Ana Sayfa / Yazarlar / Yeni Fetöleri “Önlemek” İçin.. – 2

Yeni Fetöleri “Önlemek” İçin.. – 2

Faydalı ise lütfen bağlantıyı paylaşınız, tavsiye ediniz. Kaynaksız kopyalamanıza rızamız yoktur.

Başımıza sarılabilecek yepyeni FETÖlere mani olmak için yaklaşık bin yıldan beri üstüste biriken “gubar”ı; ilmi tozlanmaları silkelememiz şarttan öte bir zaruret…

Madem ki “İttihad cehil ile olmaz.” Üstad Bediüzzaman’ın ifadesiye, “Bu zamanın en büyük farzı” olan “ittihad-ı İslam”ı temin hamasi nutuk ve “iddia”larla değil, ilmi icraatlarla olacaktır.

“Zaman tarikat zamanı değil, hakikat zamanıdır.” ve “Zaman tarikat zamanı değil, cemaat (topluluk) zamanıdır.” ifadeleri bu devirdeki hak ve hakikat yolcularının “Cadde-i Kübra”sını işaretliyor gibidir.

Çağımızın, İslam ve imanı ihya edici manasındaki Müceddidi Said Nursi (RA.)’a ait bu beyanlar ve istihraci hükümler, başında bir hoca, şeyh veya vaizin – reformistler gibi- bulunduğu yapılar, eğer ilk kuruluşta kasıtları yoksa, sonradan içlerine “nâehillerin” sızmasıyla “bid’a”lara sapabileceğinin de öngörüsüdür.

“Hizmet olsun da nasıl olursa olsun…” diyen bir eski dosta telefonda bunları söyleyince epeyce şaşırmış, ancak bizi ve Üstad’ın yetiştirdiği “saff-ı evvel” ağabeyleri suçlayarak birilerini temize çıkarmaya çalışmıştı. 7 Haziran seçiminden önceydi bu sohbet (!) ve bu dost belki de aradan geçen yıllar içerisinde pişman olmuştur. “Hin-i meşrutiyette tevbenin kapısı açıktır” zira…

Nur Üstad Bediüzzaman’ın, zatının layık olduğü “Müceddid”lik sıfatını sadece bir mektubunda kabul edişíndeki sır da buradadır. Bu “manevi” makamı “şahsı namına değil”, “Risale-i Nur’un şahs-ı manevisi” namına kabul etmesi bırakalım siyasi ve idari bir makamı, menfi hareketle elde etmeyi, kendisine verilen “manevi makamatı dahi feda”ya mecbur olduğu figanını aleme neden salmıştır?

Bir grubun başındaki hoca ya da şeyh veya kendini amir makamında bilen bir ağabeyi, birileri istimal etmek için “şeytan gibi dessasça” sağdan yaklaşarak veya “enesi okşanarak” (Desise-i Şeytaniye) gaflete atılsa da, bir Kur’an- Hadis Müfessiri Eserlere bağlı “manevi bir şahıs” hiçbir vakit aldatılamaz. ( Fert dahi bile olsa mağlup olduğu bir akım ancak Külliyat’a müstenit camia tarafından mağlup edilebilir.)

Bundandır ki Risale-i Nur’un birinci talebelerinden Zübeyir Gündüzalp:

“Risaleleri kendi karihasındaki malumat ile açıklayan kardeşler, bilmeden, cemaatı kitaba değil şahsa bağlar.” der ki ÇOK hsklıdır. Bilinir çünkü; Risale-i Nur’u en iyi açıklayan yine kendisi ve Kur’an-Sünnettir.

Üstad bu manevi makamlardan “istiğna” ile bir, eserlerinin belli bir coğrafyaya ve kitleye değil, bütün ümmet ve insanlığa ait olduğunu izhar; iki, eserlerinin “Kur’an’dan lemaan eden” BİR “mu’cize-i Kur’aniye” olduğunun itirafı; üç, istikbalde gelecek olan, İhlas Risalesi’nde “sizler” diye hitap ettiği “kardeş”lerini kitaba, yani ona-buna değil eserlere bağlayarak, “hizmetin tarz-ı telakkisi”nin ne olduğunu gösterme niyeti; dört, beş, altı… Hikmetlerini sırala sıralayabilirsen!..

Yazar : Mehmet Nuri BİNGÖL

BİYOGRAFİ
1961’de Şanlıurfa/Birecik’te doğdu. İlkokul ve ortaokulu aynı ilçede okudu. 1982’de İstanbul Edebiyat Fakültesinden mezun oldu. Anadolu’nun çok yöresinde Türk Dili ve Edebiyatı öğretmenliği yaptı.
Yazgı, Köprü, Bizim Külliye dergilerinde hikâye, deneme ve makaleleri yer aldı. Gap Gündemi, Tasvir, Yeni Nesil gazetelerinde yazıları yayımlandı. Birecik yıllıklarına alınmış şiirleri, yaptığı derlemeleri ve değişik site ve kitaplara alınmış makale, mülakat ve köşe yazıları bulunuyor.
Kitaplaşan iki eseri ve tefrika romanları Mehmet Nuri EMİNLER mahlasıyla yayımlanmıştır. Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliğine devam ediyor. Birecik’te temsilciliği açıldığı ilk günden beri Eğitim-Bir-Sen üyesi. Dört kızı ve üç torunu bulunuyor. Şanlıurfa/ Birecik’te ikâmet ediyor.

Tarık Buğra ile yaptığı mülakatın iktibas edildiği eserler:
Politika Dışı (Tarık Buğra)
Tarık Buğra’yla Söyleşiler (Mehmet Tekin)

Hikâyelerinin İktibas Edildiği Eserler:
Kedinâme (M. Nuri Yardım, 2019)
Dergizan Yıllığı (Ramazan Seydaoğlu, 2020)

İktibas edilen mahalli derlemeleri:
Cumhuriyetin 50. Yılında Birecik Yıllığı
Cumhuriyetin 70. Yılında Birecik Yıllığı

Tefrika Romanları:
Yokuşta ( 1986)
Yokuşta Tırmanış-1 (1984)
Yokuşta Tırmanış- 2 (1988)
Kafkasya’da Sarp Ufuklar (1981)

Kitapları:
Sürgündeki Çeçenya (1. Baskı: 1996; 2. Baskı: 2000) Gençlik Yayınevi
Nur Üstad (Biyografi- Deneme; 2002) Erguvan Yayınevi
Siyahtan Turkuaza (15 Temmuz) [Hikâyeler] 2021. KDY yayıncılık
Ver Elini Türkmeneli [Gönül Sayhası-1] (Roman) 2021, KDY Yayıncılık
Azada Yürüyüş [Gönül Sayhası-2] (Roman), 2021, KDY Yayıncılık, "Bir Başka Çeşme" (2022- KDY- Öyküler)

Tüm Yazıları Göster
Faydalı ise lütfen bağlantıyı paylaşınız, tavsiye ediniz. Kaynaksız kopyalamanıza rızamız yoktur.

İlginizi Çekebilir

‘Salâvatın Mânâsı Rahmettir!..’ 

‘SALAVÂTIN MA‘NÂSI RAHMETTİR!..’  “(Ey resûlüm!)  (biz) seni ancak âlemlere bir rahmet olarak gönderdik!..” (Enbiya,107) “İşte seni …

2 Yorumlar

  1. avatar

    Lütfen beni abonelikten çıkartın.

    Hülya TALU

    • Biz abone yapmıyoruz, bildirim almak istemiş olabilirsiniz. Bu tamamen bizim dışımızda bir seçimdir. Tarayıcınızdan bildirim isteğinizi kaldırmanızı tavsiye ederiz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Önceki yazıyı okuyun:
Peygamber Efendimizin (asm) Hükümdarlara Gönderdiği İslâm’a Davet Mektupları

PEYGAMBER EFENDİMİZ’İN İSLAM’A DAVET MEKTUPLARI Peygamber Efendimiz’in İslam’a davet mektubu gönderdiği hükümdarlar... Bütün insanlığa gönderilmiş …

Kapat