Yol – Yolculuk Duaları

Faydalı ise lütfen bağlantıyı paylaşınız, tavsiye ediniz. Kaynaksız kopyalamanıza rızamız yoktur.

Yolculuk, seyahat, sefer

İmam Mâlik’in bildirdiğine göre, Hz. Peygamber (asm), sefer niyetiyle ayağını bineğinin özengisine koyduğu zaman şu duayı okurdu:

“Bismillah! Allah’ım! Sen seferde arkadaşım, ailemde vekilîmsin. Allah’ım, yeryüzünü bize hizmet ettir, yolculuğumuzu kolaylaştır. Allah’ım, yolun zorluklarından, üzüntülü bir şekilde eve dönmekten, malımızda ve ailemizde meydana gelebilecek kötülüklerden sana sığınıyorum.” (Muvatta, İsti’zân 34, (2, 977).

***

Resûlullah -sallallâhu aleyhi ve sellem- yolculuğa çıkarken hayvanı üzerine binip iyice yerleşince üç kere tekbir getirir ve:

 سُبْحَانَ الَّذ۪ي سَخَّرَ لَنَا هٰذَا وَمَا كُنَّا لَهُ مُقْرِن۪ينَۙ

وَاِنَّٓا اِلٰى رَبِّنَا لَمُنْقَلِبُونَ 

“Bunu bizim hizmetimize veren Allâh’ı tesbih ve takdis ederiz; yoksa biz buna güç yetiremezdik. Şüphesiz biz Rabbimiz’e döneceğiz” (ez-Zuhruf 43/12-13) âyetini okur, sonra da şöyle dua ederdi:
“Ey Allâhım! Biz, bu yolculuğumuzda Sen’den iyilik ve takvâ, bir de hoşnut olacağın amellere muvaffak kılmanı dileriz. Ey Allâhım! Bu yolculuğumuzu kolay kıl ve uzağı yakın et! Ey Allâhım! Seferde yardımcım, geride kalan çoluk çocuğumun koruyucusu Sen’sin. Ey Allâhım! Yolculuğun zorluklarından, üzücü şeylerle karşılaşmaktan ve dönüşte malımızda, çoluk çocuğumuzda kötü haller görmekten sana sığınırım”
Efendimiz yolculuktan döndüğünde de aynı sözleri söyler ve şu cümleleri ilâve ederdi:
“Biz yolculuktan dönen, tevbe eden, kulluk yapan ve Rabbimiz’e hamd eden kişileriz” (Müslim, Hac, 425; Ebû Dâvûd, Cihad, 72)
Sevgili Peygamberimiz yolculuğa çıkarken ve binitine binerken şu âyet-i kerîmeyi de okurdu:

بِسْمِ اللّٰهِ مَجْرٰۭۙيهَا وَمُرْسٰيهَاۜ اِنَّ رَبّ۪ي لَغَفُورٌ رَح۪يمٌ

(Bindiğimiz bu vâsıtanın) gitmesi de durması da Allâh’ın ismiyledir. Şüphesiz Rabbim çok bağışlayan ve çok merhamet edendir.” (Hûd 11/41)
Yolculuk esnasında Peygamber Efendimiz, ashabı ile birlikte tepelere çıktıklarında “Allâhüekber” derler, düzlüklere indiklerinde de “sübhânellâh” diye tesbih ederlerdi. (Ebû Dâvûd, Cihâd, 72) Yine hac, umre veya bir gazadan dönerken her yokuş veya yüksek yere çıktığında üç kere
“Allâhüekber” der sonra:
“Allâh’tan başka ilâh yoktur, O’nun ortağı yoktur. Mülk O’nundur, hamd O’na âittir. O, her şeye gücü yetendir. Biz yolculuktan dönen, tevbe eden, kulluk yapan ve Rabbimiz’e hamd eden kişileriz. Allâh verdiği sözü yerine getirdi, kuluna yardım etti ve o toplulukları hezimete uğratıp perişan etti.”buyururdu. ( Buhârî, Cihâd, 158; Müslim, Hac, 428)
Yukarıdaki bilgilerin bulunduğu “Yolculuk Âdâbı” makalesi için tıklayınız 
***

Yola çıkarken okunacak dualar…

YOLA ÇIKARKEN OKUNACAK KISA SURELER

Sefere (yola) çıkarken şu beş sûre, evvelinde ve sonunda besmele-i şerîfe ile okunmalıdır:

Kâfirûn, Nasr, İhlâs, Felâk ve Nâs sûreleri.

Sefere çıkarken okunacak duâları Nebiyy-i Ekrem –sallallahu aleyhi ve sellem– Efendimiz şöyle buyurmuşlardır:

“Bir sefere çıktığın zaman arkadaşların içinde hâli en güzel ve azığı en bol bir kimse olmak ister misin ey Cübeyr? Öyle ise şu beş sûreyi oku: KâfirûnNasr, İhlâsFelâk ve Nâs sûrelerini. Her sûreye besmele ile başla ve besmele ile bitir.” (Heysemî, X, 134)

YOLDA YA DA YOLCULUKTA OKUNACAK DUÂ

Seferde (yolda) ise şu duâ okunmalıdır:

“Rahman, Rahîm Allah’ın adıyla.

Ey Rabbim! Senden yardım istiyorum, sana tevekkül ediyorum, benim işimin zorluğunu azalt! Seferimin meşakkatini kolaylaştır ve beni hayırla rızıklandır. Benden her türlü şerri defet. Rabbim! Sadrıma inşirah ver. İşimi kolaylaştır, dilimdeki düğümü çöz. Allah’ım, kendimi, dinimi, ehlimi, malımı, akrabamı, bana ve onlara ihsan ettiğin âhiret ve dünyâya müteallik bütün nimetlere seni bırakıyorum ve onları sana emânet ediyorum. Bizim hepimizi her türlü kötülükten ve üzücü şeylerden muhafaza et! Ey kerem sahibi Rabbim! Beni ve benim berâberimdekileri muhafaza et! Beni ve berâberimdekileri selâmette kıl, beni ve berâberimdekileri menzilimize ulaştır ey Rabbim! Ey Rabbim! Sana tevbe ettim, Sana sarıldım, takvayı bana azık olarak ver, günâhımı mağfiret et, her nereye yönelirsem beni hayra yönelt!” (krş. Nevevî, el-Ezkâr, 195 vd.)

YOLA ÇIKARKEN OKUNACAK DUÂ

“Sefere (yola) çıkmayı düşünerek evinden ayrılan bir kimse yola çıkarken:

 

Allah’ın ismiyle. Allah’a îmân ettim, Allah’a sarıldım, Allah’a tevekkül ettim, güç ve kuvvet ancak Allah’ın yardımıyladır.” derse en hayırlı bir yere çıkmakla nasiblendirilir ve kötü bir yere çıkmanın şerri ondan geri çevrilir.” (Ali el-Müttâkî, no: 17534)

YOLCULUKTA KONAKLARKEN OKUNACAK DUÂ

“Sizden biriniz bir sefere çıkmak, yahud bir menzilde konaklamak isteyince, eşyasını koyup, etrafa bir çizgi çektikten sonra:

Allah Rabbimdir, O’nun şerîki yoktur.” derse eşyası muhafaza olunur.” (Ali el-Müttâkî, no: 17553

Yolculuk Esnasında Yapılabilecek Bazı Dualar

Yolcuyu Uğurlarken

Mukim, yolcuyu uğurlarken, ona Allah’tan korkması ve her tepede tekbir getirmesi tavsiyesinde bulunur ve onun yolculuğa çıkış anında şöyle der: 2. Dinini, emanetini ve işlerinin sonunu Allah’ın himayesine bırakıyorum; sana da selâm ederim.
Allahım, ona uzakları yakınlaştır, seferini kolaylaştır.
Allah, takvayı azığın yapsın, günahını bağışlasın ve nerede olursan ol, hayrı hakkında kolaylaştıran. Allah, takvayı azığın yapsın, günahını bağışlasın ve nereye yönelirsen yönel, hayrı sana tevcih buyursun.

Sefere Çıkan, Kendisini Uğurlayanlara Şöyle Dua Eder:

Sizi, emanetleri zayi olmayan ve haybete uğramayan Allah’a ısmarlıyorum.
Allahım, Senin inayetinle hamle yapar, hareket eder ve seyahat ederim.

Yolculukta Bir Tepeye Çıktığında ve Oradan Aşağı İndiğinde

Yolcu her tepeye çıktığında “Allahu ekber”, inişinde de “Sübhânallah” der.

Yolculukta Seher Vaktinde Yapılacak Dua

Duyan duysun, gören görsün, biz Allah’a nimetlerinden ve güzel imtihanından dolayı hamd ederiz.
Rabbimiz, bizimle beraber ol, fazlını üzerimize gönder, Cehennem’den Allah’a sığınıyoruz.

Gemiye Bindiğinde

Onun akıp gitmesi de durması da Allah’ın adıyladır. Elbette ki Rabbim, Gafur ve Rahîm’dir.”
“Allah’ı gerektiği veçhile takdir edemezler. Halbuki yer, Kıyamet günü tamamen Onun avucunun içindedir, gökler de sağ elinde dürülmüştür. Ortak koştuklarından münezzehtir O ve yücedir.”

Bir Beldede İkâmet Ettiğinde

Mahlûkatının şerrinden, Allah’ın tam kelimelerine sığınırım.
Ey arz, Rabbim ve Rabbin Allah’tır. Senin şerrinden, içindekilerin şerrinden, sende yaratılanların şerrinden, üzerinde hareket edenlerin, yürüyenlerin şerrinden Allah’a sığınırım.
Allah’ım, arslandan, en tehlikeli yılanlardan ve akrepten, belde sakinlerinden, doğuranından ve doğurulanlarından Sana sığınırım.

Seferde Korkuyorsa

Seferde korkuyorsa, Kureyş sûresini okur.

Gideceği Beldeyi Görünce

Yedi (kat) göklerin ve göklerin gölgelendirdiklerinin Rabbi, yedi kat yerlerin ve onların taşıdıklarının Rabbi, şeytanların ve saptırdıklarının Rabbi, rüzgârların ve savurduğu şeylerin Rabbi,
Senden, bu memleketin, ahalisinin, içindekilerin hayrını diler, bu memleketin, ahalisinin ve içindekilerin şerrinden Sana sığınırım.
Allahım, buranın hayrını ve burada topladıklarının hayrını Senden diler, buranın şerrinden ve burada topladıklarının şerrinden Sana sığınırım.

Gittiği Beldeye Girerken

Allahım, buranın bolluğu ile bizi rızıklandır, vebasından bizi koru, ahalisine bizi sevdir, buranın salihlerini de bize sevdir. Allahım, burayı bize bereketli kıl. (3 defa)

Yolculuktan Dönüş Duası

Seferden dönünce, sefere çıktığı zamanki gibi dua eder ve şu ilâveyi yapar: Allah’tan başka ilâh yoktur. Onun şeriki yoktur. Mülk Onundur. Hamd de Ona mahsustur. Hem O herşeye kadirdir.
Rabbimize dönenleriz, tevbekârlarız, âbidleriz, sâcidleriz, sadece Rabbimize hamd edenleriz.
Allah vaadinde sâdıktır, kuluna yardım etmiş ve tek başına bütün hizipleri tarumar etmiştir. (Bu duayı tekrarlar)

Evine Veya Âilesinin Yanına Döndüğünde

Tevbekârlarız, tevbekârlar. Rabbimize dönüyoruz, üzerimizde hiçbir günah bırakmamış olarak.

Evine Gündüz Girdiğinde

Bana yeten ve beni barındıran Allah’a hamdolsun.
Hamdolsun beni yediren ve içiren Allah’a ve yine hamdolsun bana lütuflarda bulunan Allah’a. Senden, beni ateşten korumanı diliyorum.

Seferden Dönüş Namazı

Seferden dönüş namazı diğer namazlar gibi kılınan iki rek’at namazdır.

Faydalı ise lütfen bağlantıyı paylaşınız, tavsiye ediniz. Kaynaksız kopyalamanıza rızamız yoktur.

İlginizi Çekebilir

Tövbenin İlk Adımı ve Aşamaları

Tevbenin ve Allah’a yönelmenin başlangıcı   Ebu Cafer Muhammed b. Musa ile aramızda şöyle bir …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Önceki yazıyı okuyun:
Mutezilenin çöktüğü an. Ebul Hasan El- Eş’ari (Rh.a.)

Mutezilenin çöktüğü an Ebul Hasan El- Eş’ari (Rh.a.) Bir rivayete göre, kırk yaşına geldiğinde Peygamber …

Kapat