazretleri  1500’lü yıllardan geliyor. Burası ziyaretçileriyle dolup taşıyor. 4 Mayıs’ta da bir hafta sürecek bir etkinlikle her yıl yaşatmaya çalışıyoruz.

4. Organize Sanayi bölgemize hazırlanıyoruz

Biliyorsunuz sadece Turizm bizi bir yere taşımaz. Bunun için sanayi yi ihmal etmiyoruz, edemiyoruz ve etmemeliyiz. 4. organize sanayi ye hazırlanıyoruz. Türkiye’nin bu en büyük kapıları kapı ihtiyacının %30’u Tosya’dan karşılanıyor.

Mobilyanın ham maddesi bizde, üç tane sunta fabrikamız var. Bu konuda zaten bir yol alınmış ve bu yolumuza da devam ediyoruz. 4. Organize Sanayi bölgemize hazırlanıyoruz.

Bakır, Krom Madenleri ve Mermercilik

Küre bakır işletmesinde  280 metreye kadar inilmiş idi. Bu sene ilk defa 1000 metreye iniliyor bu işletmede. Bunun yanında bizim Hanönü ilçemizde yeni bir bakır madeni bulundu. Orada Küredeki rezerve ye yakın bir rezerv bulundu. Burada çok büyük bir sanayi kuruluşları hazırlanıyor ve o işletmenin yakınında meta’nın sondajları başlayacak.

Hanönü- Taşköprü-Küre hattının gelecekte Türkiye’ye bir bakır rezerv alanı olarak ünlenmesini umuyoruz.

Ayrıca krom madenlerimiz var. Fabrikalar kuruluyor kuruldu devam ediyor.

Bunun yanında son yıllarda mermerciler Kastamonu’ya gelmeye başladı.

Kastamonu’ya has lezzetler

Pastırma konusunda  Kastamonu’nun özelliliği bir defa hayvanların yetiştiği şartlar çok doğal, sonra pastırma doğal şartlarda kurutuluyor. Fabrikalarda yada fırınlarda kurutulmuyor. Tamamen rüzgarda ve özel binaların üstünde kurutuluyor, çok ince kesiliyor

Kastamonu’muzun başka yiyecekleri de var. Kastamonu çekme helvamız, Taşköprü Sarımsağımız, Tosya pirinci, siyez bulgurumuz. Siyez bulguru şu demek, genleriyle oynanmamış bir türüdür, onun için değerlidir ve   lezzetlidir. Tosya’da  pirinç yetiştirilmeye devam ediyor. Birde banduma diye özel bir yemeğimiz var.


Kaynak: kastamonupostasi.com

Faydalı ise lütfen bağlantıyı paylaşınız, tavsiye ediniz. Kaynaksız kopyalamanıza rızamız yoktur.

İlginizi Çekebilir

Azâmet ve Kibriyâ Hakkında Muhteşem Bir Bahis

Azâmet ve Kibriyâ Hakkında Muhteşem Bir Bahis Bediüzzaman Hazretlerinin muhteşem eseri Âyetü’l-Kübrâ’nın Mukaddimesinde yer alan, …

Önceki yazıyı okuyun:
Vatikan / Yunus MÜREBBİ

K Ü R S Ü Yunus MÜREBBİ VATİKAN Son zamanlarda Vatikan ile yatar Vatikan ile …

Kapat