Ana Sayfa / Yazarlar / Yirmi İkinci Söz ve Lem’alar

Yirmi İkinci Söz ve Lem’alar

Faydalı ise lütfen bağlantıyı paylaşınız, tavsiye ediniz. Kaynaksız kopyalamanıza rızamız yoktur.

22. Söz ve Lem’alar

Mesnevi-i Nuriye isimli eserin başında Lem’alar diye bir bahis var, on sahifeden oluşuyor. On iki lemadır. Ve eserin başında bir tanıtma cümlesi ile tanıtılır. Türkçe Risale-i Nur’un Yirmi İkinci Söz’ü ile aynı mealdedir.  

Bahsin başındaki ayetler, her iki eserin de başında yer alır. Mesnevî’deki ayetlerle sözlerdeki ayetler biraz daha fazladır. Sözlerdeki bahsin başında bir Mukaddime vardır. İki telifin zamanları farklıdır. Ama Bediüzzaman’ın mesnevisindeki icmalin yerini Sözler’de tafsilat almıştır. Bediüzzaman’ın kardeşi Abdülmecit Nursi eseri Arapçadan tercüme etmiştir. Tevazu ihtiva eden bir İtizar yazmıştır. “Tercüme lisanı da  fikrim gibi nâkıs ve kãsır olduğundan o azim imani ve cesim Kur’an’î hakikatlere  ancak böyle dar ve kısa bir kisveyi tedarik edebildim.” s 5  Bediüzzaman da eserine bir mukaddime yazmıştır, beş noktadan oluşur. 

Mukaddime’nin beşinci noktası eseri hakkında müellifin açıklamalarından bir kısmıdır. “Eski Said’in yeni Said’e inkılap etmesi zamanında  yüzer ilimlerle alakadar binler hakikatler ayrı ayrı birer risaleye mevzu olacak kıymette iken o Said telif ederken  meselelerin başında i’lem i’lem i’lem’lerle her bir hakikatı ki bir risale olacak derecede ehemmiyetli iken birkaç satırda bazan bir sahifede bazan bir iki satırda zikrediyorlar. Adeta herbir i’lem bir risalenin şifresidir. 

Hem ilemler birbirine bakmayarak muhtelif ilimlerin  ve hakikatlerin fikristeleri hükmünde yazıldığından  o mecmuayı okuyanlar bunoktaları nazara alıp itiraz etmesinler. Said Nursi. s. 9

Bediüzzaman’ın üslubu Sözler’de daha vazıh ve tafsilatlı, dildeki değişmelere bağlı olarak daha sade ve tafsilatlı ve öğreticidir. Sözler’deki bahsin ağırlıklı konusu sebeblerin yaratılıştaki acizliğini vurgular.

Prof. Dr. Ahmet Nebil Soyer

Faydalı ise lütfen bağlantıyı paylaşınız, tavsiye ediniz. Kaynaksız kopyalamanıza rızamız yoktur.

İlginizi Çekebilir

‘Salâvatın Mânâsı Rahmettir!..’ 

‘SALAVÂTIN MA‘NÂSI RAHMETTİR!..’  “(Ey resûlüm!)  (biz) seni ancak âlemlere bir rahmet olarak gönderdik!..” (Enbiya,107) “İşte seni …

Yorumlar

  1. avatar

    Değerli hocam tebrikler sağlık ve afiyetler dilerim

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Önceki yazıyı okuyun:
“İlim Kendin Bilmektir”

“İLİM KENDİN BİLMEKTİR." İnsaf, vicdan, feraset ve murakebe gibi Kaf dağı ardında ve Anka’nın ağzında …

Kapat