Ana Sayfa / Yazarlar / Yerli Silah Üretimi ve Reis Sınıfı Denizaltılar / Vehbi KARA

Yerli Silah Üretimi ve Reis Sınıfı Denizaltılar / Vehbi KARA

Faydalı ise lütfen bağlantıyı paylaşınız, tavsiye ediniz. Kaynaksız kopyalamanıza rızamız yoktur.

Türk Silahlı Kuvvetleri yerli silahlar ve özellikle silahlı ve silahsız İnsansız Hava Araçları (İHA) ile dünyada adından söz ettiren ülkelerden birisi olmuştur. Göğsümüzü kabartan bir başka konu ise Denizaltı teknolojisinde gösterilen başarılardır.

Uzmanlık alanım denizcilik olduğu için biraz bu konudaki güzel gelişmelerden bahsetmek istiyorum. İşte Deniz Kuvvetleri’mizin gücüne güç katacak dev bir ‘canavar’ üretiliyor. Yeni Yerli Tip Denizaltı Projesi kapsamında inşasına başlanılan “Reis” sınıfı denizaltılarının ilki olan Piri Reis, 2018 yılı sonunda denizle buluşacak.

1974 Kıbrıs harekatından sonra Türkiye’ye uygulanan ambargo, Türkiye’nin savunma sanayisinde millileşmesinin önünü açtı. Hem savunma sanayi alanında hem de diğer alanlarda kritik teknolojilerin Türkiye’de geliştirilmesi ve kendi ihtiyacımız olan kritik teknolojileri Türkiye’de yerli ve milli imkanlarla geliştirmenin önü açıldı. Bu doğrultuda savunma sanayisinde her geçen gün yeni bir sevindiren haber gelirken, eş zamanlı olarak birçok projenin de hayata geçmesi için çalışmalar sürüyor.

Gölcük Tersanesi, 2015 Ekim ayında başladığı Yeni Yerli Tip Denizaltı Projesi kapsamında başladığı ‘Reis’ sınıfı denizaltılar işte bunlardan sadece bir tanesidir. Proje kapsamında üretimine başlanılan ve çalışmaları hızla devam eden Piri Reis denizaltısı 2018 yılı sonunda denizle buluşacak. Yapılacak testlerin ardından da 2020’de seyrüsefer için hazır olacak. Projenin devamında 2025 yılına kadar her yıl bir denizaltı olmak üzere toplamda 6 denizaltı daha inşa edilmesi planlanıyor.

Hidrojen Yakıt Hücresi Teknolojisi ile geliştirilen Havadan Bağımsız Tahrik Sistemine sahip olacak denizaltılar, su sathına çıkmaksızın haftalarca dalmış durumda harekat icra etme imkan ve kabiliyetine haiz olacak. Bu denizaltı teknolojisinde bir devrimdir ve çok önemli bir gelişmedir.

Sessiz seyir yapma kabiliyetine de sahip olacak denizaltıların hizmete girmesi ile Türk Deniz Kuvvetlerinin muharebe etkinliğine önemli katkı sağlanmış olacaktır.

Projede yerli yüklenici olarak STM, Aselsan, Havelsan, Ayesaş, Mılsoft, Koç Bilgi Sistem ve TÜBİTAK gibi bir çok firma görev alıyor. Denizaltıların çeşitli sistem ve donanımlarını üretecek bu firmaların yanı sıra yerli birçok firmadan da ürün tedarik edilecektir.

Denizaltı gemilerine dalmış durumda ihtiyacı olan gücü sağlayan, içerisinde bulundurduğu bataryalardır. Yeni Tip Denizaltı Projesi kapsamında inşa edilecek olan gemilere de dalmış durumda güç veren bataryalar, Gölcük Tersanesi Komutanlığı bünyesindeki Denizaltı Batarya Fabrikası’nda imal edilecek.

Yeni Tip Denizaltı Projesi kapsamında inşa edilecek Reis sınıfı denizaltılar, bataryalarına ilave olarak, bünyesindeki yakıt hücreleri ile enerji ihtiyaçlarını karşılayabilecek, dolayısıyla su üstüne çıkmaksızın daha uzun süre görev yapabilecek. Emeği geçenlerden Allah razı olsun…

Yazar : Vehbi KARA

Dr. Vehbi KARA, 1965 Yılında İstanbul’da doğdu. İlk ve orta eğitimini yine İstanbul’da tamamladıktan sonra 1982 yılında Deniz Harp Okuluna girerek askeri öğrenci olarak eğitimine devam etti. 1986 Yılında Kontrol Sistemleri bölümünden Elektrik-Elektronik Mühendisi olarak mezun olduktan sonra Teğmen rütbesi ile Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na bağlı savaş gemilerinde ve karargâh birimlerinde deniz subayı olarak görev yaptı. Savaş gemilerinde güdümlü mermi ve top atışlarında birincilik kazanmıştır. 1997’de Yüzbaşı rütbesinde iken askerlik mesleğinden ayrıldı ve ticaret gemilerinde çalışmaya başladı. Gemi Kaptanı olarak çeşitli ülkelere ait 30’dan fazla ticari gemide görev yapmış çalıştığı firmalardan ödüller almıştır. 2011 Yılında Araştırmacı kadrosu ile İstanbul Üniversitesinde göreve başladı ve halen de bu üniversitenin Su Ürünleri Fakültesinde ve Mühendislik Fakültesinde denizcilikle ilgili meslek dersleri öğretmenliği görevini yürütmektedir. 1997 Yılında İstanbul Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Uluslararası İlişkiler Bölümünde “Petrole Dayalı Stratejiler ve Uluslararası İlişkilerde Petrolün Rolü” isimli çalışması ile yüksek lisans eğitimini tamamlamıştır. 2015 Yılında İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Çalışma Ekonomisi ve Endüstri ilişkileri Bölümünde “Çalışma İlişkileri Açısından Kapitalizm Sonrası Dönem: Malikiyet ve Serbestiyet Devri” başlıklı çalışması ile doktora eğitimini tamamlamıştır. Uzakyol Kaptanı yeterliliğinde gemi kaptanlığı, Denizci Eğitimci Belgesi ve Elektrik-Elektronik Mühendisliği sertifikaları mevcuttur. Denizcilik, askerlik, tarih ve iktisat konularında çeşitli dergi, gazete ve internet sitelerinde makaleler yazan Vehbi KARA’nın “Bahriyede 15 Yıl” ve “Altı Ayda Altı Kıta” isimli iki kitabı bulunmaktadır. Evli ve iki çocuk babasıdır.

Tüm Yazıları Göster
Faydalı ise lütfen bağlantıyı paylaşınız, tavsiye ediniz. Kaynaksız kopyalamanıza rızamız yoktur.

İlginizi Çekebilir

Manevi Buhranlar ve İman Hakikatleri

Manevi Buhranlar ve İman Hakikatleri Günümüzün hayat hızı ve anlayış tarzının getirdiği şeyler İslam’ın evrensel …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Önceki yazıyı okuyun:
Eleştiri / Prof. Dr. Himmet UÇ

Risale-i Nur Ekseninde Kuran Estetiği kitabımdan önce, Bediüzzaman’ın Fikir ve Sanat Dünyası isimli eserimi neşretmiştim. …

Kapat